Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De blir funnet nakne og bundet til lyktestolper i ferieparadiset. I bakhodet er det barbert en «R»

Volden har eksplodert i Jalisco-regionen, og myndighetene jakter lederen av narkokartellet CJNG.

NORD-AMERIKA: Mexico rystes av titusenvis av drap - og en voldsbølge myndighetene ikke får kontroll over. Mange blir funnet sterkt mishandlet på gata, men ingen vil fortelle hva som egentlig har skjedd. NB: Vi advarer mot sterke bilder! Video: Vallarta IndependienteVis mer Vi... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 29 168 drap ble 2017 det blodigste året i Mexicos historie, og voldsbølgen som herjer landet ser ikke ut til å avta.

I juli måned ble 2599 mennesker drept i den verste enkeltmåneden på mer enn 20 år, og mer enn 200 000 mennesker har forsvunnet eller blitt drept siden Mexico erklærte krig mot narkotikakartellene i 2006.

Volden, som mange steder var konsentrert i ekstra belastede områder, har etter hvert også spredd seg til i en rekke turistdestinasjoner.

En av disse er Puerto Vallarta på den meksikanske stillehavskysten, men myndighetene har foreløpig ikke kommet til bunns i nøyaktig hva det er som foregår.

Vil ikke si noe

I slutten av forrige måned dukket nemlig en rekke menn opp langs byens veier. De var nakne og fastbundet til lyktestolper. Flere av dem hadde i tillegg fått barbert deler av hodet slik at det utgjorde bokstaven «R» eller ordet «rata».

  • Se bildene fra Vallarta Independiente øverst i artikkelen

I løpet av tre dager ble så mange som ti menn funnet, men ingen vil fortelle nøyaktig hva som har skjedd med dem.

Unntaket er en 27 år gammel mann som kunne fortelle at han ble kidnappet fra sitt eget hjem klokka 16 på ettermiddagen, men det var ifølge Valerte Daily det hele.

Han ville ikke engang anmelde skadene han hadde blitt påført.

Ifølge en rekke meksikanske og internasjonale medier kan «R» eller «rata» (som betyr rotte) bety både tjuv og tyster.

Vallarta Independiente skriver at det skal dreie seg om en borgervernsgruppe, men dette er ikke bekreftet av myndighetene.

Drapsbølge

Puerto Vallarta ligger i delstaten Jalisco på Mexicos vestkyst der mye av volden tilskrives Jalisco New Generation Cartel (CJNG) som ledes av Nemesio Oseguera Cervantes - også kjent som «El Mencho».

I år har drapsraten økt med svimlende 42 prosent fra i fjor.

Dette kartellet har ekspandert etter at Sinaloa-kartellets leder Joaquín «El Chapo» Guzmán ble utlevert til USA i fjor. Guzmán ble arrestert etter lengre tid på flukt, etter å ha brutt seg ut av fengselet på spektakulært vis.

I juli gjorde amerikanske og meksikanske myndigheter det klart at de hever belønninga for opplysninger som kan føre til arrestasjonen av «El Mencho» til 13 millioner norske kroner.

CJNG

CJNG har i løpet av de siste åtte årene fått seg et navn som en av de mest voldelige kriminelle organisasjonene i verden.

Ved flere anledninger har de åpnet ild mot politiet, og CJNG-medlemmer er anklaget for å ha overfalt en politikonvoi i 2015. 15 politimenn mistet livet i angrepet.

De skal også ved en annen anledning ha skutt ned et politihelikopter.

Samtidig er det rapporter om at CJNG har delt seg i flere mindre fraksjoner som alle kjemper for tilgangen på det mest lønnsomme territoriet.

Stank

Den økende volden i Jalisco-regionen har gitt flere utslag. I forrige måned skrev Dagbladet om hvordan innbyggerne i Duraznera-nabolaget i millionbyen Guadalajara begynte å klage på lukta fra en kjøletrailer som sto parkert på et lager.

Myndighetene flyttet den så til forstaden Tlajomulco de Zúñiga, men også her sa beboerne tydelig ifra om stanken. Bedre ble det ikke da det kom for en dag at kjøletraileren var full av lik - ofre for voldsbølgen som rir landet som en mare.

- Vi vil ikke ha den her! De må sette den et annet sted, for den stinker, sa en av forstadens innbyggere, José Luis Tovar, ifølge BBC.

- Vi har masse barn i nabolaget her! Vi kan jo bli syke av dette, sier han.

Kapasiteten er sprengt

The Guardian skrev at myndighetene ble anklaget for å bare parkere kjøletraileren og glemme den. Det avviste kontoret til statsadvokaten.

De sa at kjøletraileren fungerer som den skal, og bestred samtidig rapportene som har florert om at det skal være så mange som 157 lik der inne.

Dette tallet skal være nærmere 100.

Luis Octavio Cotero, lederen for regionens krimteknikere, sa at de ikke var i nærheten av å kunne ta unna likene sånn ting er akkurat nå.

- Vi er tomme for steder hvor vi kan begrave dem.

Planen er at et nytt likhus skal stå klart i løpet av denne måneden, men før det er det lite annet man kan gjøre enn å flytte likene rundt. I henhold til meksikansk lov er det nemlig forbudt å kremere ofre for voldelig kriminalitet.

Ny strategi

Lenge har meksikanske myndigheter hatt som strategi å arrestere kartellsjefene, og slik «kappe hodet av slangen» for å komme volden og narkotikasmuglingen til livs.

Nå innrømmer de at denne framgangsmåten ikke har vært en ubetinget suksess.

Sikkerhetsminister Alfonso Durazo sa i sommer at de ville gå bort fra denne strategien da ting tyder på at den faktisk fostrer mer vold.

- Av 122 mål har vi arrestert 120, men samtidig har usikkerheten økt. For oss er det mye viktigere å ta pengene til narkosmuglerne enn de faktiske narkosmuglerne. Det er pengene som gir dem mulighet til å operere som de gjør, sa han i sommer ifølge The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!