- De drepte foreldrene mine, og gjorde meg gravid. Nå må jeg selge sex for å forsørge barna

Overgrep under krigen har fratatt flere av Liberias kvinner retten til å ta utdanning og skape seg en framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av to runder med borgerkrig i perioden 1989 til 2003 ble nær tre fjerdedeler av Liberias kvinner voldtatt, ifølge Amnesty.

De forferdelige krigsårene har etterlatt en generasjon av kvinner uten nok kunnskap til å kunne forsørge seg selv og sine barn.

Mange av dem ser ingen annen utvei enn å ty til prostitusjon.

Tvunget til sexarbeid Jane Labous i Plan International har nylig vært i krigsrammede Liberia og laget kortfilmen «Daughters of War».

Den dokumenterer situasjonen for kvinner som ble voldtatt under krigen og nå må leve av å selge sex.

Se den sterke filmen øverst i saken.

- De drepte foreldrene mine, og gjorde meg gravid. Nå må jeg selge sex for å forsørge barna mine, forteller en av kvinnene før hun bryter ut i gråt.

Mangler skolegang På bloggen sin skriver Labous at alle kvinnene hun møtte bare var barn under krigen. De fleste er foreldreløse og har blitt voldtatt eller gruppevoldtatt.

Det alle har felles er at de har gått glipp av skolegang.

- Jenter som lever i områder med krig og konflikt, er blant de mest sårbare menneskene i verden. Disse jentene lever med overhengende risiko for voldtekt, grov vold, mishandling og trafficking. De påføres skader for livet, tidlige graviditeter og frarøves sin rett til å ta utdanning. I kjølvannet av krigen blir mange tvunget til sexarbeid for å tjene til livets opphold for seg selv og barna sine, sier generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen, til Dagbladet.

- Fortsatt sårbare Prosjektkoordinator ved Det norske menneskerettighetsfond, Torstein Taksdal Skjeseth, jobber daglig med liberiske kvinners situasjon, og er jevnlig i det krigsherjede landet.

Han forteller at det fortsatt er et veldig dystert bilde.

- Kvinner i Liberia er fortsatt veldig sårbare for seksuell vold, og det er som oftest snakk om unge jenter. Den største andelen er fra 16 år og ned til spedbarnsalder, sier Skjeseth til Dagbladet.

Han beskriver situasjonen som en arv det er vanskelig å ta et oppgjør med, men trekker fram at Liberias kvinneside har vokst seg sterkere de siste årene.

- De var sterkt delaktige i å framtvinge en fredsavtale, og har kvinnelig lederskap i presidenten Ellen Sirleaf Johnson, som ble den første kvinnelige presidenten i Afrika.

Internasjonalt toppmøte 12. juni reiser utenriksminister Børge Brende til London for å delta på et internasjonalt toppmøte om hvordan man kan stoppe seksualisert vold i konflikt.

Vertskap for toppmøtet er den britiske utenriksminister William Hague og FNs spesialutsending Angelina Jolie.

Konferansen er den største som noensinne er arrangert om dette temaet og samler regjeringer, sivilt samfunn og eksperter over tre dager, fra 11-13. juni.

- Det viktigste for disse jentene er å få utdanning og yrkesopplæring. Det trenger de for å kunne skape en fremtid for seg selv og for kommende generasjoner, sier Thommessen i Plan Norge.