- De drepte folk i gatene, jaget dem, slo og knivstakk

Øyenvitner forteller om grusomme scener fra opptøyene i det nordvestlige Kina.

OM OG OM IGJEN: Bildene av blodige og forslåtte hankinesere vises om og om igjen på kinesisk statlig fjernsyn. Foto: REUTERS/CCTV/SCANPIX
OM OG OM IGJEN: Bildene av blodige og forslåtte hankinesere vises om og om igjen på kinesisk statlig fjernsyn. Foto: REUTERS/CCTV/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagen etter de blodigste opptøyene i Kina siden massakren på Den himmelske freds plass, er det bare kinesisk sikkerhetspoliti å se i gatene av Xinjiang-regionens hovedstad Urumqi.

Over natten ble det innført portforbud, innbyggere er blitt fortalt at det ikke vil være internett-tilgang de neste 48 timene og minst én av mobiloperatørene er blitt stengt for å forhindre nye opptøyer.

Minst 140 er døde og 828 skadd etter gårsdagens voldsomme opptøyer mellom uighurene, Kinas tyrkisktalende, muslimske minoritetsbefolkning, hankinesere og politi.

Drepte i gateneVettskremte butikkeiere, mange av dem hankinesere, forteller om grusomme scener som utspilte seg i Urumqis gater i går ettermiddag. Butikkeier Liu Jie klarte så vidt å komme seg unna, da rasende uighurer begynte å kaste stein gjennom butikkvinduet.

-  De banket opp og drepte hankinesere i gatene. Jeg gjemte meg i bakgården bak butikken. De prøvde å bryte seg inn gjennom porten, da den andre gruppen kom. Vi ble angrepet fem ganger, siste gang rundt klokka på 11 om kvelden. Vi gjemte oss til væpnet politi og brannvesen kom. Det var folk som ble drept i gatene, jaget dem, slo og knivstakk, forteller Liu Jie til The Guardians reporter i Urumqi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer