Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De burde skamme seg

Forfatter og anmelder Bjørn Gabrielsen mener Henning Mankell og Erlend Loe gjør seg til nyttige idioter for Hamas og Hizbollah.

- BØR SKAMME SEG: Erlend Loe holdt appell under demonstrasjonen foran den Israelske ambassaden mandag, og sa at Israel burde «skamme seg». Forfatter og kommentator i Dagens Næringsliv, Bjørn Gabrielsen, mener det er Loe som bør skamme seg. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
- BØR SKAMME SEG: Erlend Loe holdt appell under demonstrasjonen foran den Israelske ambassaden mandag, og sa at Israel burde «skamme seg». Forfatter og kommentator i Dagens Næringsliv, Bjørn Gabrielsen, mener det er Loe som bør skamme seg. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Erlend Loe og Henning Mankell er blant forfatterne som har engasjert seg i fredskonvoien med varer til Gaza, som ble bordet av i internasjonalt farvann av israelske styrker mandag.

Mankell var med i båtkonvoien. Loe skulle være med, men takket nei i siste øyeblikk. Han holdt imidlertid en appell foran den Israelske ambassaden mandag, der han sa at Israel burde «skamme seg» etter aksjonen der minst ni personer mistet livet.

Forfatter og kommentator i Dagens Næringsliv, Bjørn Gabrielsen, går i en kommentar i DN i dag hardt ut mot Mankell og Loe, og mener de «spiller rollen som intellektuelle med vanvittige agendaer».

- Det er Loe og Mankell som bør skamme seg, sier Gabrielsen til Dagbladet.

I kommentaren skriver Gabrielsen at Loe og Mankell gjør seg til «totalitære bevegelsers gisler i tro på at de støtter en god sak».

- Er de nyttige idioter for Hamas og Hizbollah?

- Det er en nærliggende definisjon, ja. La oss si at man ikke føler seg som en nyttig idiot. Har man ikke da et ansvar for å sørge for at man ikke blir det? Det er lett å tolke det slik at disse forfatterne støtter Hamas og Hizabollah, sier Gabrielsen.

- Uendelig skam Gabrielsen fikk med seg at Loe under demonstrasjonen sa at han «ikke hater Israel og ikke støtter Hamas». Men, skriver Gabrielsen, Loes integritet ble kompromittert av at «han kunne holde en tale med et enormt Hizbollah-flagg vaiende rett foran ansiktet».

- Det er til arrangørenes uendelige skam at de tillater Hizbollah-flagget i demonstrasjonen. Man kunne ikke kommet med et israelsk flagg i demonstrasjonen, neppe med et amerikansk. Så de kan ikke skyve det fra seg å si de ikke hadde kontroll, sier Gabrielsen.

- Hykleri I kommentaren setter Gabrielsen Loe og Mankells holdninger i sammenheng med intellektuelles omfavnelse av totalitære regimer på 30-tallet og 70-tallet.

- De spiller jo dette inn i hendene på meg. Leser man hva Hamas og Hizbollah står for, er det Kambodsja om igjen. De støtter folkemord, sier Gabrielsen.

Han mener fordømmelsen av Israel kommer for tidlig.

- Verken Loe eller jeg kan være helt sikre på hva som skjedde, så man bør ta noen forbehold. Jeg synes det er problematisk at de først kommer med en blankofordømmelse, deretter krav om gransking. Det er hyklerisk, sier Gabrielsen.

Gir seg selv karantene Gabrielsen er blant landets mest profilerte litteraturanmeldere.

- Vil du kunne anmelde bøker av Erlend Loe eller Henning Mankell etter denne kronikken?

DEPORTERT: Den svenske krimforfatteren Henning Mankell kom i går kveld til Landvetter flyplass utenfor Gøteborg etter å ha blitt deportert fra Israel. Foto: Adam Ihse / SCANPIX
DEPORTERT: Den svenske krimforfatteren Henning Mankell kom i går kveld til Landvetter flyplass utenfor Gøteborg etter å ha blitt deportert fra Israel. Foto: Adam Ihse / SCANPIX Vis mer

- Det er problematisk. Jeg liker Loe godt, så dette er litt tragisk. Det eneste anstendige at jeg gir meg selv en karantene i forhold til Loe, sier Gabrielsen.

Han opplyser at han aldri anmelder Jostein Gaarder nettopp på grunn av denne problematikken.

- Mankell har også skrevet gode bøker, men vi har egen krimanmelder i DN, så det blir ikke noe problem, sier Gabrielsen.

- Støtter ikke Hamas Erlend Loe mener Bjørn Gabrielsen tar feil:

- Bjørn Gabrielsen tar feil på et viktig punkt. Min støtte til befolkninga på Gaza er ikke en støtte til Hamas eller Hizbollah, og det sa jeg klart fra om under min tale, sier Loe.

- Skal man følge Gabrielsens logikk er all støtte til Gaza en støtte til jødehatende ekstremister. Skal det være sånn er situasjonen helt fastlåst, sier Loe.

Gabrielsen skriver blant annet i sin kronikk at Loe ble kompromittert av at «han kunne holde en tale med et enormt Hizbollah-flagg vaiende rett foran ansiktet».

- Det at det var Hizbollah-flagg i demonstrasjonen angår ikke meg. Jeg har ingen tradisjon som aktivist, jeg sier det jeg står for. Israel har fått for vane å reagere så uforholdsmessig at man må si i fra om det.  Men jeg forstår at det kan bli tatt til inntekt for andre syn, sier Loe.

- VANVITTIGE AGENDAER: I en kronikk i DN i dag skriver Bjørn Gabrielsen at Loe og Mankell «spiller rollen som intellektuelle med vanvittige agendaer». Foto: Mette Møller / Dagbladet
- VANVITTIGE AGENDAER: I en kronikk i DN i dag skriver Bjørn Gabrielsen at Loe og Mankell «spiller rollen som intellektuelle med vanvittige agendaer». Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!