-  De blir behandlet som dyr

Forsvarsadvokater mener de tiltalte i Nokas-saken behandles som dyr. Nå blir politiet klaget inn for Europarådets torturkomité.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet):

Politi med maskinpistoler. Vakter på takene. Pansermur foran rettslokalet. Eneceller bak rettssalen. Sikkerhetssluser. Frakting av tiltalte i kasser. Delvis isolasjon i fengslet under hele rettssaken.

Enkelte forsvarsadvokater mener de tiltalte i Nokas-saken behandles som dyr.

Flys inn

Sikkerhetstiltakene er enorme under norgeshistoriens største rettssak etter landssvikoppgjøret.

Fra hele landet flys nå de tiltalte inn, før retten settes. Men forsvarsadvokatene mener politiets forsiktighetshensyn er en fare for rettssikkerheten. Spesielt reagerer de på at de tiltalte skal «delvis isoleres» i Stavanger fengsel de tre månedene rettssaken pågår.

-  Psyker ned de tiltalte

Advokat John Christian Elden mener isolasjonen bryter med «lovens intensjon». Han vil klage politiet inn for Europarådets torturkomité.

 INGEN NÅDE: Politiet tok ingen sjanser da Metkel Negassie Betew ble fraktet fra Frankfurt til Sola flyplass i Stavanger i mai i fjor. De er svært godt forberedt før rettsaken, som starter på mandag. Erling Hægeland
INGEN NÅDE: Politiet tok ingen sjanser da Metkel Negassie Betew ble fraktet fra Frankfurt til Sola flyplass i Stavanger i mai i fjor. De er svært godt forberedt før rettsaken, som starter på mandag. Erling Hægeland Vis mer

-  Stortinget har innført begrensninger på isolasjon, fordi Europarådets torturkomité sammenliknet det med tortur. Nå innfører politiet isolasjon bakveien, mener han.

-  Det er lovbestemt at varetekt i full isolasjon skal vare i maks seks uker. Her har nesten alle de tiltalte sitte lenge i isolasjon fra før. Politiet omgår nå loven ved å kalle varetektsfengslingen under rettssaken for «delvis isolasjon», men de sitter i praksis isolert. Det er i strid med reglene for isolasjon, sier Elden.

Advokatene mener de tiltalte blir brutt ned psykisk under sitt livs største hovedforhandling, og at de dermed ikke får et fullverdig forsvar.Trygve Staff, som representerer Ridvan Halimi, sier:

-  Politiet krisemaksimerer og bruker alle virkemidler. De forsøker å psyke ned de tiltalte.

«Krøttertransport»

Hver dag vil de tiltalte bli fraktet til og fra rettslokalet i tre spesialbygde fangebiler med separate celler.

Ifølge politiet selv kan fangene sitte i komfortable stoler med sikkerhetsbelte, samt lytte til sjåførens utvalg av musikk. Hver bås er likevel lydtett, fordi ingen skal snakke med hverandre. Dette blir de tiltaltes transport i de tre månedene saken skal pågå.

«Krøttertransport», mener flere av forsvarerne.

-  De behandles som om de skal til zoologisk hage. De vil komme inn i rettslokalet som isolerte dyr. I den tilstanden skal de altså gjennomføre sitt livs viktigste hovedforhandling, sier Elden.

Også Steinar Wiik Sørvik, som representerer Lars Erik Andersen, mener sikkerhetshensynene vil være en stor belastning, og en fare for rettssikkerheten.

-  En tiltalt skal være i god form og stille forberedt. Nå brytes de ned av isolasjonen. De får ikke et fullverdig forsvar. De behandles som dyr, sier Wiik Sørvik.

Deler treningsstudio

Hver morgen vil bilene bli kjørt inn på baksiden av bygningen, ute av syne for offentligheten. Så blir de tiltalte ført inn en egen inngang. I et rom bak rettssalen har de tiltalte fått tildelt hver sin enecelle, hvor de blant annet skal ha samtaler med sin advokat, spise lunsj og vente mens deres tilsynsvakt spiser lunsj.

Rettens administrator, Helge Bjørnestad, har bannlyst væpnet politi i salen. Men de tiltalte vil bli strengt bevoktet av væpnet politi.

Delvis isolasjon innebærer at de tiltalte sitter på hver sin vanlige celle i Stavanger fengsel - uten mulighet til å ha kontakt med hverandre. På cella vil det være seng, skrivebord, TV, privat toalett og tilgang til aviser og bøker. De tretten deler ett treningsstudio, men må trene alene under tilsyn, slik at antall treningstimer trolig er begrenset. Advokat og eventuelt pårørende som er klarert, skal få adgang til besøk.

Krigstribunal

Marius Dietrichson, Metkel N. Betews forsvarer, sier han aldri har vært med på noe liknende.

-  Man kan få et inntrykk av at de står for en krigstribunal, sier Dietrichson.

Også advokatene Tor Kjærvik, Johnny Veum og Øystein Storrvik er kritiske til den omfattende bruken av isolasjon.