Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De ble syke på Cuba. Så i Kina. Nå blir flere amerikanske diplomater i Kina evakuert etter mystisk lyd

På Cuba mener amerikanske myndigheter at de ble utsatt for et «sonisk angrep». Så hørte de den mystiske lyden i Kina.

SYKE ETTER LYD: I mai ble en amerikansk diplomat i konsulatet i Guangzhou syk etter at han skal ha blitt utsatt for en mystisk lyd. Nå er ytterligere to amerikanere blitt syke, og flere ventes å bli sendt hjem. På bildet ser man det amerikanske konsulatet i Guangzhou. Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet
SYKE ETTER LYD: I mai ble en amerikansk diplomat i konsulatet i Guangzhou syk etter at han skal ha blitt utsatt for en mystisk lyd. Nå er ytterligere to amerikanere blitt syke, og flere ventes å bli sendt hjem. På bildet ser man det amerikanske konsulatet i Guangzhou. Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ytterligere to amerikanske diplomater i Guangzhou i Kina har blitt syke etter å ha hørt mystiske lyder. Flere ansatte ved det amerikanske konsulatet i Sør-Kina ventes å bli evakuert hjem av samme årsak.

Det melder The New York Times.

Den mystiske lyden sammenliknes av amerikansk presse med et liknende fenomen som fant sted på Cuba i fjor.

Sendt hjem

Da ble 24 amerikanere som jobbet ved den amerikanske ambassaden også evakuert hjem etter å ha blitt syke.

Amerikanske myndigheter mente det da dreide seg om et såkalt «sonisk angrep», et angrep med en høyfrekvent lyd som kan føre til lidelser som blant annet hørselstap, svimmelhet, hodepine og i verste fall hjerneskade.

I mai i år kom det så rapporter om et liknende fenomen i Kina. Plutselig ble en ansatt ved det amerikanske konsulatet ha blitt syk etter å ha hørt den mystiske lyden.

Nå har altså flere personer blitt syke, og flere av dem så syke at de må evakueres hjem til USA.

Kollegaene til amerikanerne er evakuert fra Kina, ble onsdag testet av et spesialteam med leger og sykepleiere det amerikanske utenriksdepartementet har satt sammen, skriver avisa videre.

Noen av disse ble så sendt videre til USA for ytterligere oppfølging.

Lite informasjon

Mike Pompeo, USAs utenriksminister, har på bakgrunn av hendelsene nedsatt en spesialgruppe som har som mål å komme til bunns i de mystiske hendelsene, skriver CNN.

Foreløpig har amerikanske myndigheter, tilsynelatende, lite konkret informasjon om bakgrunnen for hendelsene.

Noen amerikanske myndighetspersoner skal imidlertid nå ha begynt å rette et mistenksomt øye mot enten russiske eller kinesiske myndigheter, skriver The New York Times.

Dette er langt fra sikkert. Det er også langt fra sikkert om sykdommen i det hele tatt stammer fra et angrep, slik myndighetene mener det gjorde på Cuba.

Andre teorier om årsaken til diplomatenes sykdom spenner vidt. Avisa skriver at amerikanske myndigheter har vurdert alt fra ulike giftige stoffer til avlyttingsutstyr som ved en feil har avgitt høyfrekvente lyder.

Man kan ei heller utelukke at grunnen til at flere har blitt syke på en gang, er massehysteri.

UBEHAGELIG LYD: Den amerikanske ambassaden på Cuba ble plagd av en ukjent lyd. Video: AP. Vis mer Vis mer

«Veldig like»

Under en høring i den amerikanske kongressen i mai, sa imidlertid utenriksminister Pompeo at symptomene til den første amerikaneren som ble syk i Guangzhou er «veldig like» symptomene til de amerikanske diplomatene i Cuba.

De mystiske hendelsene på Cuba stoppet etter hvert i fjor.

Kinesiske myndigheter har så langt ikke kommentert de siste hendelsene i Guangzhou.

I mai, da de første rapportene om de mystiske lydene i Kina kom, sa imidlertid Kinas utenriksminister at Kina hadde etterforsket hendelsene, men ikke funnet kilden til den angivelige lyden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media