Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De burde gått til politiet, ikke lagt bort saken

Korrupsjonsekspert Petter Gottschalk kritiserer Kongsberg Gruppen for at de la bort saken da PwC-granskerne ikke kom lenger. Økokrim har verktøyene som granskerne mangler.

STARTET GRANSKING: Administrerende direktør i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam (t.h.) og styreleder Finn Jebsen fortalte i går at de selv gransket saken, men la den bort. Foto: Cornelius Poppe/ NTB scanpix
STARTET GRANSKING: Administrerende direktør i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam (t.h.) og styreleder Finn Jebsen fortalte i går at de selv gransket saken, men la den bort. Foto: Cornelius Poppe/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Korrupsjonsekspert Petter Gottschalk ved BI er nådeløs mot Kongsberg Gruppen og håndteringen av korrupsjonsmistanken i selskapet.

- Det er opplagt at selskapet burde ha kontaktet politiet og ikke lagt bort saken. Når det er mistanke om økonomisk kriminalitet, skal man informere politiet. Jeg tror grunnen til at de ikke gjorde det, var at de ikke ønsket offentlig oppmerksomhet. Dette er kritikkverdig, men ikke uvanlig, sier BI-professoren til Dagbladet.

Det var onsdag denne uka at Økokrim ransaket Kongsberg Gruppen og siktet selskapet og en ansatt for korrupsjon i forbindelse med leveranser av kommunikasjonsutstyr for over 1,4 milliarder kroner til Romania. Konsernsjef Walter Qvam fortalte på pressekonferansen at selskapet hadde visst om korrupsjonsmistankene siden våren 2012. Selskapet koblet inn sin interne antikorrupsjonsgruppe og eksterne granskere fra PriceWaterhouseCooper (PwC). PwC laget en rapport. Selskapet la saken vekk høsten 2013. Politiet ble aldri kontaktet.

- Vi fikk et faktagrunnlag som ikke tilsa at noe kriminelt hadde skjedd. Vi fikk den avklaringen vi trengte rundt saksforholdet, og fant ikke støtte for å gå til politiet, sier kommunikasjonssjef Ronny Lie.

Kom ikke lenger Konsernsjef Walter Qvam bekreftet overfor Dagens Næringsliv i går at sporene etter pengeoverføringer stoppet ved skatteparadiser. Der kom ikke granskerne lenger. Men det kunne politiet ha gjort.

- Etterforskning av internasjonale korrupsjonssaker er krevende. Som regel er det nødvendig å innhente opplysninger utenfor selskapet og i utlandet. Der har politiet flere muligheter og råder over viktige etterforskningsverktøy. Det er derfor viktig at politiet kobles inn når det foreligger konkrete mistanker, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til Dagbladet.

I går ble den siktede, som ikke sitter i en lederposisjon, pågrepet av politiet. Djupesland kan ikke si om det kan bli flere pågripelser.

- Min spekulasjon er at ledelsen prøver å peke ut en syndebukk lenger ned i organisasjonen for å få fokus vekk fra seg selv. Det blir interessant å se om Økokrim går bredere ut og forsøker å finne ut om nåværende eller tidligere toppledere har vært involvert, sier Gottschalk.

- Ledelsen tar ansvar Ronny Lie avviser at ledelsen skyver fra seg ansvaret.

- Vi tar ansvar, det understøttes av at vi samarbeider fullt ut med Økokrim, sier Lie.

- Hvem tok avgjørelsen om å legge saken til side?

- Vår konklusjonen var basert på en helhetsvurdering som konsernledelsen gjorde.

Dagbladet har spurt PwC om de på noe tidspunkt anbefalte Kongsberg Gruppen å gå til politiet med saken. PwC ønsker ikke å kommentere noe rundt klientforhold, opplyser kommunikasjonssjef Einar Karthon Ravndal.

Hele Norges coronakart