De døde har stemmerett

Ingen av de to millioner nye velgerne som har registrert seg for å stemme for første gang ved valget i Zimbabwe, har fått valgkort. Derimot er opptil 25 prosent av velgerne som er registrert i valgprotokollene døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen av de nyregistrerte velgerne fikk valgkort da de registrerte seg, og står de ikke i protokollene, vil de bli vist bort fra valglokalene.

Derimot viser en studie fra UNDP, som ble gjennomført tidligere i år, at opptil 25 prosent av dem som er registrert i valgprotokollene er døde. Noe som øker faren for valgfusk.

Og problemene med å få de døde ut av protokollene har vist seg minst like omfattende som å få nyregistrerte velgere inn.

Vold

Opptakten til valget i dag og i morgen har vært en parodi på forberedelsene til et demokratisk valg. President Mugabe har satset all internasjonal anseelse, muligheten til framtidig internasjonal støtte og utenlandske investeringer på at hans parti ZANU PF skal vinne valget.

Vold, drap og trusler har preget hele valgkampen. Flere tusen er blitt utsatt for grov vold og voldtekt, og flere hundre har fått sine hjem plyndret og brent. Titusener er blitt tvunget til å delta på valgmøter for Mugabes parti, eller til å delta i åtte- ti timer lange «omskoleringsmøter» i regi av de såkalte krigsveteranene.

Myndighetene har kastet ut flere hundre valgobservatører, men har tillatt 300 observatører fra blant andre EU, samveldelandene, Japan, Sør-Afrika og Australia.

De er langt fra mange nok til å følge valget ved landets 5000 stemmelokaler. Observatørene får ikke adgang til å forlange ny telling av stemmene hvis de mener valget ikke har gått riktig for seg.

Lederen for krigsveteranene, Chenjerai «Hitler» Hunzvi, har også sagt at observatørene ikke er velkomne til de okkuperte farmene hvis «deres observasjoner er negative». De vil også bli vist bort hvis de snakker til arbeiderne.

FN trakk seg

FN skulle ha koordinert valgobservatørenes arbeid, noe regjeringen i Harare motsatte seg. Seinere har FN trukket seg fra alt arbeid i forbindelse med valget fordi de mener det ikke hadde noen hensikt å delta på grunn av alle restriksjoner observatørene er pålagt.

Mugabes største utfordrer er partilederen for MDC (Bevegelsen for demokratisk endring) Morgan Tsvangerai. Opposisjonspartiene har imidlertid ikke fått adgang til massemediene, valgplakatene deres blir revet ned, og MDC-tilhengere blir hver dag utsatt for voldsovergrep fra Mugabes folk.

Valgløfter

I innspurten pøser Mugabe også på med stadig mer urealistiske valgløfter. På tross av en inflasjon på mer enn 60 prosent, og en arbeidsløshet på 50 prosent, lover han å skaffe 850000 nye arbeidsplasser i løpet av de neste fem åra. Han lover også å bygge én million nye boliger.

Når jordreformene er brakt i havn, lover han også en «afrikanisering» av industrien i Zimbabwe. Det gjelder i første rekke gull- og kopperminene, og asbest- og jernproduksjonen, som alle drives av det Mugabe kaller «tidligere kolonister».

En meningsmåling i mars viste at 63 prosent av befolkningen ønsker et regjeringsskifte, og de siste meningsmålingene gir opposisjonen 70 av de 120 plassene i parlamentet.

Mugabes valgkampleder, Jonathon Moyo, sier imidlertid til BBC at han tror opposisjonen får 18 prosent av stemmene. Og det blir kanskje også valgresultatet?