Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De ble invitert inn bak dørene på barnehjemmet. Synet som møtte dem var sjokkerende

- De blir behandlet som planter.

UTSULTEDE BARN: Flere barnehjem blir etterforsket etter at det har blitt oppdaget over 100 underernærte barn på forskjellige barnehjem i Minsk, hovedstaden i Hviterussland. Video: Imena / Alexander Vasukovich Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bilder fra et barnehjem i den hviterussiske hovedstaden Minsk vekker nå oppsikt over hele verden etter at nesten 100 underernærte barn ble oppdaget.

Flere av barna var på randen av sultedøden, og flere tenåringer veide like mye som en gjennomsnittlig treåring. Det skriver magasinet Imena.

Blant annet ble det funnet ei 20 år gammel dame som ikke veide mer enn 11,5 kilo.

Lå i sengene

Skandalen ble oppdaget da et av byens barnehjem inviterte et par journalister for å følge opp en fotballkamp de skulle arrangere.

Målet var å skrape sammen penger slik at barnehjemmet skulle få litt mer å rutte med, men i stedet var det barna selv som havnet i fokus.

De fleste barna lå i sengene sine, og utmagrede og utsultede var de ute av stand til å bevege seg. De aller fleste barna lider også av alvorlige sykdommer eller har psykiske lidelser.

Mange av barna har levd på barnehjemmet hele livet etter å ha blitt adoptert bort, ifølge Imena fordi foreldrene ikke kunne ta seg av dem.

- Behandlet som planter

Direktøren for barnehjemmet, Vyacheslav Klimovich, sier at barnas lave vekt er på grunn av deres psykiske tilstand.

- Grunnen til at de ikke legger på seg ligger ikke i feilernæring, men i psyken deres. De har rett og slett ikke en hjerne som fungerer, sier han.

En forklaring ikke mange av ekspertene kjøper.

Pavel Burykin, en barnelege, sier ifølge The Guardian at «det er mulig å hjelpe alle barn om målet er forbedre barnas livskvalitet».

Anna Gorchakova er direktør ved et barnesykehus i byen. Hun tror at grunnen til at denne saken har blitt så stor, er folks generelle holdning til alvorlig syke barn.

- De blir matet og passet på, men det er det. De blir behandlet som planter, sier hun ifølge The Guardian.

Skandale

Men at det har blitt en storstilt skandale er det ingen tvil om. Myndighetene har åpnet en omfattende etterforskning, og så langt har direktørene ved to at byens barnehjem fått sparken.

Statsadvokatens kontor har også uttalt at problemet ikke bare gjelder i Minsk.

- Lovbruddet her er at barna ikke har fått den nødvendige næringen. Og dette skjer ikke bare i hovedstaden. Det gjelder også andre steder i landet, heter det.

Det stilles blant annet et krav om at barna skal få tilgang på spesialnæring, men denne koster penger og var grunnen i utgangspunktet til at de kritikkverdige forholdene ble avdekket.