Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De borgerlige forbereder seg på å ta tilbake makten

Den svenske rødgrønne regjeringen går mot et sikkert nederlag i budsjettavstemningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå i ettermiddag bekrefter flere av de borgerlige representantene i Riksdagen overfor Expressen at den såkalte Alliansen - Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet og Folkpartiet - er klare for et comeback som regjering, skulle statsminister Stefan Löfven gå av etter budsjettavstemningen i dag.

- Det er teoretisk mulig, sier Riksdagens talman (president) Urban Ahlin til avisa.

Samme situasjon Ettersom Sverigedemokraterna har varslet at de vil stemme for Alliansens alternative budsjett i stedet for de rødgrønnes, er Löfven nærmest sikret nederlag i avstemningen. Statsministeren har tidligere sett for seg tre alternativer, skulle dette inntreffe: 1. å gå av, 2. prøve en ny avstemning seinere og 3. utlyse nyvalg.

Om Löfven leverer avskjedssøknad etter avstemningen, som foregår klokka 16, må talman Ahlin spørre de borgerlige partilederne om de ønsker å danne regjering, og om de har støtte for sitt budsjettforslag. Sier de ja, vil Sverige sitte igjen med samme situasjon som før valget: en borgerlig mindretallsregjering.

Reinfeldt tilbake? Hvem som eventuelt blir ny borgerlig statsminister, er imidlertid et åpent spørsmål. Moderaternas Fredrik Reinfeldt varslet sin avgang som partileder etter valgnederlaget i september, og blir til våren etterfulgt av Anna Kinberg Batra.

Batra vil på sin side ikke svare på om hun - eller noen andre, for den saks skyld - er statsministerkandidat eller ei. Og hvorvidt Reinfeldt orker en ny runde, er også et ubesvart spørsmål. Expressens kilder i Alliansen har ulike svar.

Et annet utfall er at det utlyses nyvalg. Lars Ohly, leder for Vänsterpartiet, som er utelatt fra den rødgrønne regjeringen, sier til Expressen-reporter Niklas Svensson at han hilser et nyvalg velkommen, ifølge Svensson på Twitter.

- Neppe nyvalg Statsvitenskapsprofessor Henrik Ekengren Oscarsson har imidlertid liten tro på et nyvalg.

NY STATSMINISTER?: Vordende Moderaterna-leder (t.v.) Anna Kinberg Batra er høyaktuell som ny borgerlig statsminister, skulle Stefan Löfven gå av. Men mye avhenger av hva partiets siste statsminister og fremdeles sittende leder Fredrik Reinfeldt gjør. Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix
NY STATSMINISTER?: Vordende Moderaterna-leder (t.v.) Anna Kinberg Batra er høyaktuell som ny borgerlig statsminister, skulle Stefan Löfven gå av. Men mye avhenger av hva partiets siste statsminister og fremdeles sittende leder Fredrik Reinfeldt gjør. Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix Vis mer

- Det ville vært et stort nederlag for svensk politisk lederskap, det er virkelig en siste, siste utvei, sier han til Aftonbladet.

Han tror Löfven går av - og at Batra tar over.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media