- De burde fått sparken

Tidligere SDU-agent sier til TV 2 at han tror Norge visste om dem.

- OVERVÅKNINGSBASE: De øverste etasjene i Handelsbygningen, mellom den amerikanske ambassaden og Slottet, ble brukt som base for den storstilte overvåkingen av norske borgere, ifølge TV 2. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
- OVERVÅKNINGSBASE: De øverste etasjene i Handelsbygningen, mellom den amerikanske ambassaden og Slottet, ble brukt som base for den storstilte overvåkingen av norske borgere, ifølge TV 2. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En tidligere agent for det amerikanske «Surveillance Detection Unit» (SDU) forteller anonymt til TV2nyhetene.no at han er sikker på at overvåkningen fortsatt finner sted, men fra andre lokaler.

Kanalen avslørte i går at blant annet tidligere polititopper har jobbet i en hemmelig etterretnings- gruppe som har overvåket personer på norsk jord på oppdrag for USA.

Eks-agenten skal ha inngående kjennskap til gruppas arbeid og den amerikanske terrordatabasen «Security Management and Analysis System» (SIMAS).

Mannen mener personene som har blitt avslørt, burde miste jobbene sine.

- De burde fått sparken. Dersom TV 2 har avslørt dem har de ikke gjort en god nok jobb. Men SDU i Norge vil ikke bli avviklet. De har trolig skiftet personell og flyttet til annet lokale. Det er hundre prosent sikkert at denne antiterrorvirksomheten ikke blir avviklet, hevder mannen.

- Norge informert Han mener norske myndigheter må være informert om etterretningen.

- Selvfølgelig har amerikanerne fortalt dem at de utfører overvåking. Dersom vertslandet sier nei til vil de selvsagt fortsette likevel, bare i en annen form. Det er ikke slik at ambassaden vil skrote programmet bare fordi nordmenn blir opprørt over det, sier mannen til TV 2.

Utenriksdepartementet kalte i går Den amerikanske ambassaden inn på teppet. Møtet ga ingen avklaring på spørsmålene deres.

Justisminister Knut Storberget sier han ikke har visst om den hemmelige gruppa og sier han skal komme til bunns i dette. Han ønsker å redegjøre for saken for Stortinget når det blir aktuelt.

Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene sier at det er naturlig for dem å gå inn i deler av overvåkingssaken.

- Nei, nei, nei, nei Dagbladet besøkte tidligere i dag en 66 år gammel Oslo-mann som skal ha vært en del av etterretningsgruppa.

- VENN OG ALLIERT: - Norge er en venn og en alliert. Vi er forberedt på å jobbe intensivt for å svare på de spørsmålene norske myndigheter måtte ha om dette, eller hvilke som helst andre temaer, er Den amerikanske ambassaden sin uttalelse i saken så langt.
- VENN OG ALLIERT: - Norge er en venn og en alliert. Vi er forberedt på å jobbe intensivt for å svare på de spørsmålene norske myndigheter måtte ha om dette, eller hvilke som helst andre temaer, er Den amerikanske ambassaden sin uttalelse i saken så langt. Vis mer

Den tidligere politimannen, som jobbet ved Oslo-politiets elitestyrke beredskapstroppen, gjorde det svært klart at han ikke ville snakke om sin rolle i overvåkningsgruppa.

- Nei, nei, nei, nei. Ikke et ord! Forsvinn, sa 66-åringen.

SDU består, ifølge TV 2, av 15-20 personer, og skal ha vært plassert i 6. etasje i den såkalte Handelsbygningen like ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

I tillegg til 66-åringen, har blant andre Olaf Johan Johansen (71) og Gunnar Tveit (63) vært sentrale i overvåkingsgruppa.

Johansen er tidligere politiinspektør og anti-terrorsjef i Politiets Overvåkingstjeneste (POT). Tveit er tidligere politiavdelingssjef ved Oslo politidistrikts Operative samordningsseksjon. Han har også hatt en lederstilling i beredskapstroppen.

Gruppa skal ha vært aktiv i rundt ti år.

MED I OVERVÅKNINGSGRUPPE: Den 66 år gamle ekspolitimannen ble ikke blid da Dagbladet møtte ham i dag. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
MED I OVERVÅKNINGSGRUPPE: Den 66 år gamle ekspolitimannen ble ikke blid da Dagbladet møtte ham i dag. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet Vis mer