KOSTE SEG: Fengselet i Lancaster åpnet dørene da kennelen med de døve hundene måtte evakuere. Foto: California State Prison
 KOSTE SEG: Fengselet i Lancaster åpnet dørene da kennelen med de døve hundene måtte evakuere. Foto: California State PrisonVis mer

De døve hundene måtte flykte fra skogbrann. Da åpnet fengselet dørene

- Selv de litt vanskelige hundene stortrivdes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sørlige områder i California i USA har de siste dagene vært rammet av kraftige skogbranner.

CNN skriver at området opplever tørke på femte året på rad, og kraftig vind har gjort at brannen spredde seg raskt. Søndag førte det til at eierne av kennelen Deaf Dogs Rescue of America i byen Acton måtte evakuere. Men det er ikke bare bare å finne husly for 50 døve hunder.

Kenneleier Lisa Tipton sier til ABC News at de ringte rundt til en rekke kenneler og dyreorganisasjoner. Ingen hadde mulighet til å hjelpe. Men til slutt traff hun noen som tok dem i mot med åpne armer: Delstatsfengselet i Lancaster.

SKOGBRANN: Brannen har herjet i store områder i nærheten av Acton. Dette bildet er fra mandag i forrige uke. Foto: AP / Nick Ut / NTB scanpix
SKOGBRANN: Brannen har herjet i store områder i nærheten av Acton. Dette bildet er fra mandag i forrige uke. Foto: AP / Nick Ut / NTB scanpix Vis mer

De har et program hvor de innsatte deltar i aktiviteter med hunder, kalt Paws 4 Life, hvor de blant annet tar inn omplasserte hunder.

- Jeg visste at hundene ville være i trygge hender. Da jeg kom dit dagen etter var det som om alle hundene smilte og koste seg, sier Tipton til ABC News.

- Selv de litt vanskelige hundene stortrivdes, sier hun.

De innsatte sier de gleder seg over muligheten til å omgås hunder.

- Det gjør at jeg føler meg som en person igjen, at jeg betyr noe. Det gir meg muligheten til å bry meg om noen, til å elske noen, sier den innsatte Jon Grobman til ABC News.

Også i Norge er det programmer hvor innsatte omgås hunder. En masteroppgave konkluderte i 2012 med at effekten av hundeprogrammet var positiv.

- De fleste som var med i hundegruppa på tidspunktet undersøkelsen fant sted, opplevde at levekårene deres var blitt bedre etter at de begynte å arbeide med hund. Samtlige av de som deltok i undersøkelsen min, opplevde at de var blitt i bedre form og følte seg friskere, konkluderte Annie Johannessen.

- De opplevde at de var gladere og mer avslappet, og fra de som hadde noe alvorligere problemer, kom det fram at de følte seg mindre deprimerte. Noen mente også at de følte mindre sosial angst og aggresjon.

Funnene var i tråd med internasjonale funn.