Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De drepte folk i gatene, jaget dem, slo og knivstakk

Øyenvitner forteller om grusomme scener fra opptøyene i det nordvestlige Kina.

OM OG OM IGJEN: Bildene av blodige og forslåtte hankinesere vises om og om igjen på kinesisk statlig fjernsyn. Foto: REUTERS/CCTV/SCANPIX
OM OG OM IGJEN: Bildene av blodige og forslåtte hankinesere vises om og om igjen på kinesisk statlig fjernsyn. Foto: REUTERS/CCTV/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Dagen etter de blodigste opptøyene i Kina siden massakren på Den himmelske freds plass, er det bare kinesisk sikkerhetspoliti å se i gatene av Xinjiang-regionens hovedstad Urumqi.

Over natten ble det innført portforbud, innbyggere er blitt fortalt at det ikke vil være internett-tilgang de neste 48 timene og minst én av mobiloperatørene er blitt stengt for å forhindre nye opptøyer.

Minst 140 er døde og 828 skadd etter gårsdagens voldsomme opptøyer mellom uighurene, Kinas tyrkisktalende, muslimske minoritetsbefolkning, hankinesere og politi.

Drepte i gatene
Vettskremte butikkeiere, mange av dem hankinesere, forteller om grusomme scener som utspilte seg i Urumqis gater i går ettermiddag. Butikkeier Liu Jie klarte så vidt å komme seg unna, da rasende uighurer begynte å kaste stein gjennom butikkvinduet.

-  De banket opp og drepte hankinesere i gatene. Jeg gjemte meg i bakgården bak butikken. De prøvde å bryte seg inn gjennom porten, da den andre gruppen kom. Vi ble angrepet fem ganger, siste gang rundt klokka på 11 om kvelden. Vi gjemte oss til væpnet politi og brannvesen kom. Det var folk som ble drept i gatene, jaget dem, slo og knivstakk, forteller Liu Jie til The Guardians reporter i Urumqi.

Den nordvestlige Xinijang-regionen har opplevd en stor tilstrømning av hankinesere de siste årene. Denne flyttestrømmen er et bevisst grep i myndighetenes hardhendte assimileringspolitikk, mener regionens 8,5 millioner uighurer. De utgjør nå under halvparten regionens 20 millioner innbyggere.

HAR OVERTATT: Urumqis gater har i dag vært fulle av politi og paramilitære styrker. Foto: AP/Ng Han Guan/SCANPIX
HAR OVERTATT: Urumqis gater har i dag vært fulle av politi og paramilitære styrker. Foto: AP/Ng Han Guan/SCANPIX Vis mer

Bråk på leketøysfabrikk
Siden Xinjiang ble innlemmet i den kinesiske Folkerepublikken i 1949, har uighurene kjempet for selvstendighet og sin egen kulturelle identitet.

Kinesiske myndigheter har imidlertid slått hardt ned på det de mener er væpnet separatistvirksomhet med forbindelser til al-Qaida.

Foranledningen til gårsdagens opptøyer var bråket som oppsto på en leketøysfabrikk i den sørlige Guangdong-provinsen 26. juni. Detaljene rundt hva som faktisk skjedde er uklare, men ifølge BBC ble det lagt ut en melding på internett som hevdet at seks gutter fra Xinjiang hadde voldtatt to uskyldige jenter.

Kinesisk politi sier det falske ryktet utløste voldsomme sammenstøt mellom hankinesere og uighurer på fabrikken. 118 ble skadd og minst to uighur-jenter ble drept.

Uighurene som i går tok til gatene av Xinjiangs hovedstad, ropte slagord mot det de mente var etnisk rensning som skal ha skjedd på fabrikken i Shaoguan i Guangdong-provinsen.

Legger lokk
De lokale myndighetene i Xinjiang sier 260 kjøretøy ble angrepet under opptøyene i går. Over 200 hus og butikker skal også ha blitt angrepet.

Kinesiske myndigheter sier demonstrantene hadde som mål om å styrte regjeringen i den formelt selvstyrte regionen. De legger derfor skylda på uighurenes leder, Rafto-prisvinner Rebiya Kadeer, som lever i eksil i USA.

I et forsøk på å styre informasjonen som kommer ut fra Xinjiang er både internett og mobilnett blitt stengt. Innbyggere i både Shanghai og Beijing klager over at de ikke får tilgang til nettsider som Twitter og Facebook.

UTBRENT: En gutt går forbi en bil som ble påsatt under gårsdagens sammenstøt. Foto: AFP PHOTO/Peter PARKS/SCANPIX
UTBRENT: En gutt går forbi en bil som ble påsatt under gårsdagens sammenstøt. Foto: AFP PHOTO/Peter PARKS/SCANPIX Vis mer

På kinesisk statlig fjernsyn vises bildene av to hankinesiske kvinner som tørker av hverandre blodet og trøster hverandre om og om igjen. Et annet bilde viser en forslått, blødende hankineser som sitter på bakken.

Dolkun Isa, talsmann for Verdens uighurkongress i München, bestrider den offisielle kinesiske versjonen av hva som skjedde i går. Han sier 10 000 deltok i demonstrasjonen og at så mange som 600 ble drept.

I BRANN: Slik så det ut da demonstrantene satte fyr på kjøretøyer i gatene Foto: REUTERS/CCTV/SCANPIX
I BRANN: Slik så det ut da demonstrantene satte fyr på kjøretøyer i gatene Foto: REUTERS/CCTV/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!