Dødsulykken i Danmark:

De dramatiske minuttene

Line Ostenfeldt sier at hun møtte familien minutter før dødsulykken. Christoffer Damsgaard Fuglsig (23) forteller om den dramatiske redningsaksjonen som fant sted etter sammenstøtet.

SE TV: Lørdag var en norsk familie på fire involvert i et sammenstøt med et tog i Danmark. Far (27) og sønn (7) omkom, mens mor (32) og datter (6) overlevde. Det gjorde de blant annet med hjelp fra Christoffer (23), som forteller om hvordan det hele skjedde. Reporter: Frode Andresen. Foto: Frank Karlsen. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

ÅRHUS (Dagbladet): Lørdag formiddag kolliderte en norsk familie på fire i en personbil med et tog på planovergangen i Trustrup utenfor Århus. Far (34) og sønn (7) omkom, mens mor (32) og datter (6) ble fraktet til Århus Universitetshospital uten alvorlige skader.

Offentligheten vet fortsatt lite om årsaken til ulykken, men vi vet derimot mer om minuttene før og etter at dødsulykken fant sted.

SÅ FAMILIEN: Line Ostenfeldt sier at hun var den siste som så familien før ulykken. Hun står ved området hvor bilen havnet etter sammenstøtet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SÅ FAMILIEN: Line Ostenfeldt sier at hun var den siste som så familien før ulykken. Hun står ved området hvor bilen havnet etter sammenstøtet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Siste som så dem

Noen hundre meter fra ulykkesstedet leverte familien en hund på en kennel bare minutter før ulykken inntraff. Daglig leder ved Hallendrup Hundepension, Line Ostenfeldt, forteller til Dagbladet at hun var den siste som så familien før ulykken inntraff.

- Jeg opplevde dem som en forventningsfull familie som skulle ut og oppleve ting i løpet av ferien. At de et kvarter seinere ble utsatt for en ulykke, er selvfølgelig noe man ikke forventer. Det er fryktelig.

Bommene som skal installeres ved planovergangen innen 1. oktober, ligger fortsatt like ved. Direktør i Århus Letbane, Michael Borre, forteller til Dagbladet at de skal monteres i forbindelse med at hastigheten langs strekningen fra Århus til Grenaa skal økes til 100 km/t.

Ved planovergangen står det to skilt med varseltrekant og lyssignal, som varsler om kommende tog. Når et tog kjører forbi, går det også ei alarmklokke som slår 30 ganger på 30 sekunder.

KAOTISK: 23-åringen opplevde hendelsen som kaotisk. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KAOTISK: 23-åringen opplevde hendelsen som kaotisk. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Ulykken

- Jeg hørte et brak, og kjente at toget støtte sammen med noe. Passasjerene på toget så seg rundt og lurte på hva som hadde skjedd, sier Christoffer Damsgaard Fuglsig (23) til Dagbladet.

Vi møter ham i Århus sentrum. For to døgn siden tok han toget fra Århus til Grenaa. 23-åringen har aldri opplevd en liknende hendelse, men da ulykken fant sted ved 11-tida lørdag formiddag, reagerte han raskt.

- På det tidspunktet forsto jeg ikke at vi hadde kollidert med en bil. Jeg konsentrerte meg bare om å se til de andre passasjerene og togsjåføren.

I toget var folk forvirret, sier Fuglsig. Det var ingen som hadde sett hva som skjedde.

- Vi gikk deretter fram til togføreren, som var helt sjokkert. Så gikk det opp for meg at det måtte ha vært noen i bilen som vi kolliderte med.

ULYKKE: To personer omkom da en norsk familie på fire, som er hjemmehørende i Buskerud, var involvert i en ulykke i Danmark lørdag formiddag. Reporter: Frode Andresen. Video: Frank Karlsen Vis mer

Dramatiske minutter

De ovennevnte hendelsene skjedde i løpet av veldig kort tid, ifølge 23-åringen. Kanskje i løpet av noen sekunder. Omtrent to minutter etter at ulykken fant sted, var Fuglsig i gang med å redde den seks år gamle jenta ut av bilen, anslår han.

- Jeg bare løp til bilen uten å tenke. Jeg var full av adrenalin.

Etter sammenstøtet ble personbilen slengt i ei mast og ble liggende på siden, opplyser leder for jernbaneenheten hos Havarikommissionen, Bo Haaning, overfor Dagbladet.

- Jeg så at jenta satt i et barnesete bak i bilen. Det var vanskelig å få løsnet selene, men til slutt klarte jeg det. Videre løftet jeg henne ut av bilen.

Seksåringen var bevisst, men virket redd på tidspunktet, sier Fuglsig. Ifølge politiet hadde hun bare lettere skader etter sammenstøtet.

ULYKKESSTEDET: Ved planovergangen fant sammenstøtet sted. Bilen havnet like ved huset på venstre side. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ULYKKESSTEDET: Ved planovergangen fant sammenstøtet sted. Bilen havnet like ved huset på venstre side. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Reddet mora

Omtrent fire minutter etter at ulykken fant sted, gikk Fuglsig i gang med å redde mora ut av bilen, anslår han.

- Hun satt i forsetet. Jeg fikk løsnet selene, og så løftet jeg henne ut.

Redningsaksjonen ble utført i forkant av at nødetatene ankom stedet. Haaning i Havarikommisjonen forteller at gutten ble bekreftet omkommet på stedet, mens faren ble erklært død etter forsøk på gjenoppliving.

- Det var kaotisk, forteller Fuglsig om redningsarbeidet.

- Det har ikke helt gått opp for meg ennå. Som et mareritt som man tenker tilbake på, men ikke klarer å huske helt, sier han.

Mange tilbakemeldinger

I ettertid har 23-åringen omtalt hendelsen i et innlegg på Facebook. Han forteller at tilbakemeldingene har vært mange og gode.

- Det er godt å vite at jeg reagerer på den måten under slike omstendigheter. Det var noen flinke unge mennesker på stedet som bidro.

- Jeg håper å aldri oppleve noe liknende igjen. Mine tanker gå til familien og pårørende, avslutter han.