SØSTERSKAP: De er ganske så uenige om veldig mye, men brenner alle for en mer rettferdig verden. Denne uka debatterte meningssterke kvinner med muslimsk bakgrunn ære og sosial kontroll på Riksscenen i Oslo, i regi av sister-hood, grunnlagt av Deeyah Khan (midten). Her er hun sammen med Mahira Karim (t.v), Linn Nikkerud, Deeyah Khan, Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour, Nassima Dzair og Florence Aryanic. Alle foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SØSTERSKAP: De er ganske så uenige om veldig mye, men brenner alle for en mer rettferdig verden. Denne uka debatterte meningssterke kvinner med muslimsk bakgrunn ære og sosial kontroll på Riksscenen i Oslo, i regi av sister-hood, grunnlagt av Deeyah Khan (midten). Her er hun sammen med Mahira Karim (t.v), Linn Nikkerud, Deeyah Khan, Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour, Nassima Dzair og Florence Aryanic. Alle foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

DET NYE NORGE:

De blir hyllet for å være modige. Så kommer hverdagen med trusler, hat og ensomhet

De står imot patriarkatet og jobber for en bedre verden. Denne høsten har de fått et nytt kallenavn: De skamløse kvinnene. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Denne uka skjedde noe som sjelden skjer i Norge: På en fullsatt Riksscenen i Oslo sitter åtte kvinner på scenen. De er i 20-30-åra, har alle bakgrunn fra muslimske land - og de hever stemmen.

Meningene deres går på kryss og tvers, men har en ting felles: De går motstrøms - og de provoserer. Denne høsten at de fått et kallenavn: De skamløse jentene.

- Det er så bra at dette skjer. Vår kamp er at alle kan få være seg selv. Vi skal ikke være redde for hverandre, eller være redde for å bli dømt. Terskelen for å sladre, hetse og spre dritt må bli mye høyere, sier Nancy Herz (20), jusstudent med bakgrunn fra Libanon.

Publikum klapper.

Bort med klisjeene

DE NYE STEMMENE: I høst har det dukket opp en rekke nye navn i norske media. De blir kalt «de skamløse jentene»: De vil alle bekjempe ukultur i form av skamgjøring og ære. De vil ta jomfruhinnen tilbake og krever mer frihet og bevegelsesrom: Målet er at stemmene til kvinner med muslimsk bakgrunn blir hørt. Muslimske jenter er mer enn hijab og nikab, jomfruhinner og kvinneundertrykkelse.I slutten av september arrangerte Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik «Skamløs dag på Stortinget».Denne uka arrangerte sister-hood «The burden of «Honour»», hvor panelet diskuterte æreskultur og sosial kontroll.

Det siste året har en rekke kvinner med bakgrunn i Midtøsten og Nord-Afrika vært i media. Identitet, tilhørighet, sex, utdannelse, idrett og religion er bare noen av temaene som kvinnene tar opp.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn