- De ble for ivrige

Det var en «åpenbar feilvurdering» å overbelaste båten som havarerte på vei til Utøya 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politidirektør Øystein Mæland beklaget i dag at terroristen Anders Behring Breivik ikke ble pågrepet tidligere.

Evalueringsleder Olav Sønderland sa det var beklagelig at politibåten ble overbelastet og havarerte på vei til Utøya.

- Hvorfor ble den overbelastet?

- Antakelig fordi det var den eneste båten de så og hadde, og at de ville komme ut med en styrke som var effektiv til å løse oppgaven, sier Sønderland.

- Selv sier de at de simpelthen ble for ivrige og at de gikk for mange om bord. Det var åpenbart en feilvurdering, sier Sønderland, som også sier det ble stående en del beredskapstroppfolk igjen på Storøya som prøvde å tjuvkoble båter, men som ikke klarte det.

Samme faktum I evalueringsrapporten heter det:

«Innsatslederen og åtte mannskaper fra beredskapstroppen gikk om bord i politibåten straks den la til kai. I tillegg kom de to som var om bord,  slik at båten ble lastet med totalt 11 tjenestepersoner. På et eller annet tidspunkt sa båtføreren «nå er det nok». Båten ble overlesset og tok inn vann fra akterspeilet. Dette førte til at motoren aldri fikk opp turtall og etter kort tid stanset helt. Dette var beklagelig og forsinket den videre transporten av innsatsstyrken til Utøya.»

Sønderland omtalte båthavariet også da han og fungerende politidirektør Vidar Refvik orienterte pressen 16. desember i fjor. Da sa Sønderland:

«At båten ble overlastet er et faktum, og hadde den konsekvens at motoren stoppet. Antallet personer som gikk om bord i båten kan sees som et ønske om å komme snarest mulig ut til Utøya med en slagkraftig styrke.»

- Faktumet med båthavariet er det samme som 16.12. Nå la du til at det var beklagelig. Hvorfor ble ikke det sagt forrige gang?

- Det kan man lure på, men vi sitter i et utvalg som har gransket og har ikke hatt noe ansvar for det hendelsene vi har gransket. Men båten var ikke tema da, den gang ble de som stod på kaia ved Utvika beskyldt av flere for å ha vegret seg, noe som ikke stemte. Men det ville vært rart å si at noe var beklagelig mens vi var midt i evalueringen. Det var ikke et tema da.

- Kom ikke heldig ut Politidirektor Øystein Mæland sier han bestemte seg i forrige uke for at han ville beklage.

- Min rolle som leder er å gjøre en overordnet vurdering. - Når jeg sier det jeg sier i dag, så handler det ikke bare om båten. Det er et helhetsbilde som ligger til grunn for at vi i dag beklager, og som gjør at vi har ventet til nå med å si det. Det er først i dag rapporten er blitt lagt fram, sier han til Dagbladet.

- Det som var fokuset den gang, og som forsåvidt kanskje ikke kom så heldig ut, var om tjenestemennene hadde forholdt seg til tjenesteplikten. Og svaret på det ble ja. Så ble det hørt som om alt hadde vært i sin skjønneste orden.

- Angrer dere i ettertid at dere ikke viste mer ydmykhet?

- Jeg forholder meg til prosessen som foregår nå, etter at rapporten har kommet til mitt bord.

LA FRAM EVALUERINGEN: Olav Sønderland, Øystein Mæland, Anstein Gjengedal og Sissel Hammer.Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
LA FRAM EVALUERINGEN: Olav Sønderland, Øystein Mæland, Anstein Gjengedal og Sissel Hammer.Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet Vis mer