FANGELEIREN: Dette bildet er fra Guantanamo-leiren i 2002. Foto:EPA/Shane T. Mccoy/US Department of Defense
FANGELEIREN: Dette bildet er fra Guantanamo-leiren i 2002. Foto:EPA/Shane T. Mccoy/US Department of DefenseVis mer

- De ble torturert og drept

Det hevder familiene til to arabiske menn som døde i den amerikanske Guantanamo-leiren i 2006.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familiene krever nå at en amerikansk ankedomstol må vurdere sakene på nytt i lys av ny informasjon, blant annet fra soldater som tidligere var stasjonert i leiren, skriver NTB.

Ifølge amerikanske myndigheter tok Yasser al-Zahrani (21) og Salah al-Salami (33) sine egne liv. De og en tredje fange skal ha hengt seg på cellene sine.

- De har øyenvitneforklaringer på hvordan omstendighetene rundt deres dødsfall ble skjøvet under teppet, sier familienes advokat Padriss Kebriaei, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Vitneforklaringer Advokaten framholder at både Bush-administrasjonen og Obama-administrasjonen fremdeles opprettholder at de to fangene tok selvmord.

Den amerikanske soldaten Joe Hickman, som hadde vakttjeneste da fangene døde, har forklart at han så tre fanger bli ført bort til et område kjent under navnet «Camp No», som lå atskilt fra resten av leiren.

Senere fikk han angivelig beskjed om at tre fanger hadde dødd etter å ha svelget tøystykker, skriver NTB.

- Merker etter tortur Al-Zahranis far, som hentet sønnen etter at han var død, hevder at 21-åringen hadde tydelige merker etter tortur i ansiktet, på hodet og brystet.

- Jeg nektet å undertegne skjemaet jeg fikk fra myndighetene, hvor det feilaktig ble påstått at han hadde begått selvmord. Det var åpenbart at han ikke hadde gjort det, sier den tidligere Guantanamo-fangens far Talal al-Zahrani.

Saudiarabiske Yasser al-Zahrani var bare 16 år da han ble tatt til fange i Afghanistan. Han satt internert på Guantanamo-basen på Cuba i om lag fire år før han døde.

Wikileaks har frigitt dokumenter som viser at al-Zahrani er én av i alt 22 barn som er blitt holdt fanget på Guantanamo, skriver The Public Record.