«De drepte sønnen min. Nå dreper de ettermælet hans»

Trayvon Martins fortvilte foreldre til angrep på rykteflommen etter drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drapet på 17 år gamle Trayvon Martin i Florida i februar sendte sjokkbølger gjennom den amerikanske offentliggheten. Den svarte tenåringen ble skutt og drept av en frivillig i nabolagsvakta, som forsvarer seg med retten til å skyte først og spørre seinere.

Martin hadde på seg ei hettegenser da han ble drept, og nettopp klesplagget trekkes av flere fram som en av grunnene til at han ble skutt ned. 17-åringen var ubevæpnet da han ble skutt. Drapet har ført til massive krav om at lovverket i Florida må endres, og til og med president Barack Obama har uttalt seg om drapssaken.

De siste dagene har det også kommet en rekke lekkasjer fra politiet. Blant annet viser en politirapport at Martin ble utvist fra skolen sin ti dager før drapet. Det ble da funnet rester av marihuana i skapet hans.

- En skam - Uansett hva Trayvon Martin ble utvist for, hadde ikke det noe å gjøre med det som skjedde kvelden 26. februar. Vi har tidligere sagt at han aldri ble utvist for noe voldelig eller kriminelt. Hvis han og vennene eksperimenterte med marihuana, er det irrelevant i forbindelse med drapssaken, sier Benjamin Crump, advokat for Martin-familien.

Også mora og faren til Trayvon reagerer sterkt på lekkasjene, som av enkelte medier blir brukt som bevis på at Martin var kriminell.

- Jeg vil bare si at selv i døden, og Trayvon er borte, han kommer ikke tilbake til oss. Men selv i døden har de ingen respekt for min sønn, og det er en skam, sier faren Tracy Martin.

- Den eneste kommentaren jeg har akkurat nå er at de drepte sønnen min, og nå prøver de å drepe ettermælet hans, sier mora Sybrina Fulton.

Skutt av nabolagsvakta Martin ble skutt og drept av George Zimmerman, som var en frivillig i nabolagsvakta i nabolaget sør i Florida. Den anerkjente og karismatiske menneskerettskjemperen Al Sharpton sto side om side med Trayvons foreldre på pressekonferansen.

- Vi snakker om en selvutnevnt vakt, som ikke adlød instruksene han hadde godtatt. Alt annet er urelevant. Hvis vi skal diskutere noe som betyr noe, kan vi snakke om hva Zimmerman kan ha hatt i seg. La oss snakke om hans fortid. Zimmerman er ikke testet, Trayvon ble det, sier Sharpton.

- La oss undersøke hvorfor offeret granskes i stedet for den aggressive parten. La oss ikke prøve å demonisere den døde og rense drapsmannen, sier han.

- Selvforsvar Mannen som skjøt gutten, George Zimmermann, sier han handlet i selvforsvar og er ikke blitt pågrepet. Flere tusen har demonstrert i gatene siden drapet, ikledd hettegensere av samme type som Trayvon hadde på seg på vei hjem fra butikken den aktuelle kvelden.

Også Barack Obama har uttalt seg om saken.

- Hvis jeg hadde hatt en sønn, hadde han lignet Trayvon, sa presidenten, ifølge CNN.

Omstridt lov Han mener nasjonen må gå i seg selv for å finne ut hvorfor noe slikt kunne skje.

 DEMONSTRERER:  Frykt dreper, kjærlighet leger, står det på denne plakaten under en demonstrasjon i Los Angeles. Drapet på Martin har utløst demonstrasjoner over hele USA. Foto:  REUTERS/David McNew
DEMONSTRERER: Frykt dreper, kjærlighet leger, står det på denne plakaten under en demonstrasjon i Los Angeles. Drapet på Martin har utløst demonstrasjoner over hele USA. Foto: REUTERS/David McNew Vis mer

- Jeg tror enhver forelder i USA forstår hvorfor det så viktig at vi etterforsker alle sider av denne saken og finner ut akkurat hva som har skjedd, sa Obama.

Flere millioner har skrevet under på en underskriftskampanje som krever at Zimmermann bør siktes for drap.

Zimmermann hevder han handlet i selvforsvar og legger til grunn en lov i Florida som går på at en person ikke nødvendigvis må komme seg vekk fra en potensielt farlig situasjon på offentlig sted, men som tillater at personer kan angripe hvis han mener han eller andre er i fare.

Zimmermann er leder for den lokale nabolag-vakten der hendelsen skjedde. Det er nå satt i gang flere markeringer i USA av folk som vil denne loven til livs. Demonstrasjonen går ut på at alle skal gå med hettegenser og ha med seg en pose med godteriet «Skittles» fordi det var det Trayvon hadde på seg og hadde kjøpt kvelden han ble skutt.

 RETTFERD:  En mann holder opp ei avisside som krever rettferdighet for Trasyvon under en demonstrasjon i Los Angeles. Demonstrantene krever at drapsmannen blir pågrepet og stilt for retten. Foto: AFP PHOTO/JOE KLAMAR
RETTFERD: En mann holder opp ei avisside som krever rettferdighet for Trasyvon under en demonstrasjon i Los Angeles. Demonstrantene krever at drapsmannen blir pågrepet og stilt for retten. Foto: AFP PHOTO/JOE KLAMAR Vis mer