Jubelmåling etter Frp-exit:

- De blir ikke kvitt oss. Det skal jeg love deg

Fremskrittspartiet gjør et byks på målingene etter regjeringsexiten. Støtten fra egne velgere omtaler Frp-leder Siv Jensen som unison. Samtidig lover hun at regjeringspartiene ikke er «kvitt Frp».

OPPTUR: Siv Jensen (Frp) tok Frp ut av regjering denne uka. På vei ut av finansministerstolen tar hun med seg en real opptur i Dagbladets måling, som er tatt opp fra mandag kveld til onsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
OPPTUR: Siv Jensen (Frp) tok Frp ut av regjering denne uka. På vei ut av finansministerstolen tar hun med seg en real opptur i Dagbladets måling, som er tatt opp fra mandag kveld til onsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag annonserte Frp-leder Siv Jensen at hun tar partiet ut av regjering etter seks og et halvt år.

Den umiddelbare responsen er et hopp til 15,7 prosent på Dagbladets ferske meningsmåling. Det er en økning på 4,4 prosentpoeng eller nærmere 40 prosent siden målingen på 11,3 prosent i desember.

Massiv støtte

Når det kommer til beslutningen om å ta Frp ut av regjering, får Siv Jensen støtte fra over åtte av ti Frp-velgere.

- Jeg tror hele partiet er veldig glad for at velgerne så unisont ser at dette er en riktig beslutning. Nå skal vi skape begeistring i befolkningen ved å bidra til vedtak i Stortinget som angår folk i hverdagen, sier Jensen til Dagbladet.

Blant Høyre og Venstres velgere mener om lag 50 prosent at det var riktig av Fremskrittspartiet å gå ut av regjering. Her skiller KrF seg ut, der bare 30 prosent mener det var riktig.

Samlet sett går de fire borgerlige partiene fram, selv om Høyre går tilbake 2,4 prosentpoeng til 19,8 prosent og KrF får en ørliten tilbakegang til 2,8 prosent.

V nær sperregrensen

Venstre derimot har en framgang på 0,9 prosentpoeng fra desember til 3,7 prosent i Dagbladets ferske måling og styrker seg etter Frp-exiten. De har ikke vært så nære sperregrensen på fire prosent siden oktober 2018.

Målingen gir de tre regjeringspartiene Høyre (37), KrF (1) og Venstre (2) 40 mandater på Dagbladets måling, mens Frp alene får 29. Det er likevel langt fra 85 mandater, som kreves for å få flertall.

Arbeiderpartiet går tydelig fram med 2,5 prosentpoeng til 25,9 prosent og har flertall med 89 mandater sammen med Senterpartiet og SV. De tre gamle regjeringskameratene trenger dermed ikke støtte fra et Rødt over sperregrensen eller MDG for å få flertall skulle målingen bli valgresultatet i 2021.

- Vi har sett en framgang for Arbeiderpartiet på alle de siste målingene siden årsskiftet. De viser at det er mulig å få nytt flertall på Stortinget i 2021, og få en retning for landet som er mer rettferdig, mer klimavennlig og som kan gi flere folk muligheten til å jobbe, skriver Ap-nestleder Hadia Tajik i en e-post til Dagbladet.

- Ble ikke hørt

På spørsmål fra Dagbladet om ikke Frp's utgang fra regjering kan styrke både småpartiene i regjering og Frp når de nå er «kvitt Frp», svarer Jensen som følger:

- De blir overhodet ikke kvitt oss, det skal jeg love deg. Dette bekrefter det jeg har sagt på vegne av Frp lenge, at kompromissene ble så vasne at det ikke skapte noen begeistring hos noen av partiene. Vi ble ikke hørt, tross at jeg advarte mot det. Det kan tyde på at velgerne vil ha tydelig tale og klare beslutninger, sier Jensen, som lover et offensivt Frp når hun inntar stortingskontoret til uka.

- Viser denne målingen at du ventet for lenge med å ta Frp ut av regjering?

- Etterpåklokskap er en interessant øvelse. Dette viser i hvert fall at det var riktig å gjøre det nå, sier Jensen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer