De drepte kvinners by

Det er over ti år siden maltrakterte kvinnelik begynte å dukke opp i ørkenen. Først nå, 370 lik seinere, setter myndighetene i Mexico i gang føderal etterforskning i Ciudad Juarez.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HUN LÅ PÅ RYGGEN

delvis avkledd med armene over hodet. De andre døde jentene lå i intervaller på noen få meter. Det var umulig å kjenne igjen Laura. Vi skjønte at det var henne da vi så sandalene hennes.

Den døde var 17 år gamle Laura Ramos og det er søsteren Evan som forteller reporteren fra britiske Sunday Telegraph om hva hun så 6. november 2001. Laura og de sju andre likene av unge kvinner bar alle merker av gjentatte voldtekter, mishandling og til slutt kvelning.

Det står nå åtte kors på stedet der Laura og de andre ble funnet - en flekk brakkland full av søppel ved Ciudad Juarez i Mexico.

DET ER AMNESTY

Internationals etterforskere som har kommet fram til at det er 370 drepte unge kvinner, etter to års gransking av serien drap. Den første døde kvinnen, Alma Chavira, ble funnet i ørkenen i 1993. Hun var voldtatt både vaginalt og analt og deretter kvalt. Også hennes sko sto oppstilt ved siden av liket.

Først nå, etter over ti års resultatløs og skandalisert etterforskning i regi av det lokale politiet, har de føderale myndighetene i Mexico grepet inn. Nylig ble den føderale statsadvokaten Maria Lopez Urbina utnevnt som leder av etterforskningen.

- Jeg vil etterforske sakene der det er bevis på ineffektivitet, tjenesteforsømmelse eller neglisjering fra offentlige tjenestemenn, sa Urbina fredag.

- Det betyr lite dersom hun ikke får myndighet til å ta over alle sakene, sier Oscar Maynez. Han var tidligere rettsmedisiner i Ciudad Juarez, men sluttet i protest mot korrupsjon i det lokale politiet, forspilling av bevis og sterke mistanker om at politiet sto bak dekkoperasjoner.

EN AV DEM VAR

Lilia Alejandra Garcia Andrade (17) som ble funnet drept i februar 2002. Obduksjonen viste at hun hadde blitt holdt i live i fem dager, voldtatt, torturert og kvalt.

- Noen må ha sett noe, og de eneste som kan komme unna med dette, er noen som har forbindelser med politiet, sier hennes mor Norma Andrade til Observer Magazine.

På grunn av etterforskningen, eller mangelen på sådan, fra delstatspolitiet i Chihuaha der Juarez ligger, er det uklarhet om antallet ofre, hvordan de har blitt drept, hvordan de er funnet og andre ting som spesialetterforsker Maria Lopez Urbina vil trenge. Statsadvokatens kontor sier antallet ofre er 258.

Gjennomsnittsalderen på ofrene er 16 år. Den yngste jenta som er funnet var bare fem år. De var alle fattige fabrikkarbeidere.

DET ER FLERE

makabre spor Lopez Urbina vil måtte granske: Offisielt bærer 89 av likene spor etter voldtekt eller massevoldtekt. Amnesty setter tallet til 137. Et mønster som går igjen er at de er kvalt med sine egne skolisser, og at skoene er funnet pent oppstilt på stedet de er begravet.

14 av likene har fått fjernet sine indre organer og flere andre lik har vært frosset ned. Dette førte til spekulasjoner om at kvinnene ble drept for sine indre organers skyld. Det illegale markedet for organer er stort.

Enkelte funnsteder vitner om ritualiserte drap. Likene er lagt slik at de danner kors. Noen har fått avskåret brystvortene eller brystene. Andre steder er hendene kappet av. Andre er igjen skåret opp og innvollene dratt ut.

TEORIENE OM HVEM

som står bak, spriker. Det har vært flere arrestasjoner. I 1995 ble en egyptisk arbeider, Abdel Latif Sharif, arrestert og dømt. Mens han satt i varetekt ble 17 nye jenter bortført og drept. Dommen mot Sharif ble omgjort i 2000.

Etter at Laura Ramos og de sju andre kvinnene ble funnet, ble to bussjåfører arrestert. De tilsto drapene, trolig etter tortur. Politiet benekter dette og sier brennmerkene funnet på mennenes testikler, var selvpåført. Journalisten Diana Washington Valdez mener personer i den blomstrende narkohandelen står bak. Hennes gransking tyder på at kvinnene er bortført og drept i en makaber blodsport.

Les også:

VAR 20 ÅR: Dette er hodeskallen og det rekonstruerte ansiktet til Olga Alicia Carrillo.
DREPT: Åtte kors står til minne om Laura Ramos (17) og sju andre unge kvinner som ble funnet voldtatt, mishandlet og drept utenfor Ciudad Juarez i Mexico.
PROTESTER: Mødre bærer bilder av sine drepte døtre i en demonstrasjon i november i fjor.
FUNNET: Politiet bærer bort liket av en av tre kvinner som ble funnet døde 17. februar i fjor.