Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De ble jaktet på, de har sett venner bli skutt

Psykologer er ikke det første offrene trenger nå, sier krisepsykolog Dyregrov.

SINE NÆRMESTE: Ingen kan egentlig fatte hva de gikk gjennom i går ettermiddag. Offrene vil i ulik grad bli preget av det de har opplevd, sier psykolog Atle Dyregrov. Foto; SCANPIX
SINE NÆRMESTE: Ingen kan egentlig fatte hva de gikk gjennom i går ettermiddag. Offrene vil i ulik grad bli preget av det de har opplevd, sier psykolog Atle Dyregrov. Foto; SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - De som har overlevd dette har blitt jaktet på. De har sett venner bli skutt og drept og flyktet over døde kropper. Dette er en fryktelig tragedie og vil kreve stor mobilisering fra myndighetene i oppfølgingen i tiden framover, sier psykolog Atle Dyregrov ved Senter for Krisepsykologi.

Spilte død Flere skildringer av hva som skjedde på marerittøya i går ettermiddag er nå publisert på nett av dem som opplevde tragedien på kroppen. AUFs nestleder, Prableen Kaur (18), var tilstede blant de mellom 550 og 700 ungdommene på sommercamp. 84 av menneskene rundt henne ble skutt og drept. På bloggen sin forteller hun hva hun opplevde.

«Folk hoppet ut i vannet, begynte å svømme. Jeg ble liggende. Jeg bestemte meg for at hvis han kom, skulle jeg spille død. Jeg skulle ikke løpe eller svømme. Jeg kan ikke beskrive frykten, alle tankene, det jeg følte. En man kom. "Jeg er fra politiet." Jeg ble liggende. Noen skrek tilbake at han måtte bevise det. Jeg husker ikke helt hva ham sa, men morderen begynte å skyte. Han ladet. Skjøt mer. Han skjøt de rundt meg. Jeg ble liggende. Jeg tenke: "Nå er det over. Han er her. Han tar meg. Nå dør jeg." Folk skrek. Jeg hørte at andre ble skutt. Andre hoppet ut i vannet. Jeg lå der. Mobilen i hånden. Jeg lå oppå beina til en jente. To andre lå oppå mine bein. Jeg ble liggende. Det tikket inn tekstmeldinger. Mobilen ringte flere ganger. Jeg ble liggende. Jeg spilte død. Jeg lå der i minst en time. Det var helt stille. Jeg vred forsiktig på hodet for å se om jeg kunne se noen levende. Jeg så lik. Jeg så blod. Frykt. Jeg bestemte meg for å reise meg. Jeg hadde ligget oppå et lik. To lik lå på meg. Jeg hadde englevakt », skriver hun.

Vil reagere ulikt Dyregrov forklarer at det i første omgang ikke er psykologhjelp som er det viktigste for de som overlevde på øya i går.

- Akkurat nå er det de nærmeste de trenger. De trenger å være med dem som er glad i de og føle seg trygge. I løpet av helga og uken som kommer vil behovet for ytterligere oppfølging melde seg.

Han sier ungdommene kommer til å reagere svært forskjellig på det de har opplevd. Noen vil få sterke traumer, mens andre vil komme lettere gjennom det.

- Hva er det som avgjør hvor sterkt noe slikt går innpå et menneske?

- Det er mange faktorer. Nettverket deres, hvor sterkt de opplevde trusselen mot seg, hvordan de bearbeider det hele og så videre.

Pårørende kan ringe: 815 02 800
Røde Kors holder også linjene åpne fram til klokken 17.00: 800 33321

SPILTE DØD: AUFs nestleder Prableen Kaur så vennene dø rundt henne. Foto: DAGBLADET
SPILTE DØD: AUFs nestleder Prableen Kaur så vennene dø rundt henne. Foto: DAGBLADET Vis mer