Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De drapssiktede lever isolert

KRISTIANSAND (Dagbladet): Foreløpig har det ikke vært nødvendig med spesielle sikkerhetstiltak for kristiansanderne Jan Helge Andersen (19) og Viggo Kristiansen (21), de to fengslede i barnedrapssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Helge Andersen tilbringer varetektstida i Arendal kretsfengsel, og inspektør Gordon Gabrielsen sier: - Vi gir ham ingen spesiell beskyttelse. Alle innsatte behandles likt. Men jeg har gitt beskjed om at det ikke tolereres noe tull. Da vil forholdene straks bli revurdert.

Grubler mye

Andersens forsvarer, Ben Fegran, møtte ham i fengslet i går ettermiddag. Tilværelsen som varetektsfange har allerede begynt å plage 19-åringen:

- Han begynner å gå på veggen i cella. Han grubler mer og mer over det som har skjedd. Psyken svinger fra dag til dag. Klart det er en påkjenning å sitte isolert, sier advokat Fegran.

Fegran kjenner ikke til at Jan Helge Andersen har mottatt trusler.

Andersen sitter 23 av døgnets 24 timer i en ni kvadratmeter stor celle i den nyeste delen av Arendal kretsfengsel. Cella har dusj og toalett, seng, bord og stol.

Kvinnecelle

Viggo Kristiansen (21) sitter på kvinneavdelingen i Kristiansand kretsfengsel. Fengslet ligger i øverste etasje. Anstalten har plass til 44 innsatte. Også han opplever varetektstida som tung.

Seint fredag kveld ble han utsatt for det forsvarer Tore H. Pettersen karakteriserer som trakassering. Noen gikk forbi på gangen og dundret i døra, samtidig som det ble uttrykt uforståelige ukvemsord. Forsvareren vil ta forholdet opp med fengselsledelsen, så det blir slutt på plagingen.

Kristiansens celle er på åtte kvadratmeter. Cella har seng og vask, men ingen dusj.

- Frokosten blir servert klokka 7.30. Det er lunsj midt på dagen og middag fra 15.30 til 16.00. Så er det mat litt utpå kvelden før det må være rolig fra klokka 20.30. Alle fanger må spise måltidene på cella, sier fengselsinspektør Thor Brekke.

Isolert

Kristiansen er fengslet for fire uker med brev- og besøksforbud, og sitter isolert fra de andre fangene. Han har bare kontakt med politi, forsvarer og fengselsansatte. Han får ikke bruke trimrommet og heller ikke spille bordtennis. Han får derimot anledning til å låne bøker.

Forsvareren, advokat Tore H. Pettersen, sier Kristiansen har store problemer med nattesøvnen. men at han ikke tar medisiner.

Hver dag får han lufte seg en time på formiddagen, bevoktet av en fengselsbetjent.

- Han synes denne mobbingen er ubehagelig, men vi har ikke diskutert hva som kan skje når han kommer sammen med andre fanger, sier Pettersen.