- De drepte en «hellig mann»

Den drepte språkeksperten Knut Kristiansen (71) ble betegnet som en «hellig mann» i det intellektuelle indiske miljøet i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag i 15.15-tida fant en tidligere arbeidskollega Kristiansen død på golvet i hans leilighet på Sandaker i Oslo. Politiet antar at mannen ble drept for over to uker siden. Obduksjonen viser at Kristiansen skal ha blitt drept med massiv, stump vold.

Fredelig mann

- Knut var aldri i konflikt med noen, og levde og åndet for sitt arbeid. Blant intellektuelle indere ble han regnet som en hellig mann på grunn av sine enorme kunnskaper, sier redaktør Amit Joshi i det norsk-indiske magasinet Shanti Doot. Kristiansen var amanuensis ved Institutt for østeuropeisk og indonesisk språk ved Universitetet i Oslo.

Venner og bekjente Dagbladet har vært i kontakt med betegner Kristiansen som en «minoritetenes skytsengel». I tillegg til støtten til de norske inderne, engasjerte han seg også i hazara-folkets rettssikkerhet. I 1997 gikk Kristiansen offentlig ut med støtte til Gholam-familien, som Justisdepartementet ville kaste ut av Norge.

De siste åra var 71-åringen opptatt av å fremme taternes språk og kultur.

«En tragedie»

- Det er umulig å forestille seg at Knut hadde fiender. Han var en elskelig og varmhjertet person. For taterne er dette en tragedie, sier forfatter Britt Karin Larsen. Hun var en av de siste som pratet med Kristiansen i begynnelsen av juli. Avdøde var forfatterens språkkonsulent under arbeidet med en triologi om tatere.