De borgerlige ungdomspartiene krever kutt i sykelønn

Utfordrer finansminister Siv Jensen.

MØTTES:  Finansminister Siv Jensen tok tirsdag ettermiddag imot lederne for de fire borgerlige ungdomspartiene. Fra venstre: Siv Jensen, leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, leder i Unge Venstre, Tord Hustveit, formann i FpU, Atle Simonsen og leder for KrFU, Emil André Erstad. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MØTTES: Finansminister Siv Jensen tok tirsdag ettermiddag imot lederne for de fire borgerlige ungdomspartiene. Fra venstre: Siv Jensen, leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, leder i Unge Venstre, Tord Hustveit, formann i FpU, Atle Simonsen og leder for KrFU, Emil André Erstad. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fire borgerlige ungdomspartiene møtte i ettermiddag finansminister Siv Jensen, for å uttrykke sin bekymring for velferdsstatens bærekraft og gi råd til regjeringen.

Det fire ungdomspartiene er for første gang enige om tre tiltak, som de i dag presenterte for finansministeren.

• Kutt i sykelønn
• At regjeringen må legge opp til et lavere offentlig forbruk
• At oljepengene må brukes på utdanning, forskning, infrastruktur og vekstfremmende skatteletter

Kortidsfraværet Kutt i sykelønnsordningen er et omstridt tema. Venstre vedtok på landsmøtet i år at de går inn for kutt i sykelønna
Verken Frp eller Høyre har åpnet for endringer i sykelønnsordningen. Samtidig har Høyre vært klare på at det skal lønne seg å jobbe. Frp på sin side åpnet på landsmøtet i mai for å utrede effekten av kutt i sykelønn og bruken av karensdager. Forslaget ble fremmet at Fremskrittspartiets ungdom (FpU).

- Det handler ikke om å angripe syke, men at det skal lønne seg å gå på jobb. Vi er den nasjonen som er friskest helsemessig, men sykest hva gjelder sykefravær, sier formann i Fpu, Atle Simonsen.

Det er korttidsfraværet på inntil ett år de fire borgerlige partiene først og fremst ønsker å gjøre noe med. De ønsker å redusere sykelønna med 20 prosent, slik at arbeidstakere som er syke kun får utbetalt 80 prosent av lønna.

- Vi mener det er feil at man får 100 prosent ved å være borte fra jobb. Arbeidstakere har også utgifter, som for eksempel - dessverre - bompengeutgifter. Dette gjør at den som er hjemme faktisk kan få 110 prosent i sykelønn, sier Simonsen.

Budsjettunderskudd Bakgrunnen for utspillet et Civitas pamflett «Har vi råd til fremtiden?», basert på den forrige regjeringens perspektivmelding i 2013. I perspektivmeldingen framgår det at hvis vi fortsetter å leve slik vi gjør i dag, vil ha et budsjettunderskudd på 140 milliarder kroner i 2060. Det utgjør seks prosent av fastlands-BNP. Det var denne pamfletten de borgelige ungdomspartiene overleverte til finansministeren i dag, sammen med sin bekymring for framtida.

- Ofte blir ungdomspartiene sett på som noen som skriker etter mer penger til noe. Nå er det unisont fra oss at vi ønsker å spare inn på en del områder og redusere det offentlige forbruket, sier leder for Unge Høyre, Kristian Tonning Riise.

- Jo lenger vi venter, jo dyrere vil det bli, sier leder for Unge Venstre, Tord Hustveit, som argumenterte for kutt i prosentsats i sykelønna under Venstres landsmøte i april.

KrFU var det siste av de fire ungdomspartiene som sluttet seg til de tre tiltakene som ble skissert. Dette skjedde i sommer.

- Vi har gjort klarere hvor vi står i saken. Vi vil sikkert bli beskyldt for ikke å være solidariske. Men det handler om å være solidarisk med de framtidige generasjonene. Hvis vi ikke gjør noe i dag, vil sykelønnsordningen i Norge være truet i framtida, sier leder for KrFU, Emil André Erstad, til Dagbladet.

- Ikke kutt i sykelønn Siv Jensen roser engasjementet til de fire borgerlige ungdomspartiene, og sa seg enig i mye av det de la fram under dagens møte, men sa samtidig at det var enkeltsaker hun ikke stilte seg bak.

- Nå er ikke kutt i sykelønnsordningen på denne regjeringens agenda. Men det er strålende at dere engasjerer dere i norsk økonomi, selv om det er en del saker om ikke bærer helt igjennom i moderpartiene. Men vi er enige om at det er utfordringer som må løses, og det handler om å prioritere. Dette gjør vi på område etter område, som samferdsel. Det handler også om å utjevne forskjellen på fattig og rik, og gjøre ting enklere for de som har havnet nederst ved bordet. Dette gjøres blant annet gjennom satsning på rus og psykiatri, sier Jensen.

Hun understreket også at perspektivmeldingen, som Civitas pamflett er basert på, ikke nødvendigvis trenger å bli virkelighet.

- Det er derfor et regjeringsskifte er viktig, og at vi tør å prioritere annerledes. Den store utfordringen er en del større reformer som må gjennomføres. Det gjøres nå på en rekke områder, som på samferdelsområdet, men det gjøres ikke over natta, sier Jensen.

Jensen er også opptatt av å se på utfordringene på arbeidsmarkedet.

- Det er mange som ufrivillig havner på utsiden av arbeidsmarkedet, og vi må få flere inn i samfunnet, sier Jensen.