- De driver hjernevasking av barn, som de håper skal gå hjem og presse sine foreldre til OL-ja

OL-etaten i Oslo kommune får sterk kritikk for å rette budskapet sitt mot barn.

- SINT PÅ VEGNE AV BARNA: På Ekebergsletta samler Norway Cup denne uka 32 000 barn og unge. Her har OL-etaten i Oslo kommune, som jobber for å promotere Oslo-OL i 2022, etablert en stand sammen med Ungdoms-OL på Lillehammer 2016 - og de inviterer barna med på leker og aktiviteter under IOCs OL-ringer, mens to ansatte fra OL-etaten gir informasjon om eventuelle Oslo-leker. Det reagerer blant andre SU-leder Nicholas Wilkinson på. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- SINT PÅ VEGNE AV BARNA: På Ekebergsletta samler Norway Cup denne uka 32 000 barn og unge. Her har OL-etaten i Oslo kommune, som jobber for å promotere Oslo-OL i 2022, etablert en stand sammen med Ungdoms-OL på Lillehammer 2016 - og de inviterer barna med på leker og aktiviteter under IOCs OL-ringer, mens to ansatte fra OL-etaten gir informasjon om eventuelle Oslo-leker. Det reagerer blant andre SU-leder Nicholas Wilkinson på. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV og ungdomspartiet SU retter nå kraftig kritikk mot Oslo 2022 - den midlertidige etaten i Oslo kommune som jobber med søknaden til et vinter-OL i Oslo om åtte år.

Etaten har etablert seg med stand på Norway Cup, som denne uka samler 32 000 barn og unge på Ekebergsletta i Oslo. Der kan ungene delta i leker og aktiviteter.

- Jeg mener dette er veldig utidig markedsføring mot barn. Det handler ikke bare om standen på Norway Cup med aktiviteter og leker for barn. Det dreier seg om hele retorikken som går på at vi voksne ikke skal snyte barna for et OL, sier stortingsrepresentant Snorre Valen.

SU-leder Nicholas Wilkinson går lenger:

- De driver hjernevasking av barn, som de håper skal gå hjem og presse sine foreldre til å si ja til OL, sier Wilkinson.

- Det gjør meg kvalm Oslo 2022-direktør Eli Grimsby sier seg ikke enig i at OL-etaten skyver barn foran seg i kampanjen for et OL i Oslo. Hun mener imidlertid at problemstillingen er relevant å peke på, men avviser at etaten retter kampanjen sin mot barn.

- Når vi legger våre planer for hvor og hvordan vi ønsker å informere, er vi opptatt av hvilken linje vi skal legge oss på. Så det er vel egentlig et uttrykk for at vi har klart oss ganske godt, nå man på to år bare har klart å finne ett eksempel, sier Grimsby.

Les hele tilsvaret i egen sak.

SU-Wilkinson mener at strategene i OL-etaten har innsett at de ikke makter å snu nei-stemningen. Derfor går de nå løs på barna, mener han.

- Det gjør meg kvalm, og jeg blir sint på vegne av barna som brukes som brikker i dette spillet.

- Hele denne prosessen får oss til å ligne en bananrepublikk. Det brukes altså offentlige penger til å få frem den ene sidas syn i OL-saken, mens den andre siden har fått avslag på søknader om støtte til å drive en nei-kampanje, sier Wilkinson.

Av ungdomspartiene er bare Unge Høyre for Oslo-OL.

- Emosjonell argumentasjon Ved siden av Frp er SV det eneste stortingspartiet som helt klart har sagt nei til OL. Snorre Valen er enig med SU-lederen i den overordnede kritikken mot OL-etaten.

- Det er et overtramp. Det er ikke barna på Ekebergsletta som skal til stilling til et OL. Den politiske debatten om en statsgaranti til OL på 35 milliarder kroner skal vi holde unna ungene, sier han.

Valen har deltatt i en rekke debatter om OL, og sier han til nå har avfeid argumenter om at et OL-nei er dårlig gjort mot de unge, som føleri. Han mener, uavhengig av om det er brudd på regler eller ikke, at det er en ganske aggressiv markedsføring mot barn å etablere seg på Ekeberg med aktiviteter og leker.

- Det er åpenbart at de ønsker at barn skal bli fanget av OL-ånden, og påvirke sine foreldre, sier Valen.

Han sier at han «ikke på noen måte» følger argumentasjonen om at voksne som hadde sitt OL på Lillehammer, ikke bør nekte den oppvoksende generasjon et OL i Oslo om åtte år.

- Det er en emosjonell måte å argumentere på som ikke tåler testen. Her prøver man å vinne de unge fordi de voksne er mot.

- Bare barna er positive Minerva-kommentator Jan Arild Snoen har lenge vært en åpen OL-motstander. Nylig samlet han alle de nasjonale meningsmålingene om OL - og tallene viser klart at et klart nei-flertall:

Det siste året har ja-sida ligget på rundt 35 prosent, mens nei-sida har ligget mellom 50 og 60 prosent.

- Det finnes én saklig grunn til at det nå kjøres en målrettet kampanje der de unge skyves foran. Det er fordi dette er den eneste gruppa som fortsatt er positiv til OL, sier han.

- Ikke ulovlig Rektor ved Markedhøyskolen, Trond Blindheim, har tidligere gått hardt ut mot det han mener er rein propaganda fra OL-etaten.

Blindheim, som selv er tilhenger av OL i Oslo i 2022, sier OL-etaten ikke bryter loven ved å rette budskapet mot barn.

- Slike regler gjelder bare for næringslivet. Jeg kan ikke se at det OL-etaten gjør er ulovlig. Dette er en etat i Oslo kommune som åpenbart vil ha et OL i Oslo, og de kjører ut målrettet propaganda til spesifikke målgrupper for det synet.

OL-etatens mandat var i utgangspunktet å informere om et OL i Norge, og utarbeide søknaden, uten å argumentere for eller mot. En lokal folkeavstemming i Oslo under stortingsvalget ga et knapt ja til at Oslo kommune skulle søke staten om statsgaranti. Da endret også etatens mandat seg - nå jobber de for et Oslo-OL.

Blindheim er klar på at etaten nå driver propaganda:

- Jeg kaller ikke dette informasjon. Informasjon er noe som skal redusere usikkerheten hos folk. Her har budskapet en klar slagside, og da er det propaganda, sier han.

Les hele tilsvaret til OL-direktør Eli Grimsby i egen sak
.

- UTIDIG: Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) reagerer på at Oslo-OL promoteres blant barn og unge på Norway Cup, og har lite til overs for retorikken fra ja-sida som går på at dagens voksne som opplevde Lillehammer-OL er egoistiske dersom de snyter dagens barn og unge for et OL i Oslo om åtte år. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
- UTIDIG: Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) reagerer på at Oslo-OL promoteres blant barn og unge på Norway Cup, og har lite til overs for retorikken fra ja-sida som går på at dagens voksne som opplevde Lillehammer-OL er egoistiske dersom de snyter dagens barn og unge for et OL i Oslo om åtte år. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer