Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De døde for norsk oppdrett

I gjennomsnitt omkommer tre chilenere årlig på jobb for de norskeeide oppdrettsgigantene Marine Harvest og Cermaq.

MANNEFALL: 63 arbeidere er omkommet i chilensk oppdrett på fire år. Her en demonstrasjon i oppdrettshovedstaden Puerto Montt 1. mai i år. Foto: Ecoceanos
MANNEFALL: 63 arbeidere er omkommet i chilensk oppdrett på fire år. Her en demonstrasjon i oppdrettshovedstaden Puerto Montt 1. mai i år. Foto: Ecoceanos Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): I Oslo har John Fredriksens globale oppdrettsgigant Marine Harvest i dag generalforsamling.

På den andre siden av kloden, i Chiles oppdrettshovedstad Puerto Montt, legges en dyster rapport fram på Universitetet Los Lagos: "Working to Death in Chile: Tragedy of the Chilean Farming Industry."

For trass i at både produksjonsvolumet og naturforholdene tradisjonelt har vært ganske likt i Norge og Chile, skilter sistnevnte med en svært høy dødsstatistikk.

 Siden chilenske miljøorganisasjoner begynte å registrere dødsfall i chilensk oppdrett i januar 2005, skal 63 chilenske arbeidere ha omkommet på jobb.

I norsk oppdrettsindustri forekommer det knapt dødsfall. Men når de samme norskeide selskapene gjør nøyaktig den samme jobben i Chile, skilter likevel også de med en svært høy dødsstatistikk.

13 omkomne
Dagbladet.no har gått gjennom de registrerte dødsfallene i Marine Harvest og Cermaq-eide Mainstream i perioden 2005 til mars 2009. På fire år er tolv chilenske arbeidere omkommet i de to oppdrettskonsernene, seks i hver av selskapene.

Tre av dødsfallene i Marine Harvest skjedde i 2005, noen måneder før den norske milliardæren John Fredriksen sikret seg oppdrettsgiganten i 2006.

TOLV OMKOMMET PÅ FIRE ÅR:  På fire år er tolv chilenske arbeidere omkommet i de to oppdrettskonsernene Marine Harvest og Cermaq-eide Mainstream. Her gjør en oppdrettsdykker seg klar til å hoppe uti. Foto: Aleksander Nordahl.
TOLV OMKOMMET PÅ FIRE ÅR: På fire år er tolv chilenske arbeidere omkommet i de to oppdrettskonsernene Marine Harvest og Cermaq-eide Mainstream. Her gjør en oppdrettsdykker seg klar til å hoppe uti. Foto: Aleksander Nordahl. Vis mer

Minst ett av dødsfallene medførte et juridisk etterspill for Fredriksen, siden enken etter en fabrikkarbeider som ble klemt i hjel på jobb, gikk til søksmål mot Marine Harvest.

Hvor mange dykkere som omkom før 2005, finnes det ingen statistikk over. Men Dagbladet har tidligere skrevet om et dykkerdødsfall i den norske stats Mainstream Chile i 2001.

 Chilenske myndigheter kritiserte mangler ved sikkerheten i etterkant.
Generelt har chilenske myndigheter avdekket systemfeil ved selskapenes sikkerhetsopplegg i kjølvannet av flere av dødsfallene de senere årene.

Dykkerne ved oppdrettsanleggene har vært en spesielt utsatt gruppe.

De lokale arbeidstilsynene i oppdrettsentraene Puerto Montt og Chiloé har i flere år forsøkt å få selskapene til å innføre og praktisere gode nok rutiner for dykkerne.

Marine Harvest sier de nå har tatt affære.

FLERE DØR: 63 chilenske arbeidere skal ha omkommet på jobb siden 2005. Foto: Aleksander Nordahl
FLERE DØR: 63 chilenske arbeidere skal ha omkommet på jobb siden 2005. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

Kontroll på dykkerne
- For en tid tilbake fant vi ut at det ikke var mulig å oppnå tistrekkelig god sikkerhet for dykkerne, med mindre vi selv ansatte egne dykkere, sier kommunikasjonsdirektør Jørgen Christiansen i Marine Harvest til Dagbladet.no.

Han forteller at Marine Harvest slet med å få etablert god nok sikkerhet for at dykkerselskapene de leide overholdt reglene bl.a. for hvor lenge dykkene skulle være under vann, og hvor dypt de kunne gå.

- Løsningen har blitt å ansette egne dykkere som vi kan ha full kontroll på. Så langt ser det ut til å være et tiltak som virker, sier Christiansen.

Han utelukker ikke at de i ad hoc-tilfeller vil måtte leie inn dykkere. Men han bedyrer at Marine Harvest tar den uhyggelige statistikken på alvor.

- Vi har nulltoleranse for dødsfall. Det er fullstendig uakseptabelt å ha en situasjon der vi er redde for at ansatte skal dø. Vi kan ikke utelukke at nye dødsfall vil inntreffe i framtida. Men vi vil sørge for at sannsynligheten for at dette skal skje, er forsvinnende liten.

For mye skader
Marine Harvest vedgår at skadefrekvensen i oppdrettsindustrien generelt er for høy, og at problemet er ekstra stort i Chile.

STATISTIKK: Det funnes ingen statistikk over hvor mange dykkere som omkom før 2005. Foto: Aleksander Nordahl
STATISTIKK: Det funnes ingen statistikk over hvor mange dykkere som omkom før 2005. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

- Selv om skadefrekvensen i alt fra kutt i fingeren til skliing på glatt underlag er redusert de siste årene, er den fremdeles for høy. Det er bra å se framgang. Vi stiler samme krav til våre selskaper i Chile som til i Norge. Men Chile har hatt en helt annen sikkerhetskultur enn vi er vant til. Endringer tar tid, sier Christiansen.

Han mener et sterkt fokus på å få ned skadestatistikken, vil bidra til å unngå nye dødsfall.
Men han har ingen tro på et samarbeid om bedre sikkerhet med konkurrenter som halvstatlige Cermag.

- Nei, vi kan alltids ha nytte av å dele erfaringer. Men dette er utfordringer som må løses i hvert enkelt selskap, sier Christiansen.

- Alarmerende
Den siste halvannen uka har de norske oppdrettsgigantene nok en gang fått besøk av kampanjeorganisasjonen Pure Salmon Campaign og representanter fra blant annet chilenske fagforeninger.

I dag forsøker de å få oppmerksomhet om saken på Marine Harvests generalforsamling. I snart ti år har den konflikt-pregede debatten blusset opp med jevne mellomrom.

ARBEIDSTILSYN: Lokale arbeidstilsyn i Chile har forsøkt å få selskapene til å innføre og praktisere gode nok rutiner for dykkerne.  Foto: Aleksander Nordahl
ARBEIDSTILSYN: Lokale arbeidstilsyn i Chile har forsøkt å få selskapene til å innføre og praktisere gode nok rutiner for dykkerne. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

Stortingsrepresentant Heiki Holmås (SV) oppfordret i forrige uke partikollega og miljøvernminister Erik Solheim til å ta et samlende grep.

- Det er alarmerende hvis norske selskaper som gjør den nøyaktige samme jobben i Norge som i Chile, har langt høyere dødsfall i Chile. Dette er uholdbart, og selvfølgelig de enkelte selskapenes ansvar. Er utviklingen negativ, bør ledelsen i selskapene stiles til ansvar, sier Holmås.

Globalt initiativ
Han ber nå Solheim sørge for at Norge tar et initiativ til et samarbeid med de andre store oppdrettsnasjonene: Chile, Canada og Skottland.

Samarbeidet bør favne utfordringer knyttet til både miljøvern og arbeidsforhold i næringen globalt.

- Jeg mener norske myndigheter bør ta initiativ til og ha en dominerende rolle i et slikt globalt samarbeid. Oppdrettsnæringen bør samarbeide om miljøspørsmål, som problemer knyttet til lakselus og bruk av antibiotika. Men de bør også samarbeide om å bedre arbeidstakerrettigheter og arbeidsforhold. Er det noe jeg ønsker å få eksportert til andre land, er det den norske modellen for arbeidstakermedvirkning. I Norge har vi også et godt arbeidstilsyn, som stiller strenge krav. Jeg har tro på at man bør lære av hverandre innad i oppdrettsbransjen, sier Holmås, som om få dager får svar på hvorvidt Solheim vil ta et slik initiativ.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!