Ap: - Et historisk løftebrudd

De blåblå tar inn 37 milliarder kroner i bompenger på fire år

- Frp vil fortsatt kjempe for lavere bompenger, mens Ap åpenbart gleder seg over at de får skattlegge bilistene hardere, sier Ketil Solvik-Olsen.

BOMKRANGEL: Ap konfronterer Frp med utviklingen i bompengeinnkrevingen. Frp svarer at Ap provoserer bilistene med økte satser. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BOMKRANGEL: Ap konfronterer Frp med utviklingen i bompengeinnkrevingen. Frp svarer at Ap provoserer bilistene med økte satser. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under valgkampen i 2013 sa Frp's Bård Hoksrud at han kunne «garantere at det blir bompengefritt over hele landet om jeg blir samferdselsminister».

Det løftet har Hoksrud, som var statssekretær i samferdselsdepartementet fra 2013 til 2015, seinere innrømmet at han ikke har kunnet holde. Mens de rødgrønne styrte betalte norske bilister årlig mellom 5,2 mrd kr (2004) og 9,2 mrd kr (2013) i bompenger. Summene er ikke redusert etter regjeringsskiftet i 2013.

Arbeiderpartiet har stilt følgende budsjettspørsmål til regjeringen:

«Hvor mye vil totalt ha blitt krevd inn i bompenger fra regjeringen tiltrådte og til og med det siste budsjettet i denne perioden?»

valgkamp 2013: Frp´s Bård Hoksrud stilte ultimatum til Høyre om at Frp må få gjennomslag for å fjerne bompengebruken i regjering. - Han ble nok litt ivrig, kommenterte partikollega Ketil Solvik-Olsen. Video: DBTV Vis mer Vis mer Vis mer

Drøyt 18 mrd kr

Finansdepartementet skriver i sitt svar til Arbeiderpartiet at det i 2014 ble krevd inn 9,20 milliarder kroner i bompenger, et tall som økte til 9,58 milliarder kroner i 2015.

Finansdepartementet har ikke regnskapstallene klare for 2016, men hadde bevilget 100 millioner kroner i bompengekutt.

Dersom regjeringen ender opp med å kutte med 100 mill kroner sammenliknet med 2015-nivået, vil det bety at det innkreves 9,48 milliarder kroner i bompenger i 2016.

Samlet 37 mrd kr

I 2017 har regjeringen budsjettert med et kutt på om lag 500 mill i reduserte bompengetakster utenom storbyene.

De blåblå tar inn 37 milliarder kroner i bompenger på fire år

Det vil i så fall bety at regjeringen krever inn rundt ni milliarder i bompenger i 2017.

Totalt vil dette innebære at regjeringen har krevd inn i overkant av 37 milliarder kroner i bompenger i løpet av fire år.

Ap: - Historisk løftebrudd

Marianne Marthinsen, finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, er ikke imponert.

- Tallene bekrefter at Frp atter en gang møter seg selv i døra. I valgkampen 2013 garanterte de 0 bompenger med Frp i regjering, og nå viser det seg altså at Ketil Solvik Olsen blir den samferdselsministeren i historien som krever inn mest bompenger, og attpåtil at han har økt den årlige innkrevingen sammenliknet med sin forgjenger, sier Marianne Marthinsen.

Og legger til:

- Jeg tror ikke det finnes historiske eksempler på større løftebrudd målt i kroner. Det nytter ikke for Frp å skylde på at de ikke har rent flertall, for det var det ingen som forventet at de skulle få før valget.

Erter bilistene

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen svarer at Arbeiderpartiet ikke lenger bryr seg om hverdagen til folk flest.

- Framfor å støtte Frp i vår kamp for lavere bompenger, så erter Marianne Marthinsen bilistene for at hun og Ap klarer å stoppe våre foreslåtte bompengekutt. Senest onsdag i forrige uke ble det klart at Ap ikke vil støtte regjeringens budsjettforslag om å kutte bompengenivået med en halv milliard kroner til å kutte bompenger, sier Frp-statsråden.

Provokasjon

Han hevder at det jobbes iherdig for å øke takstene i kommuner der Ap styrer.

- En ren provokasjon mot bilistene. Frp vil fortsatt kjempe for lavere bompenger, mens Ap åpenbart gleder seg over at de får skattlegge bilistene hardere, sier Ketil Solvik-Olsen.

Samferdselsministeren mener regjeringen har oppnådd mye.

- Bilistene er ikke lenger en stor melkeku, i motsetning til under rødgrønn regjering. Nå er veibudsjettet nesten 10 mrd kr høyere enn da vi overtok, mens bilrelaterte avgifter er to mrd kr lavere. I Ap's statsbudsjett for 2017 foreslår de å kutte veibevilgninger med mange hundre millioner kroner, mens de samtidig øker bilrelaterte avgifter med mange milliarder kroner. Det viser forskjellen på oss, sier Solvik-Olsen.

Fjernet åtte

Frp-statsråden viser til at veksten i veibevilgninger over statsbudsjettet er langt høyere enn tidligere.

- Før den rødgrønne regjeringen gikk av, vedtok Ap og Sp å sette opp rundt 90 nye bomstasjoner. Vi har klart å stoppe flere av disse. Vi har totalt sett fjernet bomstasjoner på åtte veistrekninger, og sparer bilistene for milliarder av kroner sammenliknet med om Ap hadde styrt videre.

Samferdselsministeren mener at tallenes tale er klare.

- For hver ekstra krone Ap investerte i veier i 2013 sammenliknet med 2010, så hentet de inn ei krone ekstra i bompenger. For hver ekstra krone Frp investerer i veier i 2016 sammenliknet med 2013 så tar vi inn bare 12 øre ekstra fra bompenger, sier Ketil Solvik-Olsen.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer