De drepte er forsvunnet

NEW YORK (Dagbladet): Nær 50 palestinske krigere overga seg i går til israelske styrker i flyktningleiren i Jenin. Etter kapitulasjonen har det ikke vært kamper i leiren. De første øyenvitneskildringene fra leiren forteller om omfattende ødeleggelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reporterne som i går tok seg inn i leiren, forteller om omfattende ødeleggelser, om hus der fasadene er borte, og hus som er blitt jevnet med jorda. Innenfor de gapende åpningene syntes glimt av et dagligliv fra før beboerne flyktet, ble arrestert eller drept i kampene.

Palestinske kilder sier at 500 hundre er drept i kampene. Israelske kilder sier 150 palestinske krigere er drept, mens internasjonale hjelpeorganisasjoner anslår tapene til ca. 200.

Det sirkulerer rykter om skjulte massegraver og at døde er sendt ned i kloakksystemet.

De døde er borte

Oberstløytnant Olivier Rafowicz som er en av hærens talsmenn, avviste at hæren har gravd massegraver, men nektet å opplyse hvor de falne palestinerne befinner seg nå. Han anslo at rundt 100 palestinske krigere var blitt drept i løpet av kampene. 24 israelske soldater har falt i kampene i Jenin.

Dr. Hussam Sherkawi som leder hjelpearbeidet på Vestbredden, sier at minst 140 palestinere er drept i kampene, men at dette tallet vil stige når hjelpepersonellet slipper inn i flyktningleiren i Jenin.

Israelske myndigheter opplyser at 4185 palestinere er arrestert i løpet av den israelske framrykkingen. 121 av dem sto på Israels liste over de mest ettersøkte.

Drevet på flukt

Mange av de 15000 beboerne i flyktningleiren som er klemt sammen på en drøy kvadratkilometer, flyktet unna kampene og har søkt tilflukt i moskeer, skolebygninger og hos venner og slektninger andre steder i selve byen Jenin. Flyktningleiren utgjør bare en liten del av byen.

Reporterne som tok seg inn leiren i går, forteller at det nesten ikke var folk i gatene.

Talsmannen for den israelske hæren, brigadegeneral Ron Kitrey, sier at hærens bulldosere ødelegger bygninger i leiren, men ikke hvor mange hus som skal jevnes med jorda.

  • Israelske styrker beslagla i går opptakene fra flyktningleiren som en fotograf fra nyhetsbyrået AP tok opp.
RASERT AV BULLDOSERE: I går slapp reportere inn i Jenin for første gang siden den israelske offensiven tok til, og de fikk se enorme ødeleggelser. Bulldosere har regelrett kjørt gjennom bolighus og jevnet flere bygninger med jorda. Tallet på døde palestinere varierer mellom 150 og 500.