Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  De bør jekke seg ned

KrF-leder Dagfinn Høybråten mener Jens Stoltenberg og hans sentrum/venstrekamerater oppfører seg som om de allerede hadde vunnet valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det mest oppsiktsvekkende ved dagens politiske debatt, er at venstrealliansen opptrer som om velgerne allerede har sagt sitt. Hungeren etter statsrådstaburetter er påfallende. Jeg tror de bør jekke seg ned et par hakk. Det er én meningsmåling som gjelder, og det er valget, sier Høybråten til Dagbladet.

Høybråten er heller ikke imponert over det politiske budskapet Ap/SV/Sp så langt har kommet ut med.

-  Hvis man legger sammen alt de har lovet velgerne, vil det sprenge alle rammer. Jeg tviler ikke på at Jens Stoltenberg er opptatt av ansvarlige rammer, men det blir atskillig verre når de skal ha med Senterpartiet, som ikke er så nøye med handlingsregelen. Løftet om at de ikke skal øke skattene, er lite troverdig. Kristin Halvorsen har sagt forskjellige ting om skattenivået. Her er det glideflukt og lite fast fisk, sier Høybråten.

-  Velferden øker

-  Ap, SV og Sp hevder statsbudsjettet er usosialt og gir mest til de rike og minst til de fattige. Hva svarer du til det?

-  Det er et veldig fortegnet bilde. De fattigste ute i verden er budsjettets vinnere, og vi sørger for en solid oppfølging av fattigdomsplanen. Det er velferden som øker mest i budsjettet, vi setter av 11 milliarder mer til velferdsordningene. Vi retter opp den urettferdigheten som i dag gjør det mulig å tilpasse seg systemet slik at man kommer inn under den mye lavere kapitalskatten istedenfor vanlig arbeidsbeskatning. Det viktigste i den sosiale profilen er arbeidslinja, kampen for å få folk fra ledighet og trygd til arbeid. Skyhøy rente og inflasjon er rå sosial profil, sier Høybråten.

-  Carl I. Hagen mener de ikke-sosialistiske partiene må samtale før valget, slik Ap, SV og Senterpartiet nå gjør. Ser du behov for det?

-  Hagen har fått skriftlig svar på dette spørsmålet både fra Erna Solberg og meg tidligere. Det han egentlig spør om, er å få bli med i regjeringen. Men det er ikke noe politisk grunnlag for å utvide regjeringen. Høyre, Venstre og KrF er i en koalisjon, det er ikke Ap, SV og Senterpartiet. Så det kan ikke sammenliknes.

Alkostrid med Frp

Redaktøren av «Norge idag», Finn Jarle Sæle, mener Frp er det partiet som i størst grad støtter KrFs hjertesaker, og at KrF derfor må samarbeide tettere med Frp. Han advarer mot velgerflukt fra KrFs grunnfjell til Frp.

-  På en del områder støtter Frp oss, det skal de ha. Men den store stridssaken i denne perioden, bioteknologiloven, var det SV som ga oss støtte på. Den siste ukas debatt har vel vist at i alkoholdebatten er KrF og Frp hovedmotstandere, og dette er ikke hvilken som helst sak for KrF. U-hjelp er en annen sak Frp og KrF er uenige om. Det er ikke tvil om at det er konkurranse mellom Frp og KrF om en del velgere, men dette såkalte grunnfjellet er sammensatt.

-  Vil landsmøtet til våren si ja eller nei til videre regjeringssamarbeid med Høyre?

-  Vi skal ha en skikkelig debatt i partiet, hvordan dette skal uttrykkes konkret, er for tidlig å si. Det blir ikke noe vedtak om å marsjere ut av en regjering vi sitter i, men i debatten om et fortsatt regjeringssamarbeid vil jo valgresultatet være en viktig faktor. Jeg vil ikke komme med noen 36,9-grense, men jeg vil like å se det partiet som ikke tar hensyn til valgresultatet før de bestemmer seg for om de skal inn i et regjeringssamarbeid eller ikke, sier Høybråten.

Valgerd ville fortsette

Etter måneder i uvisse og nominasjonsstrid er det nå duket for at Høybråten blir Rogaland-representant. I dag besøker han KrF-lag i sitt nye hjemfylke. Men noen signingsferd blir det ikke før han formelt er nominert i november. Høybråten er lite lysten på å kommentere nominasjonsstriden og anklagene om brudd på demokratiske spilleregler.

-  Var både du og Valgerd Svarstad Haugland for kjapt ute med å forskuttere nominasjonsprosessen, slik flere lokale tillitsvalgte har kritisert dere for?

-  Situasjonen ble skapt da Valgerd erklærte at hun ønsket å fortsette, og jeg valgte å legge det til grunn. Dette sa jeg fra om da jeg ble valgt som leder, og da står jeg for det. Nominasjonsprosessen har vært krevende for partiet, men vi er nå i ferd med å gå inn for landing, sier Høybråten.

BER JENS OG KRISTIN «JEKKE SEG NED:» KrF-leder og arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten, mener Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen oppfører seg som om de allerede skulle ha vunnet valget.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media