Video skaper reaksjoner:

- De ble pint i hjel

En video som viser grov mishandling av svaner, har fått flere til å reagere. NB! Vi advarer om sterke inntrykk.

ETTERFORSKES: Politiet ønsker tips etter at to personer ble observert mens de slo to svaner og dro dem etter halsen. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En video som viser flere svaner bli mishandlet i Stavanger sentrum, har skapt sterke reaksjoner i sosiale medier det siste døgnet.

Videoen viser svanene bli dratt etter halsen og sparket gjentatte ganger av to menn. Sør-Vest politidistrikt ber om tips i saken.

Frode Munkhaugen fra Svanehjelpen oppfordrer alle som sitter på informasjon, til å ta kontakt med politiet.

- Jeg håper folk ser viktigheten av å finne ut av dette, sier Munkhaugen til Dagbladet.

- Styggeste jeg har sett

Munkhaugen startet den ideelle organisasjonen Svanehjelpen i oktober, og ble selv tipset om videoen.

- Det begynte å koke litt da jeg så videoen. Dette er noe av det styggeste jeg har sett.

- Man trenger ikke å være opptatt av svaner for å skjønne hvor viktig det er å få tak i disse menneskene. De må holdes unna folk og dyr. Dette er mennesker som trenger hjelp.

Ifølge Munkhaugen døde svanene som følge skadene.

- De ble pint i hjel. De siste minuttene i sine liv var de livredde og hadde det svært vondt. De ble kvalt, slengt rundt etter halsen og sparket hardt gjentatte ganger mens de lå hjelpeløse på bakken.

DELES: Videoen har de siste dagene blitt hyppig delt i sosiale medier. Og politiet etterforsker saken og mener det kan være snakk om dyremishandling. Vis mer

- Kan ikke fortsette

Før han startet Svanehjelpen, jobbet Munkhaugen i dyrebeskyttelsen. Han synes det er viktig at folk skjønner at svaner i utgangspunktet ønsker fred og ingen fare.

- Dette er dyr som bare vil være i fred, og som er tillitsfulle overfor mennesker, sier han.

Munkhaugen blir ofte kontaktet i forbindelse med ulike svaneoppdrag.

- Svanehjelpen rykker ofte ut til svaner og andre fugler for å hjelpe der de lider som følge av menneskelig aktivitet.

Han beskriver videoen som alvorlig og forteller at han aldri har sett liknende.

- Jeg skjønner ikke hva som foregår inni hodet på disse menneskene. Det kan ikke fortsette.

Videre understreker han at det er bra politiet tar hendelsen på alvor.

- Det må komme konsekvenser når man er så slemme mot dyr. Det er forsket en del på dette med dyreplaging, at de som plager dyr på denne måten ofte også utøver vold mot mennesker

Politiet etterforsker

I en pressemelding skriver politiet at de etterforsker saken, og at de ønsker tips.

- I dag fikk politiet inn tips om at to menn skal ha mishandlet flere svaner ved Breiavannet i Stavanger rundt klokken 22.30 i går kveld. Politiet har opprettet anmeldelse for brudd på Dyrevelferdsloven, heter det i pressemeldingen.

- Politiet har video som viser hendelsen, men foreløpig har vi ikke identifisert de to mennene, sier jourhavende jurist Per Terje Brundtland. Videoen er også delt i sosiale medier, og der gis det informasjon om at svanene er døde. Dette er ikke opplysninger politiet er kjent med.

- Politiet kjenner ikke til tilstanden til svanene, men vi har ikke fått inn melding om at det er funnet døde svaner i dette området siden dette skjedde, sier Brundtland.

Politiet har avhørt et vitne, og jobber med enkelte konkrete etterforskningsskritt videre. Personer som har opplysninger i saken bes tipse politiet via https://tips.politiet.no/web/ eller på telefonnummer 02800.

Anmeldt

I en mail til Dagbladet forteller NOAH at de har anmeldt saken.

Dette er et alvorlig tilfelle av dyremishandling, og NOAH oppfordrer alle som vet noe om hendelsen til å gi tips slik at man får vite hvem som har mishandlet fuglene. Vi har i dag anmeldt forholdet, og dersom det stemmer at fuglene døde av mishandlingen mener vi at dette strafferettslig er grovt, og at dyrevelferdslovens strengeste strafferamme ( 3 år) må legges til grunn, skriver de.

- NOAH anmelder mange alvorlige mishandlingssaker hvert år, og mener også at strafferammen for lovbrudd mot dyr nå bør økes. Vi ser at ville dyr, og særlig fugler som måker og svaner er utsatt i yngletiden. Noen har lav toleranse med at fuglene beskytter sine unger, og i enkelte tilfeller kan slike holdninger føre til mishandling. Men det forekommer også tilfeller av ren sadistisk mishandling av dyr. Det er viktig å øke respekten for dyr i samfunnet, og strafferammen må økes som ledd i dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer