«De drar faktisk - hvem skulle trodd det»

I natt ble Gaza forbudt område for israelere. Tusenvis nekter å dra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 23 norsk tid senket israelske soldater bommen på veien inn til Gaza-stripen. Stopp-skiltet er starten på den historiske uttrekkinga etter okkupasjonen i 1967. De 8500 jødiske bosetterne har 48 timer på å reise frivillig, før hæren drar dem ut av det palestinske området med makt.


- De drar faktisk. Hvem hadde noensinne trodd det, sier den palestinske bonden Ziyad Satari (40) som står på taket sitt og kikker på en av bosettingene der folk pakker sammen.

Tusenvis sneket seg inn

I morgentimene i dag reiser soldatene rundt og deler ut utkastelsesordrene. Gjennom natta har det vært mange små stridigheter som ikke har utartet seg. Tusenvis av bosettere er fast bestemt på å ikke forlate det de mener er deres hellige land.

- En av 70 familier har allerede dratt. 17 familier drar i løpet av mandagen. Resten gjør motstand, men uten å bruke vold, forteller Anita Tucker til nyhetsbyrået AP.

59-åringen som vokste opp i New York, holder til på Netzer Hazani-bosettinga. Hun forteller at 2000 jøder har kommet til de siste dagene for å forsterke bosettinga før soldatene går til aksjon. Tusenvis av militante uttreknings-motstandere har sneket seg inn i Gaza.

Feirer med våpen og godteri

Planen var å oppsøke bosettingene med militærenheter for å gi dem reisefristen, men for å unngå sammenstøt får mange ordren i posten i stedet. I løpet av mandag skal den israelske regjeringa møtes for å gi sin siste godkjenning av tilbaketrekkinga, men dette blir regnet som kun en formalitet. Alt tyder på at israelerne er seriøse når de ønsker å tømme Gaza for jøder i løpet av de nærmeste dagene. Uttrekkinga kommer etter måneder med politiske manøvrer og masseprotester, skriver AP.

Det bor 1,3 millioner palestinere på Gaza, og tusenvis av palestinske politimenn omringer bosettingene for å unngå hevnangrep. I natt har det vært voldsomme feiringer flere steder, med kinaputter, skyting i lufta og utdeling av godteri. Spesielle bønnestunder har også vært arrangert.

Forblir på Vestbredden

- Jeg forteller det israelske folket at dere har valgt den riktige veien. Ikke hør på ekstremistene som vil fortsette okkupasjonen, sier palestinernes leder Hahmoud Abbas til TV 10.

Majoriteten av de 240 000 jødiske bosetterne på palestinsk territorium bor på Vestbredden. Noen tolker uttrekkinga fra Gaza som Ariel Sharons forsøk på å konsolidere jødisk tilstedeværelse på Vestbredden.

• 55 000 soldater mot 21 bosettinger

<B>38 ÅRS OKKUPASJON: Ved midnatt lokal tid var ikke jøder lenger velkomne på Gaza-stripen. Nå har de som er bak bommen 48 timer på å komme seg på rett side før de blir hentet.
STANSET SOLDATENE: Ved flere bosettinger demonstrerte de ved inngangen for å vise hæren at de ikke var velkommen.