Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De ble lurt til å tro at barna var dødfødte. Nå må gynekologen Eduardo (85) i retten

Barna ble plassert i institusjoner og andre familier.

FOR RETTEN: Eduardo Vela må for retten etter at mange tusen barn ble tatt fra sine foreldre. Foto: CNN
FOR RETTEN: Eduardo Vela må for retten etter at mange tusen barn ble tatt fra sine foreldre. Foto: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mange som 300 000 barn kan ha blitt tatt vekk fra familiene sine med tvang mellom 1939 og 1990 i Spania. Det skriver The Guardian. Mange av mødrene som ble frarevet barna sine rett etter fødselsen, fikk beskjed om at barna hadde omkommet.

Først det siste tiåret har skandalen for alvor blitt avdekket. Avsløringer om et illegalt adopsjonsnettverk, hvor nonner, prester, leger, jordmødre, sykepleiere og advokater var involvert, har rystet spanjolene.

Til tross for at stadig flere alvorlige eksempler på skrekkadopsjonene har blitt trukket fram i lyset, har ingen blitt dømt. Så langt.

Men det kan fort endre seg.

Denne uka må nemlig den pensjonerte gynekologen Eduardo Vela (85) møte for retten i Madrid, der han står tiltalt for blant annet kidnapping og dokumentforfalskning.

Dersom han blir dømt, risikerer han elleve år i fengsel. I tillegg kan han bli nødt til å betale en oppreisning på opp mot 350 000 euro.

Fikk vite sannheten

49 år gamle Inés Madrigal er et av barna som ble skilt fra sin biologiske mor da hun ble født i 1969.

Hun sier til The Guardian at «adoptivmoren» hennes fortalte henne sannheten da hun ble 18 år, og at hun i årene som fulgte har støttet Madrigal i jakten på å finne ut hvem hennes egentlige mor er.

- Jeg har bestandig sagt at det kanskje ikke var hun som fødte meg, men at jeg alltid har vært i hjertet hennes. Hun levde for å ta vare på meg, og for at jeg skulle ha det bra, sier hun.

Samtidig har hun ingen illusjoner om at Vela nå vil legge alle kortene på bordet om hva som egentlig foregikk i kulissene.

- Han kommer ikke til å fortelle meg hvem moren min er, eller hvordan jeg ble tatt fra henne. Jeg er ikke så naiv, sier hun, men påpeker samtidig at det viktigste med rettergangen er å få de mange tusen sakene gjenåpnet.

- Dette er en viktig sak, for i 60 år var vi «baby-supermarkedet» for både Europa og Sør-Amerika, ikke bare Spania.

Francos hevn

Historien om Spanias stjålne babyer går så langt tilbake som til den spanske borgerkrigen, som general Francisco Franco vant i 1939.

I en politisk og ideologisk motivert hevnaksjon ble flere republikanske kvinner fratatt barna sine av de fascistiske seiersherrene.

Så mange som 30 000 barn ble tatt vekk fra familiene sine med tvang mellom 1939 og slutten av 40-tallet. De ble plassert i statskontrollerte institusjoner eller adoptert bort til katolske og regimevennlige ektepar.

Inntil nylig har det derimot vært mindre kjent at hevngjerrigheten ble forvandlet til kynisk forretning på 50-tallet og at praksisen fortsatte til helt til 1990, 15 år etter at demokratiet ble innført i Spania.

«Slurvefeil»

Velas advokat, Rafael Casas, har så langt ikke ønsket å uttale seg om saken, men i Los Angeles Times kan man lese at Vela under etterforskningen skal ha hevdet at feilplasseringen av Madrigal var en slurvefeil.

Han skal ifølge avisa ha sagt at han signerte papirene uten å lese hva som sto der, og la skylda på at han var «veldig opptatt».

En nonne som jobbet med Vela skulle stilles for retten for fem år siden, men døde bare dager før hun skulle på tiltalebenken.