Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjengproblematikken:

- De dårlige budsjettene vil få konsekvenser. Vi kan ikke gjøre alt

Oslo politiforening mener kravene til norsk politi er høyere enn hva budsjettene tilsier.

POLITI: Justisminister Tor Mikkel Wara lovte tidligere i dag raskere tiltak mot gjengene i Oslo. Lederen for Oslo politiforening mener at kravene til norsk politi er høyere enn hva budsjettene tilsier. Hun ber politikerne minke kravene når politiet har lite ressurser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POLITI: Justisminister Tor Mikkel Wara lovte tidligere i dag raskere tiltak mot gjengene i Oslo. Lederen for Oslo politiforening mener at kravene til norsk politi er høyere enn hva budsjettene tilsier. Hun ber politikerne minke kravene når politiet har lite ressurser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De dårlige budsjettene vil få konsekvenser. Vi kan ikke gjøre alt. Politikerne må være tydelige på hva politiet skal gjøre mindre av, sier Kristin Aga, leder i Oslo politiforening til Dagbladet.

I en tilsynsrapport utarbeidet av Oslo statsadvokatembeter kommer det fram at kriminalitetsbildet i Oslo øst og vest, inkludert gjengsituasjonen, har blitt forverret siden 2016.

Tidligere denne uka fortalte politimester Hans Sverre Sjøvold at økonomisituasjonen i Oslo politidistrikt er akutt. I et intervju med VG onsdag sa Sjøvold at politidistriktet må tildeles mer ressurser for å kunne håndtere gjengproblemet i hovedstaden, hvis ikke vil andre tilbud svekkes. Han mener politidistriktet trenger titalls millioner kroner for å kunne håndtere problemet over tid.

Kan få nye problemer

Kristin Aga sier at hun er enig med Sjøvold i ønsket om mer penger til distriktet.

- Det at midlene flyttes fra vest til øst kan få konsekvenser i enhet vest og i sentrum. Det går ei stund, også blusses det opp problemer der også, så må man flytte midlene igjen, sier Aga og fortsetter:

- Man kan stille seg spørsmål ved om man disponerer pengene på en god nok måte når man må be om mer, og hva dette egentlig skyldes. Tildelte penger står ikke i forhold til kravene som stilles til norsk politi. Det var mange gode tanker og intensjoner da vi tegnet organisasjonskartet i arbeidet med politireformen, men når budsjettene har blitt dårligere enn de var før reformen og man ikke har blitt smurt med midler underveis, har det heller ikke blitt gevinster ut av den, sier Aga.

Lederen for Oslo politiforening mener at dersom man hadde opprettholdt samme budsjett som før reformen, kunne man opprettholdt antall mannskap.

Oslopolitiet fikk i 2018 30 millioner ekstra for å håndtere kriminaliteten i Holmlia og Oslo Sør. De er ifølge VG i gang med å ansatte 41 personer for å få bukt med de kritiske områdene. Totalt skal det ansettes 127 personer som et resultat av ekstrabevilgningen.

- 86 nye stillinger og 30 millioner ekstra er fint det, men vi er nødt til å nedbemanne nærmere 200 stillinger for at vi skal gå i balanse, sier hun.

Slo alarm

Høsten 2016 slo Torstein Holand, sjefen for Oslo-politiets Spesielle Operasjoner (SO), sendte han et brev til politimesteren der han slo alarm om økt gjengaktivitet og flere skytinger på åpen gate.

- Hovedpoenget mitt er at politimesteren i Oslo legger ned seksjon for organisert kriminalitet, og som en følge av det, stopper kampen mot organisert kriminalitet opp. Den organiseringen jeg så konturene av, var altfor reaktiv og etterforskningsbasert, og ikke proaktiv, sier Holand til Politiforum.

Til Dagbladet sier Holand at han ønsker en egen forebyggende avdeling i Kripos velkommen, noe som er stikk i strid med hva han tidligere har ment.

- Så lenge Oslo politidistrikt ikke klarer å ta vare på egen kriminalitet, ser jeg gjerne at Kripos får midler til å starte en nasjonal av deling på forebyggende kriminalitet. Jeg har tidligere ment at Oslo må ha en egen avdeling for å klare dette selv, og hvis de ikke de klarer det, vil det gå utover resten av landet, sier han.

Territorie-kamp

I brevet, sendt 16. september 2016, kritiserer Holand omorganiseringen av Oslo-politiet, og mener endringene vil føre til «en betydelig svekkelse av kampen mot organisert kriminalitet i Oslo».

«Følgene av dette er ikke lett å forutse, men man kan tenke seg at gjengsituasjonen i Oslo kan eskalere og kamp om territorier følger som et resultat av dette. Jeg minner derfor om hvorledes situasjonen er i Sverige og Danmark».

Og sier følgende til Politiforum: «Jeg føler jeg traff mer enn godt, og det er leit», sier Holand.

Han viste videre til at SO har lagt ned stor innsats for å holde gjengmiljøene under kontroll, og at betydelig redusert antall skytinger på offentlig sted underbygger hans argument.

«Gjengbekjempelse krever tilstedeværelse, informasjonsinnhenting, kontinuitet, dialog og ikke minst en følelse av at politiet utgjør en trussel for den enkelte gjeng og virksomheten de bedriver. Ved at SO på det nærmeste er avviklet, vil det kunne bety en oppblomstring av gjengene igjen.»

Bekymret

Kristin Aga i Oslo politiforening sier at hun ikke ønsker å kommentere Torstein Holands kommentarer i intervjuet med Politiforum, men sier at det var viktig i omorganiseringen av distriktet at det forebyggende aspektet ved organisert kriminalitet ikke ble nedprioritert. Enheten er i dag underlagt FEE, funksjonell enhet for etterforskning.

- Det har vært en bekymring blant medlemmene at man har mindre ressurser til å jobbe med det forebyggende i forhold til det reaktive (oppklaring og iretteføring av begått kriminalitet journ.anm.). Det har vært en bekymring, og det er fortsatt en bekymring, sier hun.

Tar selvkritikk

Holand sier videre i intervjuet med Politiforum at politimester Hans Sverre Sjøvold ble advart, men at han ikke hørte på Holand.

Den siste tida har både politimester Sjøvold og andre politisjefer tatt selvkritikk. Fram til 2015 pekte alle piler i riktig retning når det gjaldt ungdom og kriminalitet. Nå er det motsatt, og politiet er bekymret over økningen av ungdomskriminaliteten i hovedstaden.

- Vi har kanskje solt oss litt i glansen med den veldig positive utviklingen, sa nylig Janne Stømner, leder for Oslo-politiets forebyggende enhet, til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media