De drepte soldatene tilbake på norsk jord

Forsvarsminister Grete Faremo, statsminister Jens Stoltenberg og kronprins Haakon deltok alle under minneseremonien på Gardermoen i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Liveoverføring: NRK

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet): Bårene med de fire norske soldatene ankom Gardermoen i kveld. Både kronprins Haakon, forsvarsminister Grete Faremo og statsminister Jens Stoltenberg deltok under minneseremonien.

Flyet tok av fra Afghanistan klokken 07 i dag tidlig, og mellomlandet på Rygge, før det fløy lavt over Oslo og landet på Gardermoen klokken 18 norsk tid.

SAMME DAG: Bildet viser fra venstre Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian foran kjøretøyet de benyttet, en Iveco Light Multirole Vehichle. Det var dette kjøretøyet de fire satt i da de ble rammet av ei veibombe vest for Almar bazaar søndag ettermiddag. Bildet er tatt samme dag som de ble drept, fotografen var en av de sivile bistandsarbeiderne soldatene hadde i oppdrag å beskytte. Foto: FORSVARET/SCANPIX
SAMME DAG: Bildet viser fra venstre Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian foran kjøretøyet de benyttet, en Iveco Light Multirole Vehichle. Det var dette kjøretøyet de fire satt i da de ble rammet av ei veibombe vest for Almar bazaar søndag ettermiddag. Bildet er tatt samme dag som de ble drept, fotografen var en av de sivile bistandsarbeiderne soldatene hadde i oppdrag å beskytte. Foto: FORSVARET/SCANPIX Vis mer

Vi fulgte minneseremonien direkte:

Klokken 19.00: Seremonien er avsluttet.

Klokken 18.58: Bårene fraktes ut av hangaren.

PÅ GARDERMOEN: Her bæres kistene ut av flyet. Foto: NRK
PÅ GARDERMOEN: Her bæres kistene ut av flyet. Foto: NRK Vis mer

Klokken 18.50: Sjøforsvarets sjefsprest, Leif Tore Michelsen, taler.

Klokken 18.34: Minneseremonien er i gang. Generalinspektør for Sjøforsvaret, Haakon Bruun-Hansen, innleder minnestunden.

- De var blant Norges beste soldater, sier Bruun-Hansen.

OVER OSLO: Flyet med de falne soldatene flyr lavt over Oslo. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
OVER OSLO: Flyet med de falne soldatene flyr lavt over Oslo. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

- Som soldater er vi som en stor familie. Men vi vet alle at det største tapet og den tyngste sorgen bæres av den nærmeste familien. Vår dypeste medfølelse går til dem, fortsetter han.

Klokken 18.26: Kistene bæres ut av flyet og inn i hangaren hvor minneseremonien skal finne sted.

Klokken 18.18: Forsvarsminister Grete Faremo er gått av flyet og snakker med de pårørende som venter i hangaren.

PÅ GARDERMOEN: Kistene, drapert i norske flagg, bæres til hangaren på Gardermoen hvor minnestunden skal finne sted. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
PÅ GARDERMOEN: Kistene, drapert i norske flagg, bæres til hangaren på Gardermoen hvor minnestunden skal finne sted. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

Klokken 18.08: Dagbladets reporter på stedet opplyser at flyet takser inn mot hangaren som er full av pårørende, venner og kolleger fra det norske forsvaret. Ute, der Dagbladets reporter står, er det en gardist og en soldat fra hæren. De holder norske flagg som skal legges over bårene. 

- Det er veldig spesielt å ta i mot kollegaer på denne måten, man kan forberede seg teknisk på en situsjon som dette men aldri fullt ut mentalt, sier oberstløytnant Erling Kristiansen.

Klokken 18.05: Familiemedlemmene og medsoldater til de avdøde soldatene holder rundt hverandre og venter på at flyet skal komme inn til hangaren.

HANGAR: Her, i en hangar på Gardermoen, fant minneseremonien sted. Foto: FORSVARET
HANGAR: Her, i en hangar på Gardermoen, fant minneseremonien sted. Foto: FORSVARET Vis mer

Klokken 18.00: Nå har flyet med de drepte soldatene landet på Gardermoen. Den ene motoren på flyet er slått av når det takser inn til hangaren. Dette skal symbolisere at man har falne soldater ombord.

Seremoni i Afghanistan Onsdag morgen landet forsvarsministeren og forsvarssjef Harald Sunde på flyplassen Marmale i Mazar-e Sharif.

De to kom i et spesialchartret fly fra Amsterdam, for å delta i seremoniene som skal holdes for de drepte, norske soldatene i Afghanistan.

De fire drepte soldatene - Andreas Eldjarn (21), født i Tromsø, Simen Tokle (24), født i Ballangen, Trond Bolle (41), født i Lena på Toten, og Christian Lian (31), født i Kristiansand - ble hedret både i Meymaneh og i Mazar-e Sharif.

De døde soldatenes kister var svøpt i norske flagg under minneseremonien på basen i Meymaneh, og Faremo dro fram dikteren og krigshelten fra 2. verdenskrig, Nordahl Grieg.