IKKE LOV: Kvinner har ikke lov til å kjøre bil i Saudi-Arabia. I et TV-intervju forklarte historiker Saleh al-Sadoon forbudet slik: - Det er ment å beskytte kvinnene fra voldtekt, dersom bilen deres går i stykker. Utsagnet blir møtt med kraftige reaksjoner, blant annet på lederplass i avisa Al Arabia i dag.
Bildet, som ble tatt i fjor, viser en kvinnelig sjåfør i den saudiarabiske byen Riyadh. Foto: Hasan Jamali / AP /Scanpix
IKKE LOV: Kvinner har ikke lov til å kjøre bil i Saudi-Arabia. I et TV-intervju forklarte historiker Saleh al-Sadoon forbudet slik: - Det er ment å beskytte kvinnene fra voldtekt, dersom bilen deres går i stykker. Utsagnet blir møtt med kraftige reaksjoner, blant annet på lederplass i avisa Al Arabia i dag. Bildet, som ble tatt i fjor, viser en kvinnelig sjåfør i den saudiarabiske byen Riyadh. Foto: Hasan Jamali / AP /ScanpixVis mer

- De bryr seg ikke om de blir voldtatt langs veien, men det gjør vi

Saudisk redaktør slakter historiker for påstand om at kvinner ikke får kjøre bil for å unngå voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den saudi-arabiske historikeren Saleh al-Sadoon får passet påskrevet på lederplass i den saudiarabiske avisa Al Arabia, etter at han nylig kom med følgende forklaring på hvorfor kvinner i landet ikke har lov til å kjøre bil:

- Det er ment å beskytte kvinnene fra voldtekt, dersom bilen deres går i stykker.

- Bryr seg ikke Sadoon kom med uttalelsen i et TV-program, og da programlederen påpekte at kvinner kjører bil i Amerika, Europa og i andre arabiske land, sa historikeren:

- De bryr seg ikke om de blir voldtatt langs veien. Men det gjør vi.

Journalisten, kommentatoren og bloggeren Faisal J. Abbas, skriver i dag på lederplass i Al Arabia, der han er redaktør for den engelske utgaven, at Sadoon med disse uttalelsene har «dummet seg fullstendig ut».

- Når seriøse arabiske TV-kanaler blir brukt som en plattform for klovner av Sadoons kaliber, kan man spørre seg om vår jobb er å informere, engasjere og stille spørsmål - eller servere meningsløs, men underholdende tyggegummi for massene, skriver han.

- Absurde tanker - Skjønt, ingen sier at historikeren ikke har rett til å si det han mener. Og det er klart at denne typen absurde tanker finnes blant flere ultra-konservative i landet. Det er ingen vits i å forsøke å skjule eller være skamfull rundt det faktumet, fortsetter redaktøren.

- Men vi kan ikke kaste stein på vestlige medier for å utelukkende dekke denne gruppen radikale muslimer i et ønske om å selge flere aviser, når vi gjør samme feil selv. I alle fall ikke dersom vi mener at islam ikke utelukkende bør representeres av personer som Abu Hamza (fundamentalistisk arabisk islamist).

Abbas mener det er problematisk at aviser og TV-kanaler verden rundt videreformidler uttalelser som Shadoons overnevnte.

- Det kan føre til en misforståelse av vår religion, kultur og konfliktfylte tanker innad i det saudiske samfunnet, skriver Abbas, og understreker at ikke alle saudiere, arabere eller muslimer deler et slikt tankegods, skriver redaktøren.

- Dagen vil komme Saudi-Arabia er det eneste landet i verden som forbyr kvinner å kjøre bil.

Da kong Abdullah kom til makten i 2005 sa han at «dagen vil komme da kvinner skal kjøre».

Saudi-Arabia er rangert som 126 av 137 av verdens land når det kommer til kvinners rettigheter.

VANT OGSÅ: Dette bildet vant fikk også førsteplass under the World Press Photo-konkurransen, i kategorien the Nature Singles category. Bildet er tatt av kinesiske Yongzhi Chu, og viser en sikus-ape under trening. Foto: Yongzhi Chu/ AP / Scanpix
-EN KLOVN: Redaktør for den engelske versjonen av Al Arabia, Faisal J. Abbas, tar i dag på lederplass et oppgjør med uttalelsene til historikeren Saleh al-Sadoon (bildet). - Når seriøse arabiske TV-kanaler blir brukt som en plattform for klovner av Sadoons kaliber, kan man spørre seg om vår jobb er å informere, engasjere og stille spørsmål - eller servere meningsløs, men underholdende tyggegummi for massene, skriver han. Foto: Skjermdump
-EN KLOVN: Redaktør for den engelske versjonen av Al Arabia, Faisal J. Abbas, tar i dag på lederplass et oppgjør med uttalelsene til historikeren Saleh al-Sadoon (bildet). - Når seriøse arabiske TV-kanaler blir brukt som en plattform for klovner av Sadoons kaliber, kan man spørre seg om vår jobb er å informere, engasjere og stille spørsmål - eller servere meningsløs, men underholdende tyggegummi for massene, skriver han. Foto: Skjermdump Vis mer