- De ble sviktet av mange

Tjostolv Molands (32) far forteller at sønnen og kameraten Joshua French ble sviktet av mange da de havnet som dødsdømte spioner og mordere i kongolesisk fengsel i 2009. Nå sier han at UD svikter familien.

PÅ HALV STANG: Flagget vaier på halv stang i den lette sensommerbriser som drar over familieeindommen på Vegårshei, men far til døde Tjostolv Moland, Knut Moland, forteller at han fryktet at sønnen ville dø i et fengsel i Kongo. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
PÅ HALV STANG: Flagget vaier på halv stang i den lette sensommerbriser som drar over familieeindommen på Vegårshei, men far til døde Tjostolv Moland, Knut Moland, forteller at han fryktet at sønnen ville dø i et fengsel i Kongo. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VEGÅRSHEI (Dagbladet): Søndag fikk familien Moland dødsbudskapet om at sønnen var død i fengselet i Kisangani, under et hyggelig lag ved Nes Jernverk. Det var den lokale presten som, via politiet, kontaktet familien.

- Men UD, nei, de har vi ikke fått en lyd fra. Ikke noe om hva som skjer. De svikter, sier pappa Knut Moland.

For faren er resultatet uansett det samme. Sønnen er død. Han ble dømt til døden i Kongo for spionasje i Kongo til fordel for norske myndigheter og drap på sjåføren, som skulle kjøre han og French gjennom jungelen.

- Uansett hvordan Tjostolv døde, så er dødsdommen nå iverksatt, sier Knut Moland

Retter anklager Å beskrive hvordan sorgen og smerten river etter sønnens død, er vanskelig for pappa Moland. Men å rette anklager kommer lett.

- Jeg har advart mot at dette ville komme til å skje gjentatte ganger, men ingen gadd å høre på. Et land som ikke bryr seg om annet enn penger, likevel leflet norske politikere med den. De to ble sviktet av mange.

Knut Moland knytter nevene og stirrer i bordplaten. Sønnen er borte. Det eneste som betyr noe nå er at han kommer hjem til Vegårshei og en plass på kirkegården.

- Men jeg håper virkelig at dette setter fart i å få Joshua French hjem, før de er døde begge to, sier han.

Reiser ikke - Kommer du eller andre i familien til å reise til Kongo for å følge båren hjem?

- Nei, det gjør vi ikke. I alle fall ikke jeg. Trolig blir jeg arrestert fordi jeg har uttalt meg så kritisk, slår Moland fast.

DØD I KONGO:Dødsdømte Tjostolv Moland døde i Kinshasa i Kongo søndag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
DØD I KONGO:Dødsdømte Tjostolv Moland døde i Kinshasa i Kongo søndag. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Faren forteller om livet til sønnen i fengselet i Kinshasa. Tjostolv var syk flere ganger. Blant annet led han av tannverk.

- Men ingen gadd å hjelpe til. I fengselet foreslo de å overflytte ham til et annet fengsel i håp om at noen kunne gjøre noe for ham der. Det var først da jeg kontaktet min tannlege, som også er Tjostolv sin, at det ble fortgang i sakene, og han kom til en skikkelig tannlege, sier Moland.

- Falske beviser Knut Moland hevder at norske myndigheter kunne ha løst saken raskt. Men sier at siden det dreide seg om to norske eventyrlystne karer, valgte myndighetene i Norge å følge den politisk korrekte stien.

- De vet hvem som skjøt og drepte sjåføren. Det er kommet fram i en usignert FN-rapport. Jeg har til og med navnene på offiseren som var med. Guttene gjorde en feil, de avtalte med sjåføren et døgn før de skulle reise om hvor turen skulle gå.

Knut Moland forteller videre.

- Han snakket med noen offiserer. De ventet der ute i jungelen, for å rane guttene. I forvirringen ble sjåføren drept. Dette har de laget rapport på, men ingen vil signere av frykt for represalier. Alle vet at bevisene er falske.