- De blir høye som drager, løper rundt og krasjer

Wallabyer får skylda for australske kornsirkler.

MYSTERIET LØST: Wallabyer, høye på opimiumvalmue står bak kornsirklene på den australske øya Tasmania. Bildet viser en svært ung utgave av arten. En fullvoksen wallaby blir omkring 70-80 centimeter høy og veier omkring 13,5 kilo.  Arkivfoto: REUTERS/SCANPIX
MYSTERIET LØST: Wallabyer, høye på opimiumvalmue står bak kornsirklene på den australske øya Tasmania. Bildet viser en svært ung utgave av arten. En fullvoksen wallaby blir omkring 70-80 centimeter høy og veier omkring 13,5 kilo. Arkivfoto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Kornsirkler er et yndet diskusjonstema blant både konspirasjonsteoretikere og spøkefugler med søvnproblemer og tilgang på traktor og annet maskineri.

Kornsirkler har også blitt observert på den australske øya Tasmania, men disse får en helt legitim, om noe uventet forklaring.

Det viser seg at det er de kenguruliknende dyrene wallaby som lager de mange sirklene på øyas åkrer, ifølge The Mercury.

Blir høye
Tasmania er verdens største produsent av lovlig opium for medisinsk bruk.

Opiumen kommer fra en spesiell type valmueplante.

Til tross for streng sikkerhet rundt opiumsplantasjene, greier wallabyer og andre ville dyr stadig vekk å komme seg inn og forsyne seg av plantene.

Inntak av opium-valmue fører til at de blir høye.

Forskerne som har observert wallabyens oppførsel i den tilstanden, rapporterer at dyrene har en tendens til å hoppe rundt i ring i høy fart og dermed skape de myteomspunnede sirklene.

Krasjer
Disse opplysningene kan i utgangspunktet virke nokså trivielle, men ble nylig tatt opp til diskusjon i det australske parlamentet i forbindelse med en pågående debatt rundt sikkerheten av øyas omkring 500 valmueplantasjer.

- En interessant opplysning som har kommet fram i mine samtaler med valmuedyrkerne er at vi har problemer med wallabyer som spiser opp valmueåkrene, blir høye som drager og løper rundt i sirkler. Så krasjer de, kommenterer Tasmanias helse- og velferdsminister Lara Giddings til The Mercury.

- Så krasjer de. Vi ser kornsirker på valmueplantasjer fra wallabyer som er høye, fortsetter hun.

Også andre ville dyr er kjent for å oppføre seg rart og unaturlig etter å ha spist opium-valmuer.

- Det har vært mange historier om sau som har spist valmueplanter og som alle ender opp med å gå rundt i sirkler, forklarer Rick Rockliff ved Tasmanian Alkaloid som dyrker valmue.