- De burde skjønt mye tidligere at det var noe som ikke stemte

Flere mystiske omstendigheter i leiligheten hvor Monika (8) ble funnet død.

 FLYTTET:  Kristina Sviglinskaja har i dag flyttet fra sokkelleiligheten i Sund hvor hennes datter Monika ble funnet død i 2011. I dag bor hun i Litauen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet.
FLYTTET: Kristina Sviglinskaja har i dag flyttet fra sokkelleiligheten i Sund hvor hennes datter Monika ble funnet død i 2011. I dag bor hun i Litauen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/BERGEN (Dagbladet): Den gjenopptatte etterforskningen av drapet på Monika Sviglinskaja (8), og siktelsen mot morens ekssamboer (32), har rystet politinorge.

Politimester i Hordaland politidistrikt, Geir Gudmundsen, møtte i dag to politijurister som har varslet om ukultur, politidirektør Odd Reidar Humlegård har sendt et eget team til Bergen for å granske saken og samtidig varslet en opprettelse av et eget organ for etterforskning og granskning av gamle kriminalsaker.

- Vi har i dag hatt individuelle samtaler og et oppstartsmøte med varslerne. Vi oppfatter dette som gode møter til nå, og vi har blitt enige om å starte en kartleggingsfase, sier Gudmundsen til Dagbladet.

Det var en politietterforsker i en annen sak i Hordaland som først varslet om at det var noe som ikke stemte i etterforskningen av «Monika-saken». Morens bistandsadvokat Stig Nilsen hadde da lenge kjempet for en ny etterforskning.

Mysteriet Den åtte år gamle jenta ble funnet død i en leilighet i Sund kommune i Hordaland i 2011.

Bistandsadvokaten mener det var flere omstendigheter knyttet til funnet av den lille jenta og tilstanden i sokkelleiligheten, som burde gjort at politiet ikke henla saken i første omgang.

- De burde skjønt mye tidligere at det var noe som ikke stemte

- De burde skjønt mye tidligere at det var noe som ikke stemte. Jeg ønsker ikke offentlig gå ut med nøyaktig hva, men vi har tatt det med politiet, sier Nilsen i advokatfirmaet Preto & Co. til Dagbladet.

Monika ble funnet ved boden i en gang inne i leiligheten. Hun hadde et sort belte knytt rundt halsen. Kripos har etter nærmere etterforskning ment at denne knuten var for hard til at den kan ha vært selvpåført.

Funnene Den doble og solide ruta ved inngangsdøra var knust. Politiet mente den relativt lille og runde hullet ikke var stort nok til at noen kunne ta hånden inn og åpne døren innenfra, men en rekonstruksjon gjort av Kripos i nyere tid, viste at det var mulig.

I vindfanget innenfør inngangsdøra var det også en en øks og en klut. Øksa lå vanligvis ved utgangsdøra, da Monikas mor brukte det da hun hentet ved, og kluten var full av glassbiter.

På kjøkkenet og i stua var det strødd krydder flere plasser.

I tillegg kommer mobiltelefonen, som politiet aldri fant: Monika ringte sin mor, Kristina Sviglinskaja, gjentatte ganger den skjebnesvangre morgenen, noe som var uvanlig, ifølge mor. Denne mobiltelefonen er aldri funnet av etterforskerne.

 ÅSTEDET:  Dette er sokkelleiligheten i Sund hvor mor Kristina Sviglinskaja og hennes datter Monika (8) bodde da hun ble funnet død i 2011. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet.
ÅSTEDET: Dette er sokkelleiligheten i Sund hvor mor Kristina Sviglinskaja og hennes datter Monika (8) bodde da hun ble funnet død i 2011. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet. Vis mer

- Det er åpenbart at politiet burde undersøkt alle disse sporene tidligere, og det de burde ha gjort dette på en mer grundig måte, sier advokat Nilsen til Dagbladet.

Anmeldelse Han har anmeldt politiet involvert i denne saken til Spesialenheten for politisaker.

Riksadvokaten har også varslet en granskning av denne saken.

I tillegg har altså politidirektøren varslet at det kommer en ny permanent spesialgruppe. Målet med denne er at politidistriktene skal kunne sende saker de ikke kommer videre med til en sentral instans der den blir sett på med nye øyne. 

Politiet er blitt sterkt kritisert for at nettopp det ikke var tilfelle da Hordaland-politiet henla Monika-saken. Da saken senere havnet på politiets bord, ble den besluttet å ikke gjenopptas av de samme som hadde henlagt den.

 MISFORNØYD:  Advokat Stig Nilsen er bistandsadvokaten til Kristina Sviglinskaja i den såkalte Monika-saken. Han var ikke fornøyd med politiets arbeid, så han engasjerte en privat etterforsker til å se over saken den på nytt. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet.
MISFORNØYD: Advokat Stig Nilsen er bistandsadvokaten til Kristina Sviglinskaja i den såkalte Monika-saken. Han var ikke fornøyd med politiets arbeid, så han engasjerte en privat etterforsker til å se over saken den på nytt. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet. Vis mer