Høyre-profil ut mot forbanna pensjonister

- De burde tenke på barnebarna

Høyres Heidi Nordby Lunde etterlyser generasjonssolidaritet fra pensjonistene som demonstrerte utenfor Stortinget.

FORBANNA: Dag Otto Øgle (75) er pensjonist og deltok på demonstrasjonen foran Stortinget. Video og reporter: Jørgen Gilbrant Vis mer

- De burde tenke mer på barnebarna, sier Nordby Lunde til Dagbladet.

Med parolen «Nå er det nok - vi fortjener bedre» markerte busslaster med sinte aktivister sin misnøye med pensjonistenes innteksutvikling foran Stortinget torsdag.

Arrangør var Pensjonistforbundet, under ledelse av den tidligere LO-kjempen Jan Davidsen.

- Vi vil ha den samme utviklingen og kjøpekraften som de yrkesaktive får, sa Davidsen i sin appell.

75 år gamle Dag Otto Øgle var blant de frammøtte. Med seg hadde han en plakat med følgende budskap: «Etablerte politikere gir faen i oss, da gir vi faen i dem og stemmer Pensjonistpartiet ved neste stortingsvalg».

- Du er forbanna du?

- Jeg er forbanna. Jeg er veldig forbanna. Min kjøpekraft går ned år etter år, sier Øgle.

Taper kjøpekraft

Flere år med realinntektsnedgang for pensjonistene blir i år etterfulgt av et rent nulloppgjør. Årsaken er at alderspensjonen siden 2011 er blitt underregulert med 0,75 prosent. Og fordi reguleringen av pensjonene i trygdeoppgjøret tar utgangspunkt i rammen fra lønnsoppgjøret og prisveksten krever sitt, blir det lite igjen til de eldste.

- Resultatet gir et nytt år med smalhans for alderspensjonistene, sa Unios sjeføkonom Erik Orskaug til Dagbladet da lønnsoppgjøret var i boks.

27 busser var ventet til Oslo torsdag, noen hadde kjørt så langt som fra Steinkjer og Trondheim for å legge fram sine krav for stortingspolitikerne. Det dreier seg om forhandlingsrett i trygdeoppgjøret, inntektsvekst på linje med lønnsmottakerne samt at trygdeoppgjøret på nytt må godkjennes av Stortinget.

Men kravene vinner ikke gehør hos regjeringspartiet Høyre. Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde er tvert imot ganske kritisk til de aksjonerende pensjonistene.

Generasjonssolidaritet

- Jeg kan skjønne at mange er frustrert over en negativ kjøpekraftutvikling over flere år. Men dette har altså skjedd samtidig med at 50 000 jobber er forsvunnet og mange barnefamilier sto i fare for å miste huset sitt, sier Nordby Lunde.

GENERASJONSSOLIDARITET: Høyres Heidi Nordby Lunde mener pensjonistene som demonstrerer burde tenke mer på barnebarna. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet.
GENERASJONSSOLIDARITET: Høyres Heidi Nordby Lunde mener pensjonistene som demonstrerer burde tenke mer på barnebarna. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet. Vis mer

Hun etterlyser det hun kaller generasjonssolidaritet fra pensjonistene og sier dette ble tydelig for henne da hun så klimastreikende skoleelever utenfor Stortinget og andre steder i landet tidligere i år.

- 40 000 barn demonstrerte fordi de frykter for klodens framtid. De skal ikke behøve å frykte for pensjonene sine i tillegg, sier Høyre-profilen og fortsetter:

- Barnebarna til pensjonistene må jobbe flere timer og stå lenger i jobb, men vil likevel få mindre utbetalt i pensjon enn dagens pensjonister.

Hun sier underreguleringen av pensjonene og det faktum at det ikke er forhandlingsrett, er grunnleggende deler av pensjonsreformen.

- Når det går dårlig i norsk økonomi, får pensjonistene en svak kjøpekraftutvikling. Når det går bedre i økonomien, blir utviklingen i pensjoner også bedre. Det er en helhet i dette, det er en del av pakken, sier hun