Du leser nå Dagbladet Pluss

De dristige polakkenes ukjente tragedie ved Narvik

De polske tøffingene på jageren «Grom» la seg midtfjords i Rombaken og skjøt med kanoner på tyskere oppe i fjellsidene. Det skulle gå gruelig galt.

NARVIK: Nils Ryeng ble som 11-åring vitne til senkningen av den polske jageren "Grom". Nå gjør han opp med alle mytene omkring det som skjedde. Foto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet
NARVIK: Nils Ryeng ble som 11-åring vitne til senkningen av den polske jageren "Grom". Nå gjør han opp med alle mytene omkring det som skjedde. Foto: Ingun A. Mæhlum/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): «Grom» har gått inn som et begrep i historien om de heltemodige polakkene som etter det tyske overfallet på Norge, kom til Narvik for å slåss mot uvesenet som høsten i forveien hadde overfalt hjemlandet deres.

De polske soldatene i brigaden som deltok på land, stammet fra fjellene sør for Nowy Sacz. Dette var karer som ikke bare var vant til å bevege seg i ekstrem kulde gjennom vanskelig terreng. De visste altfor godt hvordan de tyske herremenneskene plyndret og myrdet i hjemlandet. Så her skulle også ett og annet personlig regnskap gjøres opp. De østerrikske og tyske fjelljegerne kjente godt til polakkenes blodtørst, og de hadde desperat angst for å falle i klørne deres som krigsfanger.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.