De dyre medisinene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har antakelig et av de mest liberale markedene for omsetning av medisiner. Det er et resultat av frisleppet av detaljleddet, apotekene, rundt århundreskiftet og utsalget av det statlige grossistmonopolet. Regjeringen har ønsket at reseptfrie medisiner skal være tilgjengelige også i dagligvarebutikker, og alt lå til rette for at reformen skulle settes ut i livet i disse dager. Med denne friere omsetningen skulle også prisene til forbruker presses ned som følge av styrket konkurranse. Det samme resonnementet lå naturligvis til grunn for hele den omstruktureringen av apotekvesenet som ble resultatet av frisleppet. Men ingenting av dette har lyktes helt.

En hovedgrunn til at det ikke gikk som forutsatt, ligger i den måten staten lot frisleppet skje på. Staten opprettholdt det samme antallet apoteker som under det regulerte markedet. Dermed ble apotek en knapp vare da de store kjedene meldte seg hos apotekerne i 2001. Prisene kjedene måtte betale, ble svært høye, mens apotekeierne kunne håve inn store summer på retten til å selge medisiner, som de i sin tid hadde fått gratis av den norske stat. Så da de fleste apotekene var kjøpt av de tre-fire kjedene til skyhøye priser, hevet staten taket på antallet apoteker. Slik har nok kjedene følt seg lurt, og i alle fall sitter de igjen med svære investeringskostnader som de må betjene. Og da legges kostnadene på kundene. Medisiner med fri pris blir dyre.

Det er nok en vesentlig del av forklaringen på at apotekkjedene nå motsetter seg salg av reseptfrie medisiner i dagligvarebutikkene. Men kjedene må selv ta ansvar for at de havnet i en slik situasjon, og det er uholdbart om de motsetter seg at medisinene blir tilgjengelige i butikkene. Men staten selv har faktisk også et ansvar for at situasjonen er som den er. Så gjenstår spørsmålet om kjedene også driver med prissamarbeid for å sikre høyest mulig pris. Det er som kjent lovstridig, og Konkurransetilsynet har siste uke gått til aksjon for å finne ut av om det forholder seg slik. Det reagerer bransjen på. Men vi syns ikke kjedene skal være oppbrakt over at Konkurransetilsynet gjør jobben sin.