De drømte om et bedre liv

Minst 1200 flyktninger druknet på vei til Kanariøyene det siste halvåret. 18 lik funnet i sjøen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det spanske hospitalskipet «Esperanza del Mar» (Havets håp) plukket i dag opp 18 lik fra havet 400 nautiske mil utenfor Tenerife. De omkomne var afrikanske illegale emigranter på vei til Tenerife, melder den spanske avisa El País.

De døde kroppene hadde på seg vanntette klær og redningsvester. Sannsynligvis har de sittet i en båt som har forlist.

Den spanske hospitalbåten fortsetter nå letingen etter flere lik i havet, ettersom båtene som brukes for å krysse sjøen fra Afrika til Kanariøyene vanligvis har kapasitet til å ta med 40-60 personer.

- Lurt av bakmennene

Sivilforsvaret, militære styrker og politi på Kanariøyene er nå satt i høyeste beredskap for å ta hånd om de illegale immigrantene som bare øker og øker i antall. Flyktningmottakene på øyene er nå sprengte, melder Canariposten.

- Immigrantene kommer ofte inn her. Strømmen av illegale flyktninger har bare økt betraktelig, sier Bård Ove Myhr til Dagbladet.no.

Myhr har bodd fem år i Arguineguin på Gran Canaria og er redaktør for nettsiden canarylife.com. Han har flere ganger vært nede ved havna og tatt bilder når båtene med de afrikanske immigrantene har kommet inn.

- De kommer i små robåter med påhengsmotor. Ofte er det gravide kvinner og barn om bord. Mange av dem ser lykkelige ut. De tror de kommer til et bedre liv i Europa, men i realiteten blir de fanget opp av systemet her og sendt tilbake til hjemlandet. De blir rett og slett lurt av bakmennene, sier han.

SMÅ BÅTER: Flyktningene krysser havet i små båter med påhengsmotor. Mange kommer aldri til land i live. Foto: Scanpix/EPA
SMÅ BÅTER: Flyktningene krysser havet i små båter med påhengsmotor. Mange kommer aldri til land i live. Foto: Scanpix/EPA Vis mer

Det siste han hørte var at myndighetene måtte leie et charterfly for å sende de illegale immigrantene til mottak på fastlandet.

Full kriseberedskap

Mandag kom det ni båter med til sammen 383 illegale immigranter til øyene. Det er det høyeste antallet som har kommet på én dag siden de første immigrantene kom i 2000. Og strømmen av afrikanske flyktninger bare øker.

- Myndighetene har økt ressursene for å fange opp flyktningstrømmen. De har skaffet seg radarsystemer for å finne båter på havet, de patruljerer langs kysten med båter og helikoptre, og de har skaffet seg nye redningsbåter, sier Bård Ove Myhr.

Daglig dukker det opp flytende lik fra båter med illegale flyktninger som har druknet på vei fra Afrika fordi båten har havarert.

Ifølge Spanias Røde Kors-representant i Mauritania, Olga Martín, forliser 40 prosent av alle de små fiskebåtene før de når Kanariøyene.

I løpet av de siste seks månedene skal mellom 1200 og 1300 afrikanske emigranter ha druknet på vei til det de håpet var et bedre liv.

- Tragisk

- Fra Sjømannskirken har vi utsikt utover havna i Arguineguin. Hver dag ser jeg båter som slepes i land, sier sjømannsprest på Gran Canaria, Morten Høst til Dagbladet.no.

Han forteller at det snart ikke er plasser igjen til å internere de som kommer til øya.

- Det er tragisk. Vi må også tenke på at det er en del av flyktningene som aldri kommer helt hit, sier han.

SLIK REISER DE: Båtene er små og blir fylt opp med flyktninger.
GUARDIA CIVIL: Det er Guardia Civil som tar seg av flyktninger som kommer i land.
FANGET: Her blir én av 123 immigranter tatt hånd om av en spansk redningsbåt etter at han har prøvd å nå Europa illegalt.
KOM ALDRI FRAM: En emigrant blir tatt vare på av medisinske arbeidere på en politistasjon i havnebyen Nouadhibou i Mauritania.