- De bruker barn som skjold

Barn i Syria forteller at de blir brukt i kampene, ifølge en FN-rapport.

USIKKER FRAMTID: Her leker syriske barn foran et hus i Taftanaz, 15 km øst for Idleb. En ny FN-rapport avslører de fryktelige forholdene mange barn har i landet. Foto: AP Photo/NTBScanpix
USIKKER FRAMTID: Her leker syriske barn foran et hus i Taftanaz, 15 km øst for Idleb. En ny FN-rapport avslører de fryktelige forholdene mange barn har i landet. Foto: AP Photo/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barn har beskrevet at de har fått bind for øynene, blitt slått, utsatt for stress, pisket med elektriske kabler, brent med sigaretter, og i ett tilfelle utsatt for elektrisk sjokk under avhør, står det i rapporten.

FNs spesialutsending for barn i væpnede konflikter, Radhika Coomaraswamy, forteller at barna blir torturert i fangenskap, og drept i massakrer.

- Vi har også snakket med folk som har sett barn som tydelig hadde blitt torturert, og vi hørte om barn som ble brukt som menneskelige skjold, og ble satt på tankser, for at opposisjonsstyrkene ikke skulle skyte på styrkene, sier Coomaraswamy til BBC.

- Lemlestet og drept Coomaraswamy fortalte BBC at hun aldri har sett en situasjon som var så ille som i Syria.

- Jeg har aldri sett en lignende situasjon hvor barna ikke blir skånet i en konflikt. Mange tidligere soldater fortalte om skyting i sivile områder, og at de så små barn bli drept og lemlestet, forteller hun.

BARN: Dette bildet, som er publisert av Shaam News Network, skal vise Syriske barn som har blitt drept i utkanten av Hama. Nyhetsbyrået AP skriver at de ikke får bekreftet av uavhengige kilder at hvor og når dette bildet er tatt. Foto: AP Photo/Shaam News Network, SNN, File/NTBScanpix
BARN: Dette bildet, som er publisert av Shaam News Network, skal vise Syriske barn som har blitt drept i utkanten av Hama. Nyhetsbyrået AP skriver at de ikke får bekreftet av uavhengige kilder at hvor og når dette bildet er tatt. Foto: AP Photo/Shaam News Network, SNN, File/NTBScanpix Vis mer

Men det er ikke bare myndighetenes styrker som får kritikk av FN-utsendingen.

- For første gang hørte vi nå om barn som ble rekruttert av «Free Syrian Army», hovedsaklig med medisinske eller service-oppgaver, i frontlinjen, fortalte hun.

- Sjokkert - Vi er sjokkert. Drap og lemlesting av barn i kamper er noe vi ser i mange konflikter, men denne torturen, av barn så unge som ti år, har vi ikke sett andre steder, sier Coomaraswamy til BBC.

Syias opprørere har den siste tiden økt motstanden mot Syrias hær etter at Assad startet den største offensiven mot opposisjonssterke områder i landet siden opprøret startet for 15 måneder siden. Samtidig har opposisjonen intensivert kampen.

FNs observatører er fremdeles i Syria, som en del av Kofi Annans sekspunktsplan for fred i landet. På tross av all internasjonal innsats for å stoppe kampene, er det fremdeles kamper og drap daglig i landet.

Massakre Aktivister har fortalt at president Bashar al-Assad målrettet går på mot sivile i landet, og skylder på «væpnede gjenger».

HOMS: Dette bildet skal ha blitt tatt i Homs å går. Foto: Photo/Bambuser/Homslive via AP video/NTBScanpix
HOMS: Dette bildet skal ha blitt tatt i Homs å går. Foto: Photo/Bambuser/Homslive via AP video/NTBScanpix Vis mer

Tidligere denne måneden fortalte aktivister at myndighetenes styrker drepte 108 personer, både voksne og barn, i Houla, og 78 i byen Quabair i Hama.

Syrian Observatory for Human Rights, som har base i Storbritannia, fortalte at mer enn 100 ble drept i vold i hele Syria i går, men tallene har ikke blitt bekreftet.

SJOKKERT: FNs spesialutsending for barn i væpnede konflikter, Radhika Coomaraswamy, er sjokkert over det de så i Syria. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: AFP PHOTO/  Pradeep SHRESTHA/NTBScanpix
SJOKKERT: FNs spesialutsending for barn i væpnede konflikter, Radhika Coomaraswamy, er sjokkert over det de så i Syria. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: AFP PHOTO/ Pradeep SHRESTHA/NTBScanpix Vis mer