DREPT: Patrick Zamarripa (i midten) er en av de fem politimennene som ble drept i Dallas. - Avhengig av spenningen i denne jobben. Jeg elsker landet mitt, Texas, familien, Gud, venner og sport, skrev tobarnsfaren på Twitter. Der la han også ut flere bilder av seg selv, som dette sammen med Hollywood-stjerne Cuba Gooding jr (t.v.) og sin politipartner. Foto:&nbsp;<span style="font-family: inherit; line-height: 1.6; background-color: initial;">Twitter/Splash News</span><p><br>
</p>
DREPT: Patrick Zamarripa (i midten) er en av de fem politimennene som ble drept i Dallas. - Avhengig av spenningen i denne jobben. Jeg elsker landet mitt, Texas, familien, Gud, venner og sport, skrev tobarnsfaren på Twitter. Der la han også ut flere bilder av seg selv, som dette sammen med Hollywood-stjerne Cuba Gooding jr (t.v.) og sin politipartner. Foto: Twitter/Splash News


Vis mer

De drepte politimennene var nygifte, småbarnsforeldre og krigsveteraner

USA minnes ofrene for politidrapene i Texas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
I lydopptaket kan man høre politibetjentene sin nødsamtale under politimassakren i Dallas. Video: CNN Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Torsdag kveld skjøt og drepte en mann - identifisert som Micah Xavier Johnson (25) - fem politimenn i Dallas i Texas under en demonstrasjon mot politivold.

Ytterligere sju polititjenestemenn og to sivile ble skadd i skytingen. Demonstrasjonene i Dallas og en rekke andre steder i USA startet etter at politimenn de siste dagene drepte to afroamerikanske menn i Minnesota og Louisiana.

- Det var én gjerningsmann. Dette var en mobil skytter som hadde skrevet et manifest om hvordan skyte og så forflytte seg. Det var dette han gjorde. Ettersom vi har begynt å løse opp denne fiskeknuta, har vi innsett at skuddene kom fra én bygning, men forskjellige etasjer, sier Dallas-borgermester Mike Rawlings, på en pressekonferanse seint fredag.

Han forklarte også at etterforskerne først ble forvirret om antallet skyttere fordi om lag 20 demonstranter, som bar skuddsikre vester og våpen da skytingen startet, ble spredd i folkemengden.

Nå hedres og minnes de drepte. Natt til lørdag norsk tid - om lag et døgn etter den grufulle hendelsen - strømmet sørgende til hovedpolitistasjonen i Dallas. På et tidspunkt var det en lang rekke av innbyggere som stilte seg i kø for å gi byens politifolk en støttende klem etter det dødeligste angrepet mot amerikansk politi siden 11. september 2001. Det er også blitt tent lys og lagt ned blomster.

Dette er de drepte:

Brent Thompson (43)

DREPT: Brent Thompson ble skutt og drept i Dallas. Foto: NTB Scanpix
DREPT: Brent Thompson ble skutt og drept i Dallas. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Thompson var den første politimannen knyttet til kollektivtrafikkoperatøren i Dallas, Dallas Area Rapid Transit (DART), som ble drept i tjeneste.

- Brent var en flott tjenestemann. Vi har den høyeste respekt for ham, sier politisjefen for DART, James Spiller til CNN.

Thompson (43) hadde jobbet for DART-politiet i nesten sju år da han ble skutt og drept. I løpet av de siste par ukene giftet han seg.

- Han var i godt humør etter sitt nylig inngåtte ekteskap, sier Spiller.

Fra 2004 var han i fem år tilknyttet DynCorp International og jobbet som en liaison for internasjonalt politisamarbeid i Irak og Afghanistan. I 2006 ble han intervjuet av New York Times da han jobbet i Afghanistan.

- Han var en dedikert tjenestemann, dedikert til sikkerheten til amerikanere over hele verden, sier Gary Thomas, administrerende direktør for DART, til CNN.

Dallas Police Department forteller hva den mistenkte for politimassakren sa før han ble drept. Blant annet at han ikke var med i en organisasjon, men at han handlet alene. Video: CNN Vis mer

Patrick Zamarripa (32)

Politimannen Patrick Zamarripa var en tobarnsfar og krigsveteran. Faren Rick Zamarripa forteller til Washington Post at han sendte en tekstmelding til sønnen da han han så skyteepisoden på TV-nyhetene.

- Hei Patrick. Er du ok? skrev faren. Han fikk aldri noe svar.

- Han overlevde tre turer til Irak, et av verdens farligste steder. Og så skjer dette. Han kommer til USA for å beskytte folk her. Og de tar livet hans, sier Rick Zamarripa til Washington Post.

Ifølge faren brukte Patrick Zamarripa hele sitt voksne på å tjenestegjøre for USA. Like etter videregående vervet han seg til den amerikanske marinen. Som militærpoliti Irak skal han ha havnet i kamphandlinger. Da han forlot marinen for fem år siden, begynte han å jobbe for Dallas Police Department.

Michael Krol (40)

DREPT: Michael Krol valgte å følge drømmen om å bli politimann og flyttet 160 mil fra venner o og familie i Michigan. Foto: EPA/WAYNE COUNTY SHERIFF OFFICE / HANDOUT&nbsp;
DREPT: Michael Krol valgte å følge drømmen om å bli politimann og flyttet 160 mil fra venner o og familie i Michigan. Foto: EPA/WAYNE COUNTY SHERIFF OFFICE / HANDOUT  Vis mer

I 2007 forlot Michigan-mannen Michael Krol hjemstaten og en jobb i fengselsvesenet der til fordel for en politijobb 160 mil lenger sør i Dallas.

- Han levde ut drømmen om å være en politimann. Han fylte 40 i april. Han visste om farene ved jobben, men han skygget aldri unna plikten som polititjenestemann. Han var en flott, omtenksom person som ønsket å hjelpe folk. En vidunderlig sønn, bror, onkel, nevø og venn, skriver mora i en uttalelse, ifølge lokal-TV-kanalen i Detroit, Fox2 Detroit.

Lorne Ahrens

Den tidligere fotballspilleren Ahrens ruvet godt i terrenget med sine 196 centimeter og nesten 150 kilo.

- Stor som han var, gjorde han seg bemerket. Jeg er sikker på at det hjalp ham i jobben, sier svigerfaren, Charlie Buckingham, til Washington Post.

Svigerfaren hadde fulgt med på skytingen i Texas via TV-skjermen hjemme. Ahrens bodde sammen med datteren hans og deres to barn - ei jente på 10 år og en gutt på 8 år - noen kilometer unna.

Buckingham visste at svigersønnen kunne være til stede under skytingen. Han visste også at datteren, som er en etterforsker i Dallas-politiet, trolig lå å sov hjemme fordi hun skulle ha en grytidlig vakt. Sammen med kona besluttet Buckingham å kjøre over til datteren og Ahrens hus.

- Vi kom dit bare minutter etter at politiet hadde banket på døra. De ba henne om å bli med til sykehuset, forteller Buckingham til Washington Post.

Ahrens hadde jobbet i 14 år for Dallas-politiet da han ble skutt og drept. Tidligere jobbet han som politimann i Los Angeles fra 1991 til 2002.

Michael Smith (55)

Michael Smith hadde jobbet for Dallas-politiet helt siden 1989. På søndager sto han som privat sikkerhetsvakt ved inngangen til Watermark Community Church. Her tok han imot barn og voksne på en vennlig måte.

- Han var utadvendt, men også veldig mild og upretensiøs. Han var bare der. Folk snakket naturlig med ham. Han var en av de gode menneskene. Den du ville håpet at barna dine gikk til dersom de havnet i problemer, sier Wes Butler, leder for familie- og barneaktiviteter i kirken, til Washington Post.

Søsteren til Smith opplyser TV-kanalen KDFM at han var en army ranger før han ble politimann. Sammen med kona gjennom 17 år hadde han to døtre på 14 og 10 år.

Politimassakeren: Vitner i Dallas forteller om hva de så. To av dem forteller hvordan en politimann ble skutt på åpen gate. Det er også to som deltok i den fredelige demonstrasjonen, som var tilstede da de første skuddene ble avfyrt. Video:CNN Vis mer