UMEÅ: Et fly med ni personer om bord har krasjet i Umeå. Alle har omkommet. Video: Expressen Vis mer

Flyulykken i Umeå:

De dramatiske minuttene etter dødsstyrten

Redningsmannskapene ante ikke hva som ventet dem da de var på vei over til øya Storsandskär. Da de ankom, tok det ikke lang tid før tragedien var et faktum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

UMEÅ / OSLO (Dagbladet): Roterende og i høy fart, ikke lenge etter avgang, kom det lille flyet styrtende mot bakken på den lille øya Storsandskär utenfor Umeå i Sverige søndag ettermiddag.

Vrakdeler skal ha falt fra himmelen. Et høyt smell kunne høres på lang avstand. Så ble det helt stille.

Noen timer seinere kom den tragiske beskjeden fra politiet: Samtlige ni personer som var om bord i flyet, åtte fallskjermhoppere og én pilot, hadde mistet livet i det som er Sveriges verste flyulykke siden 1989.

FLYSTYRT: 9 personer omkom da et småfly styrtet på øya Storsankär utenfor Umeå. Natt til mandag jobbet politiet på øya. Video. Emilie Rydning Vis mer

Alarmen gikk

Klokka skal ha vist 13.33 da flyet lettet fra Umeå søndag. Det skal ha vært fine flyforhold i området da ulykken skjedde. Å svare på hvorfor flyet gikk ned, jobber nå et 20-tall personer i politiet med å besvare.

Klokka 14.10 tikket den første nødmeldinga inn hos politiet. Da gikk også alarmen hos Sjöräddningssälskapet i Holmsund, om lag 12 kilometer fra øya Storsandskär.

De rykket umiddelbart ut, og ble møtt av sterke inntrykk.

Rykende flyvrak

Bilder som Sjöräddningssälskapet har lagt ut på Facebook, viser hvordan de første minuttene var etter at nødmeldinga kom.

PÅ VEI: Da redningsmannskapene fra Sjöräddningssälskapet var på vei over til øya, visste de ikke hva som ville møte dem. Foto: Sjöräddningssälskapet
PÅ VEI: Da redningsmannskapene fra Sjöräddningssälskapet var på vei over til øya, visste de ikke hva som ville møte dem. Foto: Sjöräddningssälskapet Vis mer

Et av bildene viser en av Sjöräddningssälskapets frivillige om bord i en båt på vei ut til øya. Han har en kikkert i hånda og står på dekk. Bildet er tatt fra innsida av førerkabinen, og sjøsprøyten har dekket vinduet.

Fra båten kunne ikke redningsmannskapene se hvilke ødeleggelser som skulle møte dem da de kom i land.

«Da redningsmannskapene kom fram til øya, ble de møtt av døde kropper og et rykende flyvrak», skriver Expressen.

- Da gikk vårt arbeid over i en ny fase, sa Kristoffer Morén ved Umeå-politiet under en pressekonferanse søndag.

- Ingen liv å redde

For det tok ikke lang tid fra redningsmannskapene kom seg til øya, før de kunne fastslå at det ikke var noen der å redde.

- Da vi tok oss over til øya kunne vi konstatere at det ikke fantes noen liv å redde, sa Christoffer Björkman, innsatsleder for brannvesenet i Umeå, under den samme pressekonferansen søndag.

Han fortalte også at selve flykroppen var «mer eller mindre intakt» da de kom til stedet, men ønsket ikke å beskrive selve krasjstedet i nærmere detalj.

Det var imidlertid sterke inntrykk redningsmannskapene ble møtt av, og derfor vil de seinere få tilbud om hjelp til å bearbeide inntrykkene, skriver Expressen.

- De som var der ute … det er klart at alle de er berørte av en så alvorlig hendelse, sier Björkman.

Hyller lokalbefolkningen

Hvis det ikke hadde vært for lokalbefolkningen i og rundt Umeå, hadde ikke det store antallet redningsmannskaper kommet seg over til øya Storsandskär så fort som de gjorde, mener Björkman i brannvesenet, ifølge Expressen.

Da behovet var som størst, stilte naboer opp med båter for å frakte redningsmannskapene over til øya.

- Det er vi veldig takknemlige for. Det tar tid for oss å få inn våre egne båter, sa Björkman under pressekonferansen i går.

Og det gikk ikke lang tid før de frivillige stilte opp.

- Allerede da vi kom til stranda, var det personer der som kunne hjelpe oss.

SE TV: Anna trodde nesten ikke det hun så da et fly styrtet rett foran øynene hennes. Hun skrek på mannen sin, Mikael, som hoppet i båten mens store vrakdeler falt ned rundt han. Video: Emilie Rydning og John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Full aktivitet

Da Dagbladet var på stedet i natt, var det fremdeles full aktivitet på og rundt øya.

I 01-tida natt til mandag forlot politibetjenter og andre personer øya. Dagbladet fikk opplyst at den svenske flyhavarikommisjonen i går ankom ulykkesstedet for å foreta undersøkelser.

Området var sperret med politibånd, og personene som ankom fastlandet forlot området med bil like etter.

- Politiet holder vakt ved øya ettersom den er avsperret i forbindelse med etterforskning av flyulykken, opplyser Sofie Odnes i politiet overfor Dagbladet.

Ulykken

Flyet av typen GippsAero GA8 Airvan lettet fra Umeå klokka 13.33 og politiet ble varslet om flystyrten klokka 14.12. Flyet havarerte kort tid etter avgang og styrtet omkring to kilometer fra flyplassen.

Flere vitner har fortalt at flyet mistet en vinge før det styrtet, noe som tilbakevises av avdelingsleder i Statens havarikommisjon, Peter Swaffer.

- Vi kan bekrefte at to vinger står igjen, sier han til TV 2.

Kort tid etter styrten ble ni svenske statsborgere erklært omkommet - én pilot og åtte fallskjermhoppere fra Umeå fallskjermklubb og det svenske fallskjermforbundet.

Flyet er for lite til å være utstyrt med en ferdsskriver - en såkalt svart boks - som registrerer informasjon om fartøyet og turen. Dermed vanskeliggjøres havarikommisjonens arbeid.

SE TV: Dagen etter flystyrten som tok ni menneskeliv, er det satt opp store sperringer på øya Storsandkär utenfor Umeå i Sverige. Video: John Terje Pedersen og Emilie Rydning Vis mer

- Vil undersøke telefoner

Sveriges Radio melder at mannskapet dermed ønsker å undersøke eventuelle telefoner og iPader om bord på flyet, i håp om å få mer informasjon om årsakssammenhengen.

Men først skal ulykkesstedet undersøkes, forteller etterforskningsleder i Statens havarikommisjon, Jonas Bäckstrand, til Expressen.

- Vi vil begynne med å undersøke selve ulykkesstedet, for å forstå hendelsesforløpet ut ifra vrakrestene vi finner. Videre kommer vi naturligvis til å snakke med en del personer slik at vi kan danne oss et bilde av hva som har skjedd, sier Bäckstrand og tilføyer:

- Lyset er en forutsetning for at vi skal kunne utføre arbeid på stedet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer