MISTET BROREN: Abdulla Hadeous bror til den sist drepte i Malmø avholder sørgestund i den Palestinske Forening i Malmø. Foto: Jacques Hvistendahl
MISTET BROREN: Abdulla Hadeous bror til den sist drepte i Malmø avholder sørgestund i den Palestinske Forening i Malmø. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- De drepte broren min med åtte skudd

Ahmed Hadrous ble mafiagjengenes sjette offer på to måneder. Her er oversikten over mafialederne som styrer Malmös underverden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALMÖ (Dagbladet): I lokalene til Palestinsk forening i Malmö, samlet et hundretall slektninger og venner av drepte Ahmed Hadrous seg for å sørge i går kveld.

Et kort stykke unna er åstedet der han ble skutt tirsdag kveld, av en ukjent gjerningsmann.

UTFORDRENDE JOBB: Henrik Stiernblad, operativ sjef ved politiet i Malmö, sier det er vanskelig å få folk til å snakke etter de mange drapene i byen.   Foto: Jacques Hvistendahl
UTFORDRENDE JOBB: Henrik Stiernblad, operativ sjef ved politiet i Malmö, sier det er vanskelig å få folk til å snakke etter de mange drapene i byen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- De skjøt min bror åtte ganger. Legen sa det til meg på sykehuset: Vi prøvde å redde ham, men han ble truffet av åtte skudd, sier Abdulla Hadrous, drapsofferets bror, til Dagbladet.

Den palestinske foreningen sørger over den 48 år gamle firebarnsfaren i tre dager.

Mafialederne som styrer Malmös underverden:

- Vi finner ingen forklaring på hvorfor han er skutt. Jeg har vært sammen med min bror i Sverige i 28 år. Han hadde ingen hemmeligheter for meg. Han var absolutt ikke i konflikt med noen, han var en fredelig og seriøs mann, sier Abdulla Hadrous.

- Tidligere- på 80- og 90- tallet var ikke Sverige som dette. Nå er Sverige som et åpent telt. Alle kan komme inn. I Malmö i dag våger man ikke vitne, våger ikke å si noe, sier Hadrous.

Vanskelig Ahmed Hadrous ble det sjette dødsofferet i Malmö på 69 dager. Drapene har det til felles at de synes som målrettede likvideringer, men både politi og andre eksperter som kjenner Malmös underverden godt er varsomme med å knytte drapene til noe bestemt miljø eller noen bestemt konflikt.

Shahin Amani (37)

* Utpekt som lederskikkelse i Black Cobra. Dømt for blant annet grov mishandling, vold mot offentlig tjenestemann, narkotikakriminalitet, brudd på våpenloven og utpressingsforsøk.

* Gjengen Black Cobra oppsto i invandrermiljøet i København, og spredde seg deretter til innvandrerbydelen Rosengård i Malmö. Nå har gjengen også etablert seg i forstedene til Stockholm.

* En 21-åring og en 19 åring, som begge ble skutt i Malmö i sommer, skal ha hatt Black Cobra-tilknytning.
Shahin Amani (37) * Utpekt som lederskikkelse i Black Cobra. Dømt for blant annet grov mishandling, vold mot offentlig tjenestemann, narkotikakriminalitet, brudd på våpenloven og utpressingsforsøk. * Gjengen Black Cobra oppsto i invandrermiljøet i København, og spredde seg deretter til innvandrerbydelen Rosengård i Malmö. Nå har gjengen også etablert seg i forstedene til Stockholm. * En 21-åring og en 19 åring, som begge ble skutt i Malmö i sommer, skal ha hatt Black Cobra-tilknytning. Vis mer

Et skremmende fellestrekk er det imidlertid mellom flere av drapene:

- Det er vanskelig å få tak i vitner, og vanskelig å få folk til å snakke, sier operativ sjef ved politiet i Malmö, Henrik Stiernblad til Dagbladet.

Deno Acar (37)

* President for Original Gangsters (OG), tidligere dømt for grovt ran, internasjonalt etterlyst mistenkt for blant annet mordbrannforsøk.

* Original Gangsters ble dannet av assyrere i Göteborg i 1993. Har ligget i en rekke konflikter med andre gjenger, blant andre Naserligaen og X-Team, som knyttes til Bandidos.

* En mann med koblinger til OG skal ha vært på stedet da en 21-åringe ble drept ved et gatekjøkken i Malmö i sommer, ifølge Kvällsposten.
Deno Acar (37) * President for Original Gangsters (OG), tidligere dømt for grovt ran, internasjonalt etterlyst mistenkt for blant annet mordbrannforsøk. * Original Gangsters ble dannet av assyrere i Göteborg i 1993. Har ligget i en rekke konflikter med andre gjenger, blant andre Naserligaen og X-Team, som knyttes til Bandidos. * En mann med koblinger til OG skal ha vært på stedet da en 21-åringe ble drept ved et gatekjøkken i Malmö i sommer, ifølge Kvällsposten. Vis mer

Nå jobber et forsterket Malmöpoliti med i alt åtte mordetterforskninger, i mange av sakene uten mistenkte.

Stiernblad knytter drapene til Malmös voldelige underverden.

Mirza Masovic (29)

* Profil innen M-falangen (døpt etter Masovics etternavn). Dømt i fjor for grovt bedrageri og heleri. Tidligere dømt for å ha forvoldt en annens død, og for narkotikakriminalitet.

* M-falangen vant innflytelse først i 2008-2009. Knyttes til flere voldsepisoder, og skal ha gode kontakter i Serbia. En 22-åring som ble fengslet nylig, mistenkt for to skyteepisoder mot en 19 åring og en 21-åring nå i helgen, skal ha koblinger til M-falangen.
Mirza Masovic (29) * Profil innen M-falangen (døpt etter Masovics etternavn). Dømt i fjor for grovt bedrageri og heleri. Tidligere dømt for å ha forvoldt en annens død, og for narkotikakriminalitet. * M-falangen vant innflytelse først i 2008-2009. Knyttes til flere voldsepisoder, og skal ha gode kontakter i Serbia. En 22-åring som ble fengslet nylig, mistenkt for to skyteepisoder mot en 19 åring og en 21-åring nå i helgen, skal ha koblinger til M-falangen. Vis mer

- Det er jo ikke vanlige Malmö-boere som går og dreper. Men vi vet ikke hva de mange drapene nå skyldes.

Gjengjustisen spres I Malmö-politiet omtaler de konsekvent ikke gjengene med navn utad.

- Vi ønsker ikke å styrke deres voldskapital, sier Stiernblad.

Valdet Kupa (24)

* Profil innenfor K-falangen (døpt etter Kupas etternavn).

* K-falangen ble en maktfaktor i Malmös underverden i 2007-2008. Besitter ifølge kjennere et stort voldspotensial - noe som betyr at de har mange fotsoldater som er villige til å utøve vold.  I strid med M-falangen.

* To personer med kobling til K-falangen mistenkt for et gatekjøkkendrap på en 21-åring i sommer.
Valdet Kupa (24) * Profil innenfor K-falangen (døpt etter Kupas etternavn). * K-falangen ble en maktfaktor i Malmös underverden i 2007-2008. Besitter ifølge kjennere et stort voldspotensial - noe som betyr at de har mange fotsoldater som er villige til å utøve vold. I strid med M-falangen. * To personer med kobling til K-falangen mistenkt for et gatekjøkkendrap på en 21-åring i sommer. Vis mer

Journalist Joakim Palmkvist i Malmö-avisa Sydsvenskan har skrevet boka «Mafiakrigen», som spesielt ser på gjengoppgjørene i byen mellom 2007 tuk 2009. Palmkvist mener dagens drapsbølge skyldes at gjengene har sluppet unna med å drive sin egen justis, og at gjengjustisen har spredd seg også ut over gjengmiljøene.

- Det var en gjengkrig i Malmö for et par år siden. Av ni gjengdrap i perioden, ble bare to oppklart. De nye, uløste drapene er ikke resultat av en slik gjengkrig. Men det man lærte i løpet av de åra, er at man kan ta loven i egne hender og komme unna med det. Prisen for at så mange drap forblir uløste, er at ennå flere ser på volden som en gangbar løsning, sier Palmkvist.

Dennis Petersen (40)

* Leder for MC-klubben Outlaws MC Sweden. Dømt for skattekriminalitet og våpenkriminalitet.

* Satt ved siden av 21-åringen som ble skutt på et gatekjøkken i Malmö i august.

- Han hadde ingenting med oss å gjøre, men hadde vel noe uoppgjort med andre personer, sa Petersen til Kvällsposten i November.
Dennis Petersen (40) * Leder for MC-klubben Outlaws MC Sweden. Dømt for skattekriminalitet og våpenkriminalitet. * Satt ved siden av 21-åringen som ble skutt på et gatekjøkken i Malmö i august. - Han hadde ingenting med oss å gjøre, men hadde vel noe uoppgjort med andre personer, sa Petersen til Kvällsposten i November. Vis mer

Han beskriver at flere av det siste års drap handler om konflikter som kunne vært løst i rettssystemet, men hvor man heller har benyttet seg av gatejustis.

- Et av drapene handler for eksempel om kontroll med drosjeløyver.

- Nordens største by Politisjef Stiernblad mener man må huske på at Malmö ikke bare er en by med 300 000 innbyggere, men også del av et større, urbant belte som også omfatter København.

Jim Tinndahn (50)

* Europapresident for Bandidos MC. Ikke dømt for grov kriminalitet de siste årene.

* Bandidos knyttes til en skyteepisode 19. august, der en person ble beskutt på en restaurant i Malmö. Flere personer med Bandidos-merker skal ha vært i nærheten av restauranten, ifølge vitner. Dagen etter slår politiet til mot Bandidos lokaler i Malmö.
Jim Tinndahn (50) * Europapresident for Bandidos MC. Ikke dømt for grov kriminalitet de siste årene. * Bandidos knyttes til en skyteepisode 19. august, der en person ble beskutt på en restaurant i Malmö. Flere personer med Bandidos-merker skal ha vært i nærheten av restauranten, ifølge vitner. Dagen etter slår politiet til mot Bandidos lokaler i Malmö. Vis mer

- Grensen skaper en dynamikk. En grense har en viss logikk, vi tilhører jo et storbyområde med 2,5 millioner innbyggere, sier Stiernblad.

Svensk politi ser stadig at individer fra Malmös kriminelle verden gjør jobber i København og vice versa.

Kent Sjöblom (46)

* President for MC-klubben Hells Angels (HA) i Malmö. Ikke straffet for alvorlige forbrytelser.

* Etter at den lokale lederen av gjengen Brödraskapet/Wolfpack ble myrdet i november i fjor, ble begravelsen overvåket av MC-gjengen Red and White Crew, en supportergjeng for HA, ifølge Kvällsposten.
Kent Sjöblom (46) * President for MC-klubben Hells Angels (HA) i Malmö. Ikke straffet for alvorlige forbrytelser. * Etter at den lokale lederen av gjengen Brödraskapet/Wolfpack ble myrdet i november i fjor, ble begravelsen overvåket av MC-gjengen Red and White Crew, en supportergjeng for HA, ifølge Kvällsposten. Vis mer

- Vi er Nordens største by. Det har de kriminelle fattet før resten av samfunnet. Gjengen Black Cobra, som nå er spredd over hele Sverige, kom fra København. Og det strømmer store mengder kokain og våpen over den brua, sier Palmkvist.

Pasi Kopra (37)

* Lederskikkelse i Wolfpack/Brödraskapet

* Har sonet livstidsstraff for mord siden 1998.

* Alex Ghara Mohammadi, lokal leder av Wolfpack i Malmö ble myrdet 24. noovember i fjor.
Pasi Kopra (37) * Lederskikkelse i Wolfpack/Brödraskapet * Har sonet livstidsstraff for mord siden 1998. * Alex Ghara Mohammadi, lokal leder av Wolfpack i Malmö ble myrdet 24. noovember i fjor. Vis mer