Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De ble slått med køller i natt

- Det foregår om natta i fengselet uten vitner, sier talsmannen for familien Iqbal til Dagbladet.no. Advokaten bekrefter påstandene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANDI-BAHAUDIN, PAKISTAN (Dagbladet.no): Azhar Iqbal sitter i varetekt mistenkt for medvirkning til drap på sin datter Rahila. Iqbal er norsk statsborger.

Talsmannen for familien, Akthar Chaudry, sier til Dagbladet.no at morfaren til Rahila, som sitter på samme celle, har fortalt at de blir mishandlet i fengselet. Chaudrey er selv onkel til både Rahilas far og mor og flyttet til Norge for 35 år siden. Akthar Chaudry er ikke i slekt med SV-politikeren som heter det samme.

- Han har fortalt at de ble banket opp i natt. Det skjer uten at vitner er tilstede, sier Chaudry.

Øyenvitne til mishandling Akthar Chaudry var selv vitne til at en fange ble mishandlet i fengselet i går. Mannen ble dratt ut i fengselsgården, lagt på bakken og slått med en lang gummiremse. 

Mishandlingen skjedde foran øynene på alle de andre fangene. De pårørende som var ved fengselet, så det også.Chaudrey sier til Dagbladet.no at det er vanlig med fysisk mishandling av fanger i Pakistan. Han det skjer med Rahilas far, som er norsk statsborger, og med bestefaren og sjåføren som også er mistenkt for medvirkning og drap på Rahila.

Chaudry gir de tre fangene drikke og mat tre ganger om dagen.

- Om natten får jeg ikke lov til å være her. Da må jeg stå utenfor fengselsmurene. Da kan jeg ikke hindre at noe skjer, sier Chaudrey.


Utmattet og preget

Faren har ikke lov til å snakke med media. Dagbladet.no fikk likevel tillatelse til å intervjue ham i fengselet.

Vi møtte en utmattet og apatisk mann som bar tydelig preg av de tøffe soningsforholdene. Temperaturen er 40 grader. Det er 20 andre på cella.

FORTALTE IKKE ALT:  
- Jeg fortalte ikke ambassaden om hva som skjer om natten her, sier Azhar til Dagbladet.no. Ifølge familien og advokaten ble han banket opp. Foto: SVEINUNG  UDDU YSTAD
FORTALTE IKKE ALT: - Jeg fortalte ikke ambassaden om hva som skjer om natten her, sier Azhar til Dagbladet.no. Ifølge familien og advokaten ble han banket opp. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

- Jeg fortalte ikke ambassaden om hva som skjer om natten her, sier Azhar til Dagbladet.no. Han sier han er redd for hva som vil skje med han fremover.

- Fikk du noe hjelp av ambassaden?

- Hva kan de hjelpe meg med? spør faren fortvilet. 

Iqbal sier han foreløpig bare har fått vite via pressen at han skal ha fått en pakistansk advokat. Han vet ikke når saken hans kommer opp for retten eller hva som vil skje på mandag når varetekstdommen er sonet.

Advokaten bekrefter

Den norske bistandsadvokaten til faren til Rahila, Abid Raja, bekrefter historiene om mishandling. Han besøkte sin klient i fengselet i dag.

- Jeg fikk bare lov til å stille ett spørsmål på norsk før de avbrøt meg. Da spurte jeg «Har du blitt slått i natt?» forteller advokaten til Dagbladet.no

- Ja vi ble slått med køller i natt, svarte faren.

Raja mener fangene er blitt slått med gummikøller på ryggen. Han konfronterte poltisjefen som er ansvarlig for fengselet med påstandene.

- Jeg spurte han om han hadde holdt sitt løfte fra tidligere om ikke å mishandle fangene. Jeg fikk ikke noe svar. Han bare gliste, sier Raja til Dagbladet.no.

Fortalte ikke ambassaden

Den norske ambassaden besøkte Azhar Iqbal i fengselet i dag morges. Både en konsul og en ambassadesekretær var med under besøket og prøvde å undersøke påstandene om mishandling.

 - Han fortalte at han etter forholdene har det bra og ga ikke uttrykk for at han ble utsatt for noen utilbørlig behandling. Han lovte også at han ville fortelle oss det dersom situasjonen endret seg, sier ambassadør Janis Bjørn Kanavin til Dagbladet.no.

- Kan det tenkes at han er redd for å fortelle det av frykt for straff?

- Vår samtale ble holdt i enerom. Vi må forholde oss til det han sa da. Vi kommer til å fortsatt holde kontakten med ham. Vår oppgave er å sørge for at pakistansk lov blir overholdt, sier ambassadøren.


Ambassaden følger nøye med

Ambassaden vil fortsette å holde hyppig kontakt med den fengslede norske statsborgeren.

- Er det at norske myndigheter er inne i saken, viktig for situasjonen til Iqbal i fengselet?

- Kontakt er vårt viktigste virkemiddel. Jeg tror at den oppmerksomheten han er gjenstand for, bidrar til at politi og myndigheter passer på at alt går riktig for seg.

Ambassadør Kanavin vil ikke si noe generelt om forholdene i pakistanske fengsler.

- Våre handlinger og vårt engasjement taler for seg selv, sier han.

<B>DØDE I PAKISTAN: Rahila Iqbal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!