- De ble sviktet av Trump

Like før Nato-toppene møtes i London, tar Erna Solberg et tøft oppgjør med USAs opptreden i Nord-Syria. Statsministeren erkjenner også at Nato har samlivsproblemer som må fikses.

NATO-ENTUSIAST: Erna Solberg sier forsvarssamarbeidet i Nato er sterkt. Det er det politiske samarbeidet som utfordrer samholdet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NATO-ENTUSIAST: Erna Solberg sier forsvarssamarbeidet i Nato er sterkt. Det er det politiske samarbeidet som utfordrer samholdet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

MADRID (Dagbladet): - Det hele toppet seg da Trump trakk amerikanske styrker tilbake fra Nord-Syria uten å varsle noen, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

Hun vedgår at Nato har relasjonelle utfordringer. Forsvarspakten fyller 70 år, og har sett flere onde enn gode dager i det siste. Som i forhold flest behøver partene hjelp til å snakke sammen for at kjærligheten skal vare livet ut.

- Det politiske samarbeidet henger etter forsvarssamarbeidet i Nato nå. Store Nato-allierte har nok følt at den politiske utvekslingen landene imellom har vært for svak, oppsummerer Solberg og legger til:

- Selve forsvarssamarbeidet i Nato er svært sterkt.

- Trump sviktet kurderne

Alliansen har fått enorm hjelp fra kurdiske styrker i kampen mot IS i Syria. Det sendte derfor sjokkbølger gjennom Nato da Donald Trump beordret tilbaketrekning av de gjenværende amerikanske soldatene i området.

Samtidig lot den amerikanske presidenten tyrkiske styrker rykke inn, og Erna Solberg er uenig med den amerikanske presidenten.

- Jeg mener at det var feil, først og fremst fordi vi har latt kurderne stå i første linje i kampen mot IS. For mange av de store allierte i NATO var nok problemet at Trumps beslutning kom helt overraskende på dem, sier Solberg.

- Kurderne ble sviktet?

- Jeg mener kurderne ble sviktet, ja. Det synes jeg var vanskelig fordi de hadde vært en så viktig del av kampen mot IS.

TETT PROGRAM: Erna Solberg så Atletico Madrid spille fotballkamp søndag kveld i Madrid. Mandag er det klimamøte med FN, før hun er i London på tirsdag for å delta på Nato-toppmøtet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TETT PROGRAM: Erna Solberg så Atletico Madrid spille fotballkamp søndag kveld i Madrid. Mandag er det klimamøte med FN, før hun er i London på tirsdag for å delta på Nato-toppmøtet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Hjernedød» allianse

Den norske statsministeren tar en slurk av det kruttsterke morgenkaffen spanjolene holder seg med. Hun besøker Madrid for å overvære åpningen av COP25, FNs store årlige klimaforhandlingsmøte.

I hotellrestauranten møter hun Dagbladet. Så venter Nato-toppmøtet i London.

Solberg insisterer på at forsvarssamarbeidet i Nato er bedre enn på lenge. Mange land er nærmere toprosentmålet, og det er et sterkere fokus på europeiske sikkerhet etter Cardiff-møtet i 2014, bedyrer hun.

Likevel er det uenigheter i toppen. Frankrikes president Emmanuel Macron forbauset mange da han nylig kalte Nato «hjernedød» i et intervju med The Economist. Macron viste da spesielt til USAs tilbaketrekning fra Nord-Syria, og manglende Nato-samordning generelt.

Møter Trump

Macron ba derfor europeerne våkne opp, og vurdere et europeiske forsvarssamarbeid.

- Dette må ikke forveksles med at Nato er svekket i Europa. Nato er betydelig styrket. Dette er en diskusjon om å få på plass mekanismer som gjør at de allierte konsulterer hverandre, sier Erna Solberg.

Hun avviser kategorisk at Nato er for hjernedødt å regne.

- Du møter Trump i London. Skal du ta opp solo-spillet hans i Syria?

- Vi har gitt uttrykk for hva vi mener med den saken. Hovedutfordringen var at mange allierte følte det var naturlig at USA konsulterte med allierte før de fattet en slik beslutning. Dermed følte Macron at den politiske utvekslingen i Nato er svak.

- USA er USA

Donald Trump har helt siden han tiltrådte som president, provosert sine allierte i Europa med trusler om å forlate alliansen hvis de ikke punger ut mer til felles forsvar.

- Det er ingen spørsmålstegn ved USAs framtid i Nato. Et massivt flertall i Kongressen støtter Nato-medlemsskap, sier Solberg.

- Men i Det hvite hus er det annerledes?

- Hør her. USA er USA. Vi kan se bort fra dag-til-dag-diskusjonen. Faktum er at Nato fikk sitt sterkeste votum i Kongressen noensinne så seint som for to år siden. Det er ingen spørsmålstegn å sette ved USAs forpliktelse til Nato.

Under det forrige Nato-toppmøtet i Brussel tok europeiske ledere, først og fremst Angela Merkel og Donald Tusk, til motmæle mot Trumps framferd og ordbruk.

Toppmøtet i London er først og fremst en markering av alliansens 70-årsdag. For Nato-sjef Jens Stoltenberg, nylig kåret til årets diplomat, blir møtet en ny øvelse i parterapien det transatlantiske forsvarssamarbeidet er blitt.

Om å gå solo

Alliansen har nok få sterkere støttespillere i Norge enn statsminister Erna Solberg. Hun forteller likevel til Dagbladet at Nato ikke kan være løsningen på alt.

- Det er greit at allierte samarbeider uten Nato-hatten på. Norge skal ikke være først i linken til å si at Nato skal involvere seg mange steder. Nato er en forsvarsallianse først og fremst for sikkerheten til europeiske og nordamerikanske land.

- Men det USA gjorde i Syria, det håper du ikke skjer igjen?

- Nei, jeg håper vi kan snakke sammen om disse tingene.

BLANDET MOTTAKELSE: President Donald Trump fikk en blandet - og høylytt - mottakelse under søndagens UFC-kamper i New York. Video: CNN Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer