Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De bestemmer hvem som får komme og gå i OL-byen

Brasilianske journalister med skjult kamera har dokumentert gatevolden i Rio de Janeiro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Med skjult kamera har et reporterteam fra tabloidavisa Extra filmet livet på innsiden av et av Rio de Janeiros verste slumområder.

Det de fikk se, var sjokkerende selv for de mest hardbarkede i en by der skyting, drap og narkotikahandel er en del av hverdagen. Opptakene viser hvordan gutter helt ned i 10-15 års alderen kontrollerer trafikken i et veikryss i det nordlige hjørnet av Rio.

Utstyrt med rifler og automatvåpen bestemmer de rusede ungguttene hvem som får passere mellom Dom Helder Câmara og dos Democráticos. Der  stanser de kjøretøy for å slippe sine egne forbi, mens de retter våpnene mot andre motorsyklister og bilførere.

Andre bilder viser hvordan unggutter røyker og selger crack åpenlyst på gata.

Brutalt journalistdrapDet er svært sjelden at volden i Rio De Janeiros slumområder, også kalt favelas, blir dokumentert med kamera. Siden det brutale drapet på TV-reporteren Tim Lopes i 2002, har journalister vært svært tilbakeholdne med å filme i slummen.

Utstyrt med skjult knappehullskamera forsøkte den prisvinnende journalisten å dokumentere hvordan det fløt med narkotika og sex i slumområdet Vila Cruzeiro.

Men Lopes ble avslørt, og det måtte DNA-analyse av benrester til for å kunne bekrefte at det var han som ble funnet drept på en kirkegård.

Journalisten ble først kidnappet fra sitt hjem, skutt i beinet, bakbundet, og banket opp, før drapsmennene gikk løs på ham med samuraisverd. Deretter kastet de ham i en grøft, som på folkemunne omtales som «mikrobølgovnen». Senere ble restene av Lopes' kamera funnet.

Politiet ga den beryktede gjenglederen Elias Maluco, også kalt «Elias the Madman», skylda for henrettelsen.

SIKTER: De væpnede ungguttene sikter på andre trafikanter med håndvåpen. Foto: Extra/Pablo Jacob/O Globo
SIKTER: De væpnede ungguttene sikter på andre trafikanter med håndvåpen. Foto: Extra/Pablo Jacob/O Globo Vis mer

Fernando Torres (27) var en av tre reportere som tok risikoen denne gangen, for å vise fram gatebildet i det omtales som «Corner of Fear» eller fryktens hjørne.

SjokkerendeHan tilbrakte fire netter i området mellom Dom Helder Câmara og dos Democráticos.

- Selv om du er forberedt på realiteten av hva som kan skje, blir du sjokkert over se hvilken glamour våpnene representerer i hendene på mindreårige, sier journalisten.

Siden 2007 har brasilianske myndigheter lovet å bruke 1,7 milliarder dollar på å utbedre forholdene i Rio de Janeiros mange slumområder, ifølge BBC. Rundt en million, eller en femtedel av byens befolkning, bor i de om lag 800 favelaene.

Favaelaene er blitt et arnested for vold mellom rivaliserende narkogjenger styrt av mektige narkobaroner, som holder den lutfattige befolkningen i jerngrep.

Brasilianske myndigheter har vist seg nesten maktesløse i kampen mot kriminaliteten og korrupsjon i egne rekker. Mens narkotikakartellene sørger for en viss pengestrøm inn i slummen, kan myndighetene verken garantere for sikkerheten eller økonomien til de som bor der.

Imens fortsetter slumbefolkningen å vokse på grunn av sterk migrasjon fra landsbygda.

Foran sommer-OL i 2016 utgjøre volden i Rio en kjempeutfordring. I Rio skjer det cirka 1000 drap på sivile hvert år, men bare tre prosent av alle drap blir oppklart.

PÅ FORSIDA: Slik så forsida på tabloidavisa Extra ut i går, under tittelen «Banditter bruker crack-avhengige til å stanse trafikken ved Jacarezinho». Faksimile: Extra
PÅ FORSIDA: Slik så forsida på tabloidavisa Extra ut i går, under tittelen «Banditter bruker crack-avhengige til å stanse trafikken ved Jacarezinho». Faksimile: Extra Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!