Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De blir jaktet ned og spist

Joshua French og Tjostolv Moland planla å søke Norad om støtte til sikkerhetstiltak for pygmeer.

ANKESAKEN UTSATT: Rettssaken mot de to dødsdømte nordmennene skulle starte igjen tirsdag forrige uke, men har allerede rukket å bli utsatt to ganger. Neste planlagte oppstart er onsdag. Foto: TORE BERGSAKER
ANKESAKEN UTSATT: Rettssaken mot de to dødsdømte nordmennene skulle starte igjen tirsdag forrige uke, men har allerede rukket å bli utsatt to ganger. Neste planlagte oppstart er onsdag. Foto: TORE BERGSAKER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KAMPALA (Dagbladet): I to dokumenter Dagbladet har fått tilgang til beskriver Tjostolv Moland sine planer om å starte en humanitær organisasjon som skulle jobbe i DR Kongo.

Moland beskriver sin sympati for pygmeene i Øst-Kongo som har lidd forferdelig under krigene i landet.

Øst-Kongo og Den Sentralafrikanske Republikken er de eneste stedene der pygmeene fortsatt lever tradisjonelle liv i jungelen.

Kannibaler
- De blir jaktet ned og spist, skriver Moland og refererer til rapportene, om at den tidligere kongolesiske presidentkandidaten Jean-Pierre Bembas styrker skal ha spist pygmeer.

Bemba sitter i Haag siktet for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, men har avvist kannibalismen som blant andre Human Rights Watch har rapportert om.

Pygmeene har stadig havnet i kryssilden mellom de forskjellige fraksjonene som har kjempet i Øst-Kongo.

Slik beskrives pygmeen Amuzatis historie i Human Rights Watchs rapport «Dekket av blod»:

«Amuzati jaktet i skogen og hørte skyting. Siden han ikke var langt unna leieren gikk han tilbake for å se hva som skjedde. Om lag 800 meter unna hørte han rop og gråt før det ble stille. Da han kom nærmere så han flere soldater. Han så kroppene til familien sin, inkludert sin nevø på fire eller fem år. Magen var sprettet opp. Soldatene skar kjøttbiter av ofrene. Så så han at de spiste moren, broren og to nevøer.»

Militærtrening
For å hjelpe folkegruppen ville Moland søke Norad om midler til å sette opp varslingssystemer slik at pygmeene kunne flykte fra bosettingene sine før de ble angrepet.

Moland ville også drive helseprogrammer, utdannelse og kartlegging av de forskjellige stammene.

Men han hadde enda en plan, som han ikke hadde tenkt å fortelle Norad om:

«Of course we will also train them to counter militias and help them in counter measures (which we will not mention in any reports)», skriver han i oktober 2008.

Dette betyr at han ville gi dem militær trening i å kjempe mot militsgruppene, men at dette ikke skulle nevnes i rapportene.

Norad hadde neppe ønsket å gi støtte til militær opplæring i det borgerkrigsherjede landet.

Bestefar
Moland skriver at Norad er rause og at de kan komme til å bevilge mye penger til prosjektet.

Også i forhold til dette prosjektet var planen å spille på det gode navnet til Frenchs bestefar, misjonæren Olav Hodne.

Det er ingen ting som tyder på at det noen gang ble søkt om penger.

I brevet går det klart fram at dette er en plan for framtiden.

Tjostolv har tidligere forklart til Dagbladet at pygmeprosjektet var et av formålene med den fatale Kongoturen.

På vei til Kisangani på motorsykkel stanset de for å ha samtaler med pygmeer.

Moland og French så for seg at pygmeprogrammet skulle starte sommeren 2009.

- Dette er helt nytt for meg, så dette har jeg ingen mulighet for å kommentere, sier nordmannens advokat Morten Furuholmen til Dagbladet.

-

VILLE HJELPE PYGMEER: Tjostolv Moland og en uindentifisert person som tilhører en av folkegruppene i Kongo som omatels som pygmeer. Foto: PRIVAT
VILLE HJELPE PYGMEER: Tjostolv Moland og en uindentifisert person som tilhører en av folkegruppene i Kongo som omatels som pygmeer. Foto: PRIVAT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media