«De brydde seg om meg, og derfor har jeg klart meg så bra.»

Som 13-åring ble Tommy sendt på institusjon. Alt lå til rette for en kriminell karriere, men slik gikk det ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tommy Strands (21) livshistorie stemmer ikke med statistikken. Barndommen og ungdomstida så ut til å føre ham ut i rus og kriminalitet, men Tommy driver ikke med noen av delene. Tvert om er han en fornøyd ung mann med fast jobb og leilighet.

- Hvis jeg ikke hadde fått hjelp, hvis de ikke hadde brydd seg, hadde jeg nok sittet her som et dophode, sier han.

Utvist fra skolen

Tommy falt tidlig ut av skolen, han sleit med fagene, forholdet til lærerne og var mye sint.

- Jeg slo i veggen og knuste ting jeg kom over. Jeg slo aldri noen, bare ting. Men de andre ungene ble nok skremt. I sjuende klasse fikk jeg beskjed om at jeg ikke fikk lov til å komme på skolen, sier Tommy.

Han ble utvist i tre dager, men dagene ble til måneder. Skolen mente problemene hans var så store at han burde plasseres i institusjon. Tommys mor var enig. Hun var alene om omsorgen og klarte ikke å styre den viljesterke og aggressive 13-åringen.

Et institusjonsliv

- Jeg var tretten år da jeg kom på den første institusjonen. Det var greit egentlig. Litt rart plutselig å være borte fra mamma, sier Tommy.

Moren var mye på besøk, og Tommy trivdes på institusjonen.

- Det var trivelige folk som jobbet der. De var fine å prate med, og jeg kunne fortelle dem alt uten at de fortalte det videre. De hadde jo taushetsplikt, sier Tommy og ler.

Etter korte opphold på to institusjoner endte han opp på en institusjon som nå heter Kvammen gård. Stedet er offentlig, hadde tre ungdommer og tolv ansatte.

- Folk som jobber med barn og unge på institusjon, må bry seg. Dette er ikke bare en jobb. De som ikke orker å stå på for ungene, må finne seg noe annet å gjøre, sier institusjonens leder Jonas Overgaard.

- Jeg har tro på små institusjoner. Jo mindre, jo nærere blir relasjonene mellom de voksne og de unge, sier Overgaard.

Tommy flyttet fra institusjonen da han begynte på videregående. Han fikk jevnlig besøk av ansatte fra Kvammen gård.

- Dem jeg hadde best kontakt med, fulgte meg tett opp. De kom og spiste middag med meg hver dag. Det gjorde meg trygg, sier Tommy, som i dag bor i egen leilighet. Ingen følger ham opp, og det trenger han heller ikke.

I FULL JOBB: Tommy Strand (21) jobber som stillasarbeider i Trondheim. Han er godt fornøyd med både jobben og livet ellers.