De døde for norsk oppdrett

I gjennomsnitt omkommer tre chilenere årlig på jobb for de norskeeide oppdrettsgigantene Marine Harvest og Cermaq.

MANNEFALL: 63 arbeidere er omkommet i chilensk oppdrett på fire år. Her en demonstrasjon i oppdrettshovedstaden Puerto Montt 1. mai i år. Foto: Ecoceanos
MANNEFALL: 63 arbeidere er omkommet i chilensk oppdrett på fire år. Her en demonstrasjon i oppdrettshovedstaden Puerto Montt 1. mai i år. Foto: Ecoceanos Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): I Oslo har John Fredriksens globale oppdrettsgigant Marine Harvest i dag generalforsamling.

På den andre siden av kloden, i Chiles oppdrettshovedstad Puerto Montt, legges en dyster rapport fram på Universitetet Los Lagos: "Working to Death in Chile: Tragedy of the Chilean Farming Industry." For trass i at både produksjonsvolumet og naturforholdene tradisjonelt har vært ganske likt i Norge og Chile, skilter sistnevnte med en svært høy dødsstatistikk. Siden chilenske miljøorganisasjoner begynte å registrere dødsfall i chilensk oppdrett i januar 2005, skal 63 chilenske arbeidere ha omkommet på jobb.

I norsk oppdrettsindustri forekommer det knapt dødsfall. Men når de samme norskeide selskapene gjør nøyaktig den samme jobben i Chile, skilter likevel også de med en svært høy dødsstatistikk.

13 omkomneDagbladet.no har gått gjennom de registrerte dødsfallene i Marine Harvest og Cermaq-eide Mainstream i perioden 2005 til mars 2009. På fire år er tolv chilenske arbeidere omkommet i de to oppdrettskonsernene, seks i hver av selskapene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer